Όπλα αμερικανικής κατασκευής θα κατευθυνθούν σύντομα για την Ταϊβάν, είχαν πει σχετικά πρόσφατα Αμερικανοί βουλευτές στον Ταϊβανέζο Πρόεδρο Λάι Τσινγκ-τε , προκαλώντας κύματα αβεβαιότητας στις αγορές ηλεκτρονικών και μετάλλων!
Αυτό γιατί ένα πιθανό θύμα μιας σύγκρουσης στην περιοχή, θα ήταν η βιομηχανία ημιαγωγών της Ταϊβάν, η οποία κατέχει περίπου το 70% του μεριδίου της παγκόσμιας αγοράς . Η συνολική αξία της βιομηχανίας αναμένεται να σημειώσει ρεκόρ φέτος στα 630 δισεκατομμύρια δολάρια —αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν και, όπως προειδοποιεί ο McCaul, Πρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ, «το νησί δεν έχει την ικανότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του» ή τη βιομηχανία του.
“Όλοι όσοι έχουν τηλέφωνα, αυτοκίνητα – εμείς έχουμε προηγμένα οπλικά συστήματα – όλα εξαρτώνται από τους ημιαγωγούς και από αυτό το νησί”, είπε ο McCaul στο Fox News Digital . «Και η διακοπή λειτουργίας αυτού που συμβαίνει [στην Ταϊβάν] με τους ημιαγωγούς, θα απενεργοποιούσε πραγματικά τον κόσμο».
Αλλαγές στην αγορά ημιαγωγών σημαίνουν αλλαγές στην αγορά πολλών βασικών μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του πυριτίου, του γερμανίου και του γαλλίου, τα οποία είναι όλα κρίσιμα συστατικά για την κατασκευή ημιαγωγών. Ο χρυσός είναι επίσης βασικό συστατικό της παραγωγικής διαδικασίας λόγω των αντιαμαυρωτικών ιδιοτήτων του.
Με την έλλειψη ημιαγωγών θα μπορούσαν να προκύψουν και άλλες ελλείψεις ηλεκτρονικών, πιέζοντας τις αγορές για τα πάντα, από ψυγεία μέχρι κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρικά οχήματα.
Αυτό γιατί οι ημιαγωγοί είναι ένα κρίσιμο εξάρτημα για μια σειρά ηλεκτρονικών ειδών, που χρησιμοποιούνται σε οτιδήποτε, από την υγειονομική περίθαλψη έως τις μεταφορές, τις επικοινωνίες, τα στρατιωτικά συστήματα και τα είδη καθημερινής χρήσης όπως κλιματιστικά, τηλεοράσεις και ψυγεία.