Συντάξεις χηρείας: Παράθυρο για αναδρομικές μειώσεις σε δόσεις στον ιδιωτικό τομέα

Παράθυρο για αναδρομική εφαρμογή του νόμου για τη μείωση των συντάξεων χηρείας στον ιδιωτικό τομέα αλλά σε πολλές δόσεις άφησε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

 

Ο κος Τσακλόγλου ανέφερε σε σχέση με τις συντάξεις χηρείας πως ο νόμος προβλέπει πως στην πρώτη τριετία, μετά το θάνατο ενός συνταξιούχου, η χήρα δικαιούται το 70%.

Το ποσοστό αυτό πέφτει στο 35% στην περίπτωση που εργάζεται ή έχει δική της σύνταξη, ενώ όποια χήρα δεν εργάζεται η δεν παίρνει σύνταξη, δεν θα δει μείωση. «Ο νόμος αυτός έπρεπε να εφαρμοστεί από το 2019», σημείωσε ο κος Τσακλόγλου.

Εφαρμόστηκε στο δημόσιο, αλλά όχι στον ιδιωτικό τομέα λόγω προβλημάτων στο λογισμικό. Ο κος Τσακλόγλου επισήμανε θα γίνει τους επόμενους μήνες η εφαρμογή της νομοθεσίας «βασανιστήρια»

Ο υφυπουργός κοινωνικής ασφάλισης τόνισε πως «σε καμία περίπτωση, δεν θα γίνει κάτι δυσβάστακτο για αυτές τις κύριες που έχουν λάβει ολόκληρη τη σύνταξη χηρείας» από το 2019, τόνισε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως (σ.σ.ενδεχόμενη αναδρομική) μείωση θα γίνει «σε μεγάλο βάθος χρόνου» και με «μικρά ποσά».

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε πως δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι τελικές αποφάσεις από πλευράς κυβέρνησης.

 

πηγή

Συντάξεις