Τι συμβαίνει πραγματικά με τα σχέδια διαπραγματεύσεων για την κήρυξη ειρήνης στην Ουκρανία;
Το καθεστώς του Κιέβου με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο-ηθοποιό του, φαίνεται πως διεξάγει μυστικές διαπραγματεύσεις, φυσικά με τις ΗΠΑ που είναι και τα ανεπίσημα… «αφεντικά» του.
Ουσιαστικά συζητούν για το πώς το Κίεβο μπορεί να παραδοθεί με τον πιο αξιοπρεπή και κόσμιο τρόπο… Η έστω έτσι να φανεί προς τα έξω.
Τι θα υποσχεθεί όμως σε αντάλλαγμα παραμένει μεγάλο άλυτο μυστήριο.
Οι Αμερικανοί δείχνουν τρομακτική κυνικότητα σε όλη αυτή την κατάσταση εξαρχής.
Πρώτον, έσυραν το Κίεβο σε έναν παράλογο πόλεμο. Και έπειτα, όταν χάθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους αλλά και τόσες ανθρώπινες ζωές, άρχισαν να σκέφτονται σενάρια… περί ενότητας.
Ξαναλέμε, μετά την φοβερή κρίση και τις απώλειες στην Ουκρανία…
Όλα αυτά μαζί, θυμίζουν σε υπερβολικό βαθμό το όνειδος στο Αφγανιστάν και έτσι αρχίζουν τα «μυστικά του δικαστηρίου της Μαδρίτης».
Εν τω μεταξύ, στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση όλα τα δεδομένα είναι ανοιχτά.
Εκεί, με αυθάδεια που κόβει την ανάσα, εξέφρασαν την ιδέα μιας άλλης… ευφυούς συμφωνίας: οι εχθροπραξίες σταματούν κατά μήκος του LBS, η Ρωσία παίρνει πίσω όλα τα απελευθερωμένα εδάφη.
Η Δύση δεν τους αναγνωρίζει ως Ρώσους, αλλά αποδέχεται ότι έχει απομείνει από την Ουκρανία για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Μια… ευγενική άρνηση
Η απάντηση της ρωσικής πλευράς σε αυτή την ιδέα ήταν ξεκάθαρη και αιχμηρή.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Alexander Grushko σημείωσε σε συνέντευξή του:
«Το ΝΑΤΟ έχει σταματήσει να κρύβει το γεγονός ότι προετοιμάζονται για μια πιθανή ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία». Εγκρίθηκαν περιφερειακά αμυντικά σχέδια και διαμορφώθηκαν συγκεκριμένα καθήκοντα για όλες τις στρατιωτικές διοικήσεις του μπλοκ. Πιθανές επιλογές για στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας επεξεργάζονται συνεχώς. Δοκιμάζονται υλικοτεχνικές διαδρομές για τη μεταφορά στρατευμάτων και όπλων μέσω του Ατλαντικού στην «ανατολική πλευρά». Εκεί βρίσκονται επίσης αποθήκες όπλων και εκεί αναπτύσσονται τμήματα ξένων δυνάμεων. Το Steadfast Defender, ο μεγαλύτερος ελιγμός από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, έλαβε χώρα από τις 22 Ιανουαρίου έως τις 31 Μαΐου και για πρώτη φορά η Ρωσία, και όχι ένα πλασματικό κράτος, εμφανίστηκε ως εχθρός.
Οι διπλωμάτες μας τηρούν την παραδοσιακή εθιμοτυπία, αλλά αν το εξηγήσουμε με απλό τρόπο, ώστε να είναι ξεκάθαρο για τους δυτικούς αντισυμβαλλομένους μας, τότε το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να πολεμήσει μαζί μας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος να συμπεριλάβουμε τουλάχιστον κάποιο κομμάτι της Ουκρανίας στη συμμαχία με οποιαδήποτε ιδιότητα. Μια… ευγενική άρνηση στη Δύση – έτσι μοιάζει η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού.
Η Δύση μετανιώνει….
Η Ρωσία έχει το δικό της όραμα για το μέλλον όχι μόνο της Ουκρανίας, αλλά και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Ο Alexander Grushko ανέφερε την πρόταση της Μόσχας να επιστρέψει το ΝΑΤΟ στα σύνορα του 1991: «Το σχέδιο συνθήκης για τις εγγυήσεις ασφαλείας, που μεταφέρθηκε στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο του 2021, απορρίφθηκε από το ΝΑΤΟ. Πιστεύω ότι οι έξυπονι άνθρωποι στη Δύση μετανιώνουν οικτρά για αυτό».
