Συνελήφθη 44 φορές, είχε 61 δικογραφίες και συνέχιζε απτόητος τις διαρρήξεις

Είχε ρημάξει τα σπίτια εντός και εκτός Αθηνών – Μόνιμος «πελάτης» της Αστυνομίας εδώ και 11 χρόνια.

 

Μπορεί κάποιος να έχει συλληφθεί από την ΕΛ.ΑΣ. 44 φορές, να έχει στην «πλάτη» 61 δικογραφίες και να συνεχίζει να κάνει διαρρήξεις; Η απάντηση είναι καταφατική. Η αποκάλυψη έρχεται από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών για τη συμμορία που διέπραξε 121 κλοπές σε σπίτια της Αττικής.

Από τους 14 συλληφθέντες ξεχωρίζει η περίπτωση ενός 25χρονου από τον Ασπρόπυργο, ο οποίος από το 2013 και για 11 χρόνια απασχολεί αδιαλείπτως την Αστυνομία. Μπορεί να ακούγεται απίστευτο αλλά έχει συλληφθεί 44 φορές, ενώ 61 είναι οι δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί σε βάρος. Αρκετές μάλιστα ήταν οι φορές που έγινε αντιληπτός επ’ αυτοφώρο να είναι «επί το έργον» είτε μέσα σε σπίτια είτε κατά τη διαφυγή του από αυτά έχοντας πάνω του κλοπιμαία.

Η πρώτη του σύλληψη έγινε σε ηλικία 14 ετών. Ήταν 18 Αυγούστου του 2013 όταν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αμαρουσίου του πέρασαν χειροπέδες για συμμετοχή σε συμμορία που αποπειράθηκε με την απειλή μαχαιριού και σωματικής βίας να αρπάξει χρήματα από ανήλικους. Του επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της εμφάνισης στο Α.Τ. δύο φορές το μήνα αλλά αυτό δεν τον… πτόησε, παρά την ηλικία του. Μόλις δύο μήνες αργότερα σχηματίστηκε νέα δικογραφία σε βάρος του για ληστεία με μαχαίρι και πάλι με θύματα ανήλικους στο Μαρούσι και στην Κηφισιά.

Έντεκα χρόνια μετά και αφού πλέον έφτασε σε ηλικία 25 χρονών το «βιογραφικό» του χρειάζεται πολλές σελίδες για να αποτυπωθεί. Κατά τις δύο τελευταίες «συναντήσεις» του με τους αστυνομικούς, μία τον περασμένο Μάρτιο και μία τον περασμένο Απρίλιο, επέβαινε σε πολυτελή αυτοκίνητα, ένα εντυπωσιακό Πόρσε και ένα BMW, τα οποία ανήκαν σε εταιρείες. Παρότι δεν εμφανιζόταν να εργάζεται είχε τον… τρόπο του, όπως λένε πηγές από την ΕΛ.ΑΣ.

Στη μνεία των αστυνομικών που «ξήλωσαν» τη συμμορία με τις 121 διαρρήξεις σημειώνεται για τον 25χρονο: «Έχει σημαντικό ποινικό παρελθόν σε βάθος ετών, ενώ τα τελευταία έτη στρέφεται σχεδόν αποκλειστικά στις κλοπές σπιτιών. Δραστηριοποιείται τόσο εντός όσο και εκτός Αττικής και ιδιαίτερα σε Ηλιούπολη, Άλιμο και Άγιο Δημήτριο». Πιο αναλυτικά σε σχέση με το «βιογραφικό» του προκύπτει ότι σχηματίστηκαν σε βάρος του 2 δικογραφίες το 2013, 1 το 2014, 10 το 2015, 14 το 2016, 4 το 2017, 3 το 2018, 7 το 2019, 4 το 2020, 4 το 2021, 5 το 2022, 6 το 2023 και 1 το 2024.

