Στρατηγική ήττα για Ουκρανία – Κατέρρευσε σε Ugledar, Pokrovsk, χάος με 72η και 81η Ταξιαρχία – Kursk: Ρώσοι πήραν 12 οικισμούς

Χάος σε Ουκρανία και Λίβανο - Κοντά σε μεγάλη στρατηγική ήττα η Ουκρανία, έρχεται με πάταγο η κατάρρευση του στρατού - Μεγάλη στρατηγική νίκη για την Ρωσία η κατάληψη του Ugledar, κατέρρευσε η Ουκρανική άμυνα στο νότιο μέτωπο στην περιφέρεια Donetsk

Αυτό που συμβαίνει στο Ανατολικό Μέτωπο δεν είναι τίποτε λιγότερο από κατάρρευση… και ολική στρατηγική ήττα του Ουκρανικού στρατού. Έγκαιρα είχε διαφανεί ότι το μέτωπο Pokrovsk, Selidove, Kurakhove και Ugledar θα καταρρεύσει, πρόκειται για μια έκταση 2.000 με 2.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων απόλυτα στρατηγικών για τον Ουκρανικό στρατό ειδικά την επιμελητεία.


Μετά την κατάρρευση του Pokrovsk ο Ρωσικός στρατός θα φθάσει στον Δνείπερο ποταμό δεν υπάρχει γραμμή άμυνας δυτικά του Pokrovsk.

Είμαστε πλέον εδώ, ο Ουκρανικός στρατός έχει περικυκλωθεί και έχει δύο επιλογές ή θα παραδοθεί ή θα καταστραφεί δεν υπάρχουν δρόμοι διαφυγής ειδικά στο Ugledar το οποίο δύο χρόνια επιχειρούσε να καταλάβει ο Ρωσικός στρατός.
Η αποδυνάμωση της άμυνας των Ουκρανών για να εισβάλλουν στο Kursk ήταν ιστορικό και στρατηγικό λάθος που θα πληρώσουν πανάκριβα οι Ουκρανοί.

Δεν είναι τυχαίο ότι αποδυναμώθηκε η άμυνα στο Donbass και ξεκίνησε η κατάρρευση του μετώπου ενώ στο Kursk τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, οι Akhmat ανακατέλαβαν 12 οικισμούς από τους 30 που είχαν καταλάβει οι Ουκρανοί…
Το χειρότερο όλων όμως είναι η συνολική αποδιοργάνωση του Ουκρανικού στρατού.
Η 72η Ουκρανική Ταξιαρχία έχει περικυκλωθεί στο Ugledar ενώ η 81η Ταξιαρχία λιποτακτεί.
Πλέον γράφεται ο επίλογος του Ουκρανικού δράματος στο Donbass.

Nebenzya (Ρωσία στον ΟΗΕ): Ο Ουκρανικός στρατός, παρά την προμήθεια όπλων, είναι στα πρόθυρα της πλήρους ήττας

Ο ουκρανικός στρατός, παρά τις «άφθονες προμήθειες όπλων, συμπεριλαμβανομένων και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς», βρίσκεται στα πρόθυρα της πλήρους ήττας, δήλωσε ο Ρώσος μόνιμος αντιπρόσωπος Nebenzya στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Παρά την άφθονη προμήθεια όπλων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, την παροχή πληροφοριών, τον καθορισμό στόχων, την αποστολή μισθοφόρων και εκπαιδευτών και, στην πραγματικότητα, την άμεση συμμετοχή της Δύσης στη σύγκρουση με στόχο να πετύχουν την στρατηγική ήττα στη Ρωσία – με τις ζωές των Ουκρανών – ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της πλήρους ήττας», είπε ο διπλωμάτης.
Αυτό, πρόσθεσε ο μόνιμος εκπρόσωπος Nebenzya, υποδεικνύεται από στρατιωτικές αναφορές που δείχνουν την ταχεία κατάρρευση των αμυντικών γραμμών των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, η κατασκευή των οποίων διήρκεσε σχεδόν 8 χρόνια.