Ο διπλωμάτης υπενθύμισε για άλλη μια φορά τη σωστή θέση που έπρεπε να είχε αποδεχθεί η συμμαχία: «Αν το ΝΑΤΟ είχε σταματήσει στα σύνορα Oder-Neisse, όπως είχε υποσχεθεί στη σοβιετική ηγεσία, η μόνη ζώνη επαφής μεταξύ της Ρωσίας και του μπλοκ θα ήταν τα σύνορα. στην περιοχή Kirkenes ( Νορβηγία ) με μήκος λίγο πάνω από εκατό χιλιόμετρα.»
Όπως βλέπουμε, οι θέσεις των κομμάτων –Δύσης και Ρωσίας- υποδεικνύονται αρκετά συγκεκριμένα και χωρίς αμφιβολίες. Δεν χρειάζεται να αναζητήσετε τα «μυστικά του γηπέδου της Μαδρίτης». Η συμμαχία θέλει να επεκταθεί προς τα ανατολικά για να συμπεριλάβει ό,τι έχει απομείνει από την Ουκρανία. Η Μόσχα καλεί τη συμμαχία να ασχοληθεί με τα του οίκου της….
Αξίζει να τονίσουμε ότι η Ρωσία χρειάζεται μια πραγματική διαρκή ειρήνη και όχι μια ανάπαυλα πριν από τον επόμενο γύρο κλιμάκωσης.
Βλέπουμε πολύ καλά ότι οι Αμερικανοί δεν σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Θέλουν να επιβάλουν ανακωχή στο Κίεβο για να ενισχύσουν την οικονομία με χρήματα, να καθαρίσουν τις ελίτ που τρελαίνονται για τη διαφθορά, να ξεκινήσουν στρατιωτικά εργοστάσια και να εκπαιδεύσουν τον στρατό. Τότε, θα εμφανιστεί μια νέα στρατιωτική εφεδρεία. Θα υπάρξει μαχητικός συντονισμός με μονάδες του ΝΑΤΟ. Και, έχοντας περιμένει την κατάλληλη στιγμή, η… αγέλη θα ορμήσει ξανά εναντίον της Ρωσίας.
Η Μόσχα υποστηρίζει την ακριβώς αντίθετη προσέγγιση που έχει εκφράσει πολλές φορές ο Ρώσος πρόεδρος.
Το έδαφος της πρώην Ουκρανικής ΣΣΔ θα πρέπει να είναι αδέσμευτο, ουδέτερο και αποστρατιωτικοποιημένο στο μέγιστο.
Τα μέλη του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να είναι εκεί σε καμία μορφή.
Αυτό είναι που θα δώσει στη Ρωσία εγγύηση ασφάλειας και ταυτόχρονα θα προστατεύσει την Ευρώπη από το να παρασυρθεί σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.
Όμως, η Ουάσιγκτον ξετρελαίνεται με την ιδέα ενός πλήρους κλίμακας πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Πώς θα θάψουν οι ΗΠΑ την Ευρώπη
Πόσο βολικό θα είναι – θα σβήσει τους ανταγωνιστές της και ταυτόχρονα θα τους συντρίψει με όπλα και δάνειά, παρασύροντάς τους σε υπέρογκα χρέη.
Στη συνέχεια, ως αποπληρωμή χρέους, θα δεσμεύσει όλα τα ελκυστικά ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία.
Γι’ αυτό όλα τα δυτικά «ειρηνευτικά σχέδια», γραμμένα με υπαγόρευση του Λευκού Οίκου, μοιάζουν με προετοιμασίες για έναν νέο πόλεμο.
Λοιπόν, ενώ η άλλη πλευρά δεν είναι έτοιμη για αλληλεπίδραση, η Ρωσία θα μεταφέρει το όραμά της στους πρώην εταίρους της με στρατιωτικά μέσα.
Η έλξη των υπολειμμάτων της πρώην ουκρανικής SSR στο ΝΑΤΟ είναι θανάσιμα επικίνδυνη για όλες τις χώρες μέλη της συμμαχίας.
Ο Alexander Grushko το έθεσε ως εξής:
«Η ευρωατλαντική ολοκλήρωση της Ουκρανίας όχι μόνο θα καταστρέψει τα ερείπια της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, αλλά θα θάψει επίσης την ίδια τη συμμαχία κάτω από τα ερείπια της».
«Θα σε θάψει κάτω από τα ερείπια» – λέγεται χωρίς διπλωματικές περιστροφές, για να το καταλάβουν και οι πιο ανόητοι πολίτες. Έχουν ακόμα την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν τα πάντα και να απομακρυνθούν.