Η δράση του

Μερικές από τις χαρακτηριστικές υποθέσεις με τις οποίες απασχόλησε τους αστυνομικούς της Ασφάλειας είναι οι παρακάτω:

  • Τον Μάρτιο του 2024 έγινε αντιληπτός μετά από απόπειρα διάρρηξης μπαλκονόπορτας σε σπίτι πρώτου ορόφου στην Ηλιούπολη.
  • Τον Οκτώβριο του 2023 συνελήφθη στο Γαλάτσι κατά τη διαφυγή του από μονοκατοικία την οποία διέρρηξε μαζί με συνεργούς του
  • Τον Ιούλιο του 2023 συνελήφθη γιατί έγινε αντιληπτός μέσα σε διαμέρισμα να κλέβει.
  • Στις 18 Απριλίου 2023 σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία, για επεισόδιο με πυροβολισμούς σε βάρος Ρομά. Μαζί του κατηγορήθηκαν ακόμα δύο άτομα. Οι τρεις τους φέρονται να συνδέονται με πυροβολισμούς σε βάρος Ρομά με υπηρεσιακό πιστόλι αστυνομικού που είχε κλαπεί μετά από διάρρηξη του σπιτιού του τον Ιανουάριο του 2023 στην Ηλιούπολη.
  • Στις 30 Απριλίου του 2023 συνελήφθη στον Ασπρόπυργο ως διωκόμενος με τρεις καταδικαστικές αποφάσεις για κλοπή και κρατήθηκε στις φυλακές Λάρισας για 40 μέρες.
  • Το Φεβρουάριο του 2023 συνελήφθη στο Χαλάνδρι μαζί με άλλα άτομα για κλοπές, με τη σπείρα να γίνεται αντιληπτή να μεταφέρει κλοπιμαία από διαρρήξεις σπιτιού στο Χαλάνδρι.
  • Τον Οκτώβριο του 2022 συνελήφθη στον Ασπρόπυργο για ληστεία και κρατήθηκε προσωρινά στις φυλακές του Αυλώνα για περίπου δύο μήνες.
  • Τον Σεπτέμβριο του 2022 σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του για διάρρηξη, ενώ τον Μάιο του ίδιου έτους είχε συλληφθεί για βαριά σωματική βλάβη.
  • Τον Αύγουστο του 2021 συνελήφθη γιατί μαζί με άλλα άτομα κατελήφθη επ’ αυτοφώρο να κάνει διάρρηξη σε διαμέρισμα στο Περιστέρι.
  • Τον Νοέμβριο του 2020 συνελήφθη γιατί μαζί με άλλο άτομο γιατί έγινε αντιληπτός επ’ αυτοφώρου να προσπαθεί να διαρρήξει σπίτι στο Περιστέρι.
  • Τον Ιούνιο του 2020 συνελήφθη στη Λάρισα γιατί εντοπίστηκε να κινείται με όχημα έχοντας αποκρύψει στο εσωτερικό του κλοπιμαία από πέντε διαρρήξεις σε οικίες στη Λάρισα.

Το «ξήλωμα» της συμμορίας

Η τελευταία δικογραφία σε βάρος του αφορά σε συμμετοχή στη συμμορία με τις 121 κλοπές σε σπίτια στην Αττική.

Το κύκλωμα διέθετε «ραλίστες» που έφερναν σε πέρας τη γρήγορη διαφυγή, «αναρριχητές» που σκαρφάλωναν με ευκολία σε μπαλκόνια, τσιλιαδόρους αλλά και έμπειρους «μπουκαδόρους» που ήταν σε θέση να «ανοίξουν» με αστραπιαίες κινήσεις μπαλκονόπορτες.

Από την έρευνα της Αστυνομίας προέκυψε ότι πριν από κάθε «χτύπημα» γινόταν καλή κατόπτευση του στόχου. Η σπείρα επέλεγε διαμερίσματα που βρίσκονται σε δρόμους χωρίς κάμερες ασφαλείας και διέθεταν μπαλκόνια προσβάσιμα για αναρρίχηση. Είτε σπίτια ισογείου, στα οποία έμπαιναν παραβιάζοντας τα παράθυρα, είτε πρώτου και δευτέρου ορόφου, στα οποία αναρριχιόντουσαν στα μπαλκόνια και στη συνέχεια παραβίαζαν τις μπαλκονόπορτες.