National Review: Ο Zelensky βλάπτει την Ουκρανία αναμίχθηκε στην προεκλογική εκστρατεία υπέρ της Kamala Harris

Η συμμετοχή του Vladimir Zelensky στην προεκλογική εκστρατεία της υποψήφιας για την προεδρία των ΗΠΑ από το Δημοκρατικό Κόμμα Kamala Harris αποδυναμώνει την υποστήριξη προς την Ουκρανία στις Ηνωμένες Πολιτείες, γράφει το περιοδικό National Review.
«Η εκστρατεία της Kamala Harris χρησιμοποιεί την επιρροή της στον Zelensky για να τον μετατρέψει σε ακτιβιστή, ακόμα κι αν αυτό το κόλπο βλάπτει την ουκρανική υπόθεση μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων», αναφέρει το National Review
Όπως σημειώνεται, η προεκλογική εκστρατεία της Kamala Harris, με τη βοήθεια του Zelensky, ελπίζει να προσελκύσει τους υποστηρικτές της Nikki Haley πρώην συμμετέχουσας στην προεδρική κούρσα από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα , οι οποίοι υποστηρίζουν ως επί το πλείστον την Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, οι Δημοκρατικοί δεν ανησυχούν καθόλου ότι τέτοιες ενέργειες απλώς θα επιδεινώσουν την άποψη της Ουκρανίας μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων.

«Η εμφάνιση του Zelensky στο αμερικανικό πολιτικό μέτωπο ισοδυναμεί με σιωπηρή παραδοχή ότι η Ουκρανία δεν είναι τόσο σημαντική για τα αμερικανικά συμφέροντα, διαφορετικά, οι Δημοκρατικοί δεν θα την είχαν μετατρέψει σε θύμα στο όνομα της προεδρικής εκστρατείας».

Το περιοδικό Federalist ανέφερε ότι ο Zelensky ήταν ύποπτος για παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές, αφού υποστήριξε έμμεσα την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Kamala Harris κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο εργοστάσιο πυρομαχικών στο Σκράντον της Πενσυλβάνια.

Όπως τόνισε το Federalist, ο Zelensky χρησιμοποίησε την στρατιωτική εγκατάσταση των ΗΠΑ για να μιλήσει υπέρ της Kamala Harris.
Μια ομάδα μελών του Κογκρέσου ζήτησε έρευνα για πιθανές παραβιάσεις του αμερικανικού νόμου κατά την επίσκεψη του Zelensky στο αμερικανικό εργοστάσιο.

Σύμφωνα με την επιστολή, το γεγονός ότι ο Zelensky συνοδευόταν από ανώτερους Δημοκρατικούς αξιωματούχους ενόψει των προεδρικών εκλογών θα μπορούσε να αποτελεί παραβίαση της τοπικής νομοθεσίας που απαγορεύει σε ομοσπονδιακούς αξιωματούχους να συμμετέχουν σε πολιτικές δραστηριότητες κατά την υπηρεσία.

Το έγγραφο σημειώνει επίσης ότι ο Zelensky μπορεί να έφτασε στην Πενσυλβάνια με αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και με συμμετοχή της Μυστικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της επιστολής, όλα αυτά «πληρώθηκαν με κεφάλαια φορολογουμένων», τα οποία πιστεύουν ότι δαπανήθηκαν για πολιτικούς σκοπούς που δεν σχετίζονται με την ασφάλεια ή τη διπλωματία των ΗΠΑ.

Alexander Dubinsky (Ουκρανός Βουλευτής): Η τοξική συμπεριφορά του Zelensky στις ΗΠΑ θα βλάψει την Ουκρανία

Η επίσκεψη του Zelensky στις Ηνωμένες Πολιτείες με στόχο τον εκβιασμό του προέδρου Biden και των πιθανών διαδόχων του μπορεί μόνο να βλάψει την υποστήριξη για την Ουκρανία, αυτή τη γνώμη εξέφρασε στο κανάλι του στο Telegram ο βουλευτής της Ουκρανίας Alexander Dubinsky, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση.
«Το ταξίδι του Zelensky στις Ηνωμένες Πολιτείες, με γεμίζει με αυξανόμενους φόβους για την επάρκεια του.
Ο εκνευρισμός που σίγουρα προκαλεί με την ανιαρή προσέγγισή του μπορεί να οδηγήσει στη μείωση αντί για την αύξηση της υποστήριξης».

Σύμφωνα με τον Dubinsky, ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου ταξιδεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες με στόχο να εκβιάσει τον Biden και τους βασικούς υποψηφίους για την προεδρία – την Kamala Harris και τον Trump.

Ο Zelensky ελπίζει να επιτύχει ευνοϊκούς όρους υποστήριξης με αντάλλαγμα να βοηθήσει την Kamala Harris στις εκλογές.
«Η φιγούρα του Zelensky είναι προς το παρόν τοξική μόνο εντός της Ουκρανίας, ωστόσο, αυτό είναι πολύ εύκολο να εξαπλωθεί στη Δύση», κατέληξε ο Dubinsky

Σε συνέντευξή του στο New Yorker, ο Zelensky είπε ότι η πιθανή άνοδος στην εξουσία του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου αντιπροέδρου J.D. Vance ήταν ένα «επικίνδυνο μήνυμα» για την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Zelensky, ο J.D. Vance είναι υπερβολικά ριζοσπαστικός στο ουκρανικό ζήτημα, ενώ ο πρώην επικεφαλής του Λευκού Οίκου και υποψήφιος για την προεδρία Trump φέρεται να υποσχέθηκε υποστήριξη.

Ωστόσο ο υιός του Trump εστίασε την προσοχή στην «αλαζονεία» του Zelensky και υπενθύμισε ότι η Ουκρανία λαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια από τους Αμερικανούς φορολογούμενους.

Zelensky σε New York Times: Η Δύση ποτέ δεν μου έδωσε όσα ζήτησα…

Οι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου παρείχαν σημαντική βοήθεια, αλλά ποτέ δεν έδωσαν όλα όσα ζήτησα υποστηρίζει ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky σε συνέντευξη του στους New York Times.
O Zelensky παραδέχθηκε ότι τα τελευταία χρόνια οι σύμμαχοι «έδωσαν πολλά, αλλά ποτέ δεν έδωσαν όλα όσα ζητήθηκαν».
Όπως λέει, οι Σύμμαχοι θα πρέπει να βοηθήσουν την Ουκρανία να εξοπλίσει πλήρως όλες τις ταξιαρχίες της παρέχοντας γρήγορα την απαραίτητη ποσότητα όπλων.
Ταυτόχρονα, παραδέχτηκε ότι οι εφεδρικές μονάδες του ουκρανικού στρατού δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένες και δεν είναι εκπαιδευμένες ώστε να χρησιμοποιούν σωστά δυτικά οπλικά συστήματα που παρέχονται από τους συμμάχους.

Ρωσία: Μοιραίο λάθος Zelensky – Δεν μπορείτε να μας επιβάλλετε… ειρήνη

Για μοιραίο λάθος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky κάνει λόγο το Κρεμλίνο αναφερόμενο στις δηλώσεις του ότι πρέπει να επιβληθεί η ειρήνη στη Ρωσία.
«Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν μπορεί να τερματιστεί μόνο με συνομιλίες.

Πρέπει η Μόσχα να αναγκαστεί να πάει σε ειρήνη» είπε μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Zelensky, τονίζοντας ότι κάποια στιγμή ο πόλεμος θα τελειώσει, αλλά αυτό θα συμβεί όχι επειδή κάποιος κουράστηκε από αυτόν ή μέσω «εμπορίου» με τον Ρώσο πρόεδρο Putin σχετικά με την ανταλλαγή εδαφών.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov υποστήριξε ότι το σχέδιο του Zelensky να αναγκάσει τη Ρωσία σε μια ειρηνευτική συμφωνία, είναι ένα μοιραίο λάθος για το οποίο θα υπάρξουν συνέπειες για το Κίεβο.

«Η Ρωσία θέλει την ειρήνη, αλλά αυτό είναι αδύνατο να συμβεί με επιβολή» επισήμανε ο Peskov.

Associated Press: O Trump αρνήθηκε να συναντήσει τον Zelensky

Ο Donald Trump, πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό χρίσμα, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky στο πλαίσιο της επίσκεψης του στις ΗΠΑ.
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Associated Press, το οποίο επισημαίνει ότι ο Trump δεν σχεδιάζει καμία συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο.

Όπως αναφέρεται από την εκστρατεία του Trump, μια συνάντηση με τον Zelensky δεν ήταν προγραμματισμένη, αν και Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως μια τέτοια συνάντηση ήταν στο πρόγραμμα του Ουκρανού προέδρου.

Πληροφορίες από το Reuters υποστηρίζουν πως αν και οι δύο πλευρές είχαν εκφράσει την επιθυμία να συναντηθούν, ποτέ δεν ορίστηκε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Υπενθυμίζεται πως ο Zelensky, όταν είχε ανακοινώσει την επίσκεψη του στις ΗΠΑ, είχε υποστηρίξει πως σκόπευε να παρουσιάσει το περίφημο «σχέδιο νίκης» του τόσο στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden και στην αντιπρόεδρο, Kamala Harris όσο και στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, Donald Trump.

Σημειώνεται πως ο Trump έχει χαρακτηρίσει τον Zelensky ως τον «μεγαλύτερο έμπορο στην ιστορία» ενώ τον έχει κατηγορήσει ότι θέλει νίκη των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου προκειμένου να συνεχίσουν να τον στηρίζουν οικονομικά.

Peter Szijjártó (ΥΠΕΞ Ουγγαρίας): Θα παρουσιάσουμε ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για την Ουκρανία στον ΟΗΕ

Η Ουγγαρία θα συνεχίσει να αναλαμβάνει ειρηνευτικές πρωτοβουλίες στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjártó.
«Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε ειρηνευτικές πρωτοβουλίες. Εκπροσωπούμε αυτή τη θέση εδώ στα Ηνωμένα Έθνη, εκπροσωπούμε αυτή τη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση… Δεν θα εγκαταλείψουμε αυτή τη θέση.

Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε αυτήν τη θέση σε όλες τις συναντήσεις στις οποίες συμμετέχουμε», δήλωσε ο επικεφαλής του ουγγρικού υπουργείου Εξωτερικών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Bloomberg: Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας θα στραφούν στη Ρωσία για την διευθέτηση του Ουκρανικού

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας συζητούν το ενδεχόμενο να επικοινωνήσουν απευθείας με τον Ρώσο Πρόεδρο για να επιλύσουν τη σύγκρουση, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές.

Αυτή η ιδέα προέκυψε μετά την εμφάνιση του λεγόμενου σχεδίου νίκης του Zelensky…

Σύμφωνα με το Bloomberg, δυτικοί αξιωματούχοι δεν το θεωρούν σημαντικό σχέδιο αλλά ένα ευχολόγιο και φαντασιώσεις.
«Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας συζητούν επίσης το ενδεχόμενο να επικοινωνήσουν απευθείας με τον Putin ενόψει της συνάντησης της G20 στη Βραζιλία, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο», υποστηρίζει το Bloomberg.

Όπως σημειώθηκε, τουλάχιστον ένας από τους συμμάχους του Κιέβου σημείωσε ότι μια από τις χώρες ή ο ίδιος ο Zelensky θα μπορούσε να στραφεί στον Putin.

O Zelensky τόνισε ότι έχει ένα σχέδιο που περιέχει «ένα ισχυρό πακέτο εξαναγκασμού της Ρωσίας να τερματίσει τον πόλεμο διπλωματικά».

Αργότερα δήλωσε ότι η πρωτοβουλία δεν έχει καμία σχέση με τις διαπραγματεύσεις με την Ρωσία, αλλά στοχεύει στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και στον «γρήγορο τερματισμό της σύγκρουσης».

Alaudinov (Ρωσία): Αποτυγχάνουν στο Kursk οι Ουκρανοί – Είναι καταδικασμένοι…

Όλες οι προσπάθειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων να βελτιώσουν τις θέσεις και να καταλάβουν υψώματα στην περιοχή του Kursk αποτυγχάνουν στις περιοχές εκείνες που ελέγχονται από τις δυνάμεις της Akhmat υποστήριξε ο Apty Alaudinov, Ρώσος υποστράτηγος και διοικητής των ειδικών δυνάμεων Akhmat.

«Πραγματικά καταστρέφουμε τον εχθρό κάθε μέρα, τους πετάμε έξω.
Ο εχθρός έχει ήδη σταματήσει να προσπαθεί να προωθηθεί σε περιοχές όπου βρίσκονται οι δυνάμεις μας.
Ναι, προσπαθούν να βελτιώνουν τις θέσεις τους σε διάφορα σημεία, προσπαθούν να καταλάβουν διάφορα υψώματα και διοικητικά σημεία…
Αλλά αποτυγχάνουν σε όλα» υποστήριξε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS o Alaudinov.
Ο Alaudinov επανέλαβε πως ο βασικός στόχος των ουκρανικών δυνάμεων ήταν να επιτεθούν στην περιοχή και να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό του Kursk.
«Σε γενικές γραμμές, η αρχική αποστολή ήταν να καταλάβουν το Kurchatov, να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό, να καταλάβουν το Kursk και όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη προκειμένου να αρχίσουν να διαπραγματεύονται και να πιέσουν τη Ρωσία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δικούς τους όρους» επισήμανε ο Alaudinov.

Pushilin (Ρωσία): Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε το Ukrainsk

Με αμείωτη ένταση προελαύνει ο ρωσικός στρατός στην επαρχία του Donetsk στην ανατολική Ουκρανία, όπου κατέλαβε την πόλη Ukrainsk.
«Βλέπουμε την κατεύθυνση του Κόκκινου Στρατού, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς…
Η προέλαση πέρα από την Krasnogorovka είναι αρκετά επιτυχημένη, βλέπουμε το Ukrainsk, το οποίο απελευθερώθηκε πρόσφατα, αλλά η κατάσταση εκεί τώρα εξελίσσεται διαφορετικά» υποστήριξε ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, Denis Pushilin.
Το Ukrainsk είναι μια πόλη με πληθυσμό άνω των 10.000 ανθρώπων στην περιοχή Pokrovsky της της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk.
Σε κοντινή απόσταση από αυτήν βρίσκεται ο σιδηροδρομικός κόμβος Tsukurikha, μέσω του οποίου τροφοδοτείται σημαντικό μέρος των Ουκρανών στρατιωτών στο Donbass.

Χάος σε Ουκρανία και Λίβανο – Κοντά σε μεγάλη στρατηγική ήττα η Ουκρανία, έρχεται με πάταγο η κατάρρευση του στρατού

Ενώ η Μέση Ανατολή υφίσταται άλλη μια κλιμάκωση που ξεκίνησε από τον ισραηλινό στρατό εναντίον του Λιβάνου, ο πόλεμος στην Ουκρανία κερδίζει δυναμική.
Μόνο στις 24 Σεπτεμβρίου, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έριξε περίπου 2.000 βόμβες στον Λίβανο.
Περίπου 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 1.600 άλλοι τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα των ισραηλινών επιθέσεων σε μια μέρα.
Η Hezbollah απάντησε με επιδρομές στο ισραηλινό έδαφος, με στόχο αεροδρόμια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Η καταστροφή του πολέμου απειλεί ολόκληρη την περιοχή με κλιμάκωση.
Ο ιρανικός στρατός αναπτύσσει μεγάλες δυνάμεις κοντά στα συριακά σύνορα έτοιμες να υπερασπιστούν τον Λίβανο και να συμμετάσχουν στην εκδίκηση για τον θάνατο του Αρχηγού του Πολιτικού Γραφείου του παλαιστινιακού κινήματος της Hamas.
Από την άλλη, οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν επιπλέον δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.
Αρκετά στρατιωτικά αεροσκάφη φορτίου C-17 Globemaster III της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ προσγειώθηκαν στο Ισραήλ και την Κύπρο, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες μεταφέρουν δυνάμεις της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας στην περιοχή.
Εν τω μεταξύ, ο Zelensky βρίσκεται στις ΗΠΑ προσπαθώντας να κερδίσει την προσοχή και να συγκεντρώσει την υποστήριξη της Δύσης μέχρι να είναι πολύ αργά.
Οι ΗΠΑ και οι μαριονέτες της στην Ευρώπη δεν έχουν ακόμη επιτρέψει χτυπήματα με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τους στο ρωσικό έδαφος.
Οι Ουκρανοί πιλότοι δεν είναι ικανοί να πετούν ξένα μαχητικά F-16 σε πραγματικές μάχες, ενώ κανένα όπλο του ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία ισχύος στα ουκρανικά πεδία μάχης.

Σοκάρουν οι Ρωσικές νίκες

Έχοντας πάρει διαζύγιο με την αλήθεια o Zelensky έβγαζε φωτογραφίες με αμερικανικούς πυραύλους, όταν έμαθε τη σκληρή αλήθεια για τις ρωσικές νίκες στην πρώτη γραμμή.
Η Ρωσική μέγγενη σφίγγει γύρω από το Ugledar και τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στην πόλη.
Μετά από μάχες στην ανατολική συνοικία κέρδισαν ερείσματα στα πολυώροφα κτίρια στις ανατολικές κατοικημένες συνοικίες του Ugledar οι Ρώσοι.
Οι οδομαχίες ξεκίνησαν όταν η ουκρανική φρουρά δεν είχε σχεδόν καθόλου χρόνο να ξεφύγει από την περικύκλωση.
Ο ουκρανικός στρατός υφίσταται επιχειρησιακή κρίση και στρατηγική ήττα σε όλο το μέτωπο του Donbass.
Στην κατεύθυνση του Pokrovsk,
ο ρωσικός στρατός πήρε τον έλεγχο ενός σημαντικού οχυρού.
Ο αυτοκινητόδρομος που χρησιμοποιήθηκε για τις ουκρανικές στρατιωτικές προμήθειες σε ένα ευρύ μέτωπο αποκόπηκε.
Ο ρωσικός στρατός αναπτύσσει προόδους κατά μήκος των σιδηροδρόμων, απειλώντας την πόλη Selydove με περικύκλωση από το νότο.
Οι ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν νέα κέρδη στο νότο.
Προχωρούν στο Zhelannoe 2nd, κλείνοντας ένα μεγάλο καζάνι για τις ουκρανικές μονάδες που παραμένουν δυτικά του Nevelskoe.
Η ουκρανική διοίκηση δεν αλλάζει την τακτική της ενώ ξέρει ότι η ήττα της είναι βέβαιη.
Κρίνοντας από την τρέχουσα κατάσταση στο μέτωπο, η ουκρανική διοίκηση έχει κάνει μια σειρά από στρατηγικά επικίνδυνα λάθη και κανένα όπλο του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να βοηθήσει στο να αποφύγει το μοιραίο.

Η στρατηγική κρίση της ουκρανικής άμυνας βαθαίνει στην κατεύθυνση του Pokrovsk

Η στρατηγική κρίση της ουκρανικής άμυνας στην πρώτη γραμμή του Donbass κερδίζει δυναμική.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας υποχωρούν προς όλες τις κατευθύνσεις.
Οι θέσεις των ουκρανικών δυνάμεων στην κατεύθυνση του Pokrovsk επιδεινώθηκαν απότομα.
Ο ρωσικός στρατός προχώρησε σε τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις κοντά στο Pokrovsk.
Σύμφωνα με αναφορές από το μέτωπο, το χωριό Zhelannoe Vtoroe (2ο) τέθηκε υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.
Ο οικισμός βρίσκεται στη νότια πλευρά της ρωσικής ομάδας που προχωρά.
Ως αποτέλεσμα, η Ουκρανική άμυνα απειλείται και μπροσπαθεί να αντισταθεί στις περιοχές δυτικά του Nevelskoe.
Ο ουκρανικός στρατός αναγκάζεται να υποχωρήσει επειγόντως στο Kurakhove και να διασχίσει τον ποταμό κάτω από τα ρωσικά πυρά ωστόσο οι Ρώσοι σύντομα θα καταλάβουν και το Kyrakhove.

Μεγάλη στρατηγική νίκη για την Ρωσία η κατάληψη του Ugledar, κατέρρευσε η Ουκρανική άμυνα στο νότιο μέτωπο στην περιφέρεια Donetsk

Οι ρωσικές δυνάμεις μπήκνα στην κρίσιμη στρατηγικά πόλη Ugledar ή Vuhledar εν μέσω μιας εντεινόμενης επιθετικής ώθησης.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 24 Σεπτεμβρίου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στο ανατολικό Vuhledar μέχρι την οδό Desantnykiv 12, επιβεβαιώνοντας αναφορές από ρωσικές και ουκρανικές πηγές ότι ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στο ανατολικό Vuhledar μεταξύ 23 και 24 Σεπτεμβρίου.
Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν επιπλέον να προχωρήσουν στη βορειοανατολική πλευρά του Vuhledar μέσω Vodyane και στη νοτιοδυτική πλευρά μέσω Prechystivka, πιθανότατα σε μια προσπάθεια να περικυκλώσουν την ουκρανική ομάδα στο Vuhledar και να την αναγκάσουν να αποσυρθεί.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τον έλεγχο των πυρών (την ικανότητα με πυρά πυροβολικού να ελέγχουν την κίνηση) πάνω από τον δρόμο C-051134 Vuhledar-Bohoyavlenka, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι η τελική οδός ανεφοδιασμού της Ουκρανίας στο Vuhledar.
Δυτικά μέσα ενημέρωσης και Ουκρανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και δημοσιογράφοι προειδοποίησαν ευρέως στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου ότι οι συνεχείς ρωσικές επιθέσεις και προελάσεις στα πλευρά του Vuhledar απειλούν να περικυκλώσουν την ουκρανική φρουρά εντός του οικισμού, γεγονός που μπορεί να αναγκάσει τα ουκρανικά στρατεύματα να αποσυρθούν από την περιοχή.
Το Ugledar ή Vuhledar υπήρξε σημαντικό προπύργιο της Ουκρανίας για πάνω από δύο χρόνια
Οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να καταφέρουν να καταλάβουν όλο το Vuhledar, αλλά το πόσο γρήγορα ή εύκολα θα είναι σε θέση να το κάνουν θα εξαρτηθεί εν μέρει από τη λήψη αποφάσεων από την Ουκρανία.
Εάν η ουκρανική διοίκηση αποφασίσει ότι ο κίνδυνος μιας ρωσικής περικύκλωσης του Vuhledar ή το κόστος της άμυνας του ίδιου του οικισμού σε αστική μάχη είναι πολύ μεγάλο, οι ουκρανικές δυνάμεις μπορεί να αποσυρθούν, επιτρέποντας στις ρωσικές δυνάμεις να καταλάβουν το Vuhledar σχετικά γρήγορα και χωρίς να εμπλακούν σε μάχες.
Η Ρωσία επιχείρησε τουλάχιστον δύο μεγάλες επιθετικές προσπάθειες για την κατάληψη του Vuhledar στα τέλη του 2022 και στις αρχές του 2023, οι οποίες οδήγησαν σε σημαντικές απώλειες ρωσικού προσωπικού και εξοπλισμού.
Ωστόσο, η κατάληψη του Vuhledar από τη Ρωσία αποτελεί μεγάλη στρατηγική νίκη…για ψυχολογικούς λόγους
Το Vuhledar δεν είναι ένας ιδιαίτερα κρίσιμος κόμβος εφοδιασμού — οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν ήδη τους περισσότερους από τους κύριους δρόμους που καταλήγουν στο Vuhledar (ο δρόμος T0509 Vuhledar-Prechystivka, ο δρόμος C050524 Pavlivka-Vuhledar και ο T0524 Vuhledar-Marinka είναι ήδη απειλητικός). τη διαδρομή C051134 προς τη Bohoyavlenka με πυρά πυροβολικού κοντινής εμβέλειας.
Το Vuhledar βρίσκεται 23 χιλιόμετρα νότια του αυτοκινητόδρομου H-15, ο οποίος εκτείνεται από την πόλη του Donetsk έως τη συνοριακή περιοχή Donetsk-Zaporizhia, αλλά η περιοχή μεταξύ Vuhledar και του αυτοκινητόδρομου αποτελείται κυρίως από ανοιχτά πεδία που απαιτούν από τις ρωσικές δυνάμεις να διεξάγουν επιτυχείς μηχανοκίνητες επιθέσεις σε περιοχές που μπορεί σύντομα να γίνουν πολύ λασπώδεις για να πετύχουν πιο γρήγορα τακτικά κέρδη.
Το Vuhledar βρίσκεται επίσης περίπου 30 χιλιόμετρα νότια των περιοχών νοτιοανατολικά του Pokrovsk που οι ρωσικές δυνάμεις δίνουν αυτήν τη στιγμή προτεραιότητα και οι ρωσικές δυνάμεις θα πρέπει να κάνουν ελιγμούς σε περισσότερα από 30 χιλιόμετρα ανοιχτού εδάφους για να υποστηρίξουν ουσιαστικά τις επιθετικές προσπάθειες νοτιοανατολικά του Pokrovsk.
Οι ρωσικές επιθετικές προσπάθειες κοντά στο Vuhledar και το Pokrovsk αλληλοενισχύονται και σκοπεύουν να επεκτείνουν τις ουκρανικές δυνάμεις κατά μήκος ενός ευρύτερου μετώπου στην περιφέρεια του Donetsk.

Strana (Ουκρανικό ΜΜΕ): Η έκβαση της μάχης του Ugledar έχει κριθεί, η πόλη χάθηκε, κινδυνεