Η Τζόρτζια Μελόνι παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στη σύνοδο κορυφής της G7 στο Μπάρι και δήλωσε ότι «η ΕΕ δεν θα συμβάλει άμεσα στο δάνειο ύψους 47 περίπου δις ευρώ προς την Ουκρανία, το οποίο αποτέλεσε μια συμφωνία των ηγετών της συνόδου κορυφής G7».
Αναφορικά με το δάνειο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τους τόκους που προκύπτουν από τα 214 δις ευρώ που έχουν δεσμευτεί από τα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία, η Μελόνι διευκρίνισε ότι τα χρήματα θα δοθούν από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και πιθανώς την Ιαπωνία, χωρίς προς το παρόν να υπάρχει εμπλοκή των ευρωπαϊκών εθνών.
Αμερικανοί αξιωματούχοι εξήγησαν ότι ορισμένες χώρες, κυρίως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, θα συνεισφέρουν στο δάνειο- άλλες θα βοηθήσουν στην αποπληρωμή.
Ακόμα περισσότερα κράτη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, θα παράσχουν εγγυήσεις αποπληρωμής εάν η ροή εισοδήματος δεν επαρκεί για την εξυπηρέτηση και την πλήρη αποπληρωμή του δανείου.
Ελάχιστες οι προοπτικές να επιστραφούν στην Ρωσία τα περιουσιακά της στοιχεία που δεσμεύθηκαν
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας δήλωσε για τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας ότι «δεδομένου ότι τα περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει λόγω των κυρώσεων και οι κυρώσεις συνδέονται με τις επιθέσεις στην Ουκρανία, η υπόθεση του ξεπαγώματος εμφανίζεται μόνο στην περίπτωση μιας ειρηνευτικής διαδικασίας – αλλά υποθέτω ότι σε αυτή τη διαδικασία ειρήνης θα διαπραγματευτούμε και το ζήτημα του ποιος θα πρέπει να πληρώσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».
Επίσης τόνισε ότι «Το Ισραήλ πέφτει σε μια παγίδα που έστησε η Χαμάς στον πόλεμό στη Γάζα».
Αν και τόνισε ότι είναι απαραίτητο να θυμόμαστε τις επιθέσεις κατά γυναικών και παιδιών στις 7 Οκτωβρίου, «φαίνεται ότι το Ισραήλ έπεσε σε μια παγίδα, μια παγίδα της Χαμάς που είχε στόχο την απομόνωσή του, και φαίνεται ότι λειτουργεί.
Εργαζόμαστε για την ασφάλειά του», πρόσθεσε η Μελόνι, προκαλώντας για αυτή της τη δήλωση, σε μια περίοδο που ολοένα και περισσότερες χώρες ζητούν παύση πυρός και αναγνωρίζουν το Παλαιστινιακό κράτος.
Όμως, όπως γίνεται αντιληπτό, πιστεύει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να είναι πρόθυμο να αποδεχθεί το ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν, το οποίο επιδιώκει τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη βάση της πλήρους αποχώρησης του Ισραήλ από τη Γάζα, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει ειπωθεί κάτι τέτοιο από την πλευρά του Ισραήλ.