Οι διαρρήξεις γίνονταν πάντα από τις 18.00 έως τις 22.00 και ενώ οι ιδιοκτήτες απουσίαζαν. Η σύνθεση της «ομάδας» ήταν πάντα τετραμελής. Ένας ήταν ο «ραλίστας», ο οδηγός δηλαδή του επιχειρησιακού αυτοκινήτου, ο οποίος γνώριζε από γρήγορη οδήγηση και είχε την «αρμοδιότητα» να γνωρίζει απ’ έξω τους δρόμος, ούτως ώστε σε περίπτωση καταδίωξης να μπορέσει να «ξελασπώσει» την ομάδα. Ο δεύτερος ήταν τσιλιαδόρος, «αρμόδιος» για να ειδοποιήσει για οποιαδήποτε κινητικότητα κατά την ώρα των διαρρήξεων.

Οι υπόλοιποι δύο ήταν οι «μπουκαδόροι», οι οποίοι -κατά την ΕΛ.ΑΣ.- κατείχαν δεξιότητες γρήγορης αναρρίχησης , καθώς και γρήγορης παραβίασης παραθύρων και μπαλκονοπορτών με χρήση διαρρηκτικών εργαλείων. Οι «μπουκαδόροι» είχαν βεβαρημένο ποινικό παρελθόν και χρόνια εμπειρίας στις διαρρήξεις.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση συνελήφθη και ο πιστολέρο, ο οποίος είχε πυροβολήσει εργαζόμενο στην υποδοχή κλαμπ στο Μπουρνάζι. Το περιστατικό είχε λάβει χώρα στις 8 Σεπτεμβρίου 2024, όταν είχε επικρατήσει πανικός έξω από το κατάστημα καθώς οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν παρουσία δεκάδων θαμώνων. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο πιστολέρο δεν κατηγορείται για συμμετοχή στη σπείρα διαρρηκτών, ωστόσο, καταζητείτο με ένταλμα για τους πυροβολισμούς στο Μπουρνάζι και έτσι συνελήφθη.

Το βράδυ της 8ης Σεπτεμβρίου είχε βγάλει όπλο, πυροβόλησε τρεις-τέσσερις φορές στον αέρα, φωνάζοντας να πέσουν όλοι κάτω και στη συνέχεια πυροβόλησε τον υπάλληλο του κλαμπ στα πόδια, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει. Μέλος της σπείρας των διαρρηκτών ήταν μαζί του εκείνο το βράδυ και έτσι κατηγορείται και για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία.

Συνολικά συνελήφθησαν 14 μέλη της συμμορίας και εξιχνιάστηκαν 121 κλοπές με λεία άνω των 367.000 ευρώ.

Οι περιοχές δράσης

Από την περαιτέρω έρευνα, την ταύτιση δακτυλικών αποτυπωμάτων από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και την ανάλυση βιντεοληπτικού υλικού πιστοποιήθηκε η εμπλοκή της συμμορίας και εξιχνιάστηκαν 121 κλοπές από εσωτερικό διαμερισμάτων και συγκεκριμένα:

92 κλοπές από οικίες στην περιοχή της Ηλιούπολης, 4 κλοπές από οικίες στην περιοχή του Αλίμου, 3 κλοπές από οικίες στην περιοχή της Γλυφάδας, 3 κλοπές από οικίες στην περιοχή της Βοιωτίας, 2 κλοπές από οικίες στην περιοχή του Περιστερίου, 2 κλοπές από οικίες στην περιοχή του Κερατσινίου, 2 κλοπές από οικίες στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, 2 κλοπές από οικίες στην περιοχή του Χαϊδαρίου, 2 κλοπές από οικίες στην περιοχή του Μοσχάτου – Ταύρου, 1 κλοπή από οικία στην περιοχή της Καλλιθέας, 1 κλοπή από οικία στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, 1 κλοπή από οικία στην περιοχή του Ιλίου, 1 κλοπή από οικία στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, 1 κλοπή από οικία στην περιοχή της Κηφισιάς, 1 κλοπή από οικία στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας, 1 κλοπή από οικία στην περιοχή της Δάφνης, 1 κλοπή από οικία στην περιοχή του Πειραιά και 1 κλοπή από οικία στην περιοχή του Νέου Φαλήρου.

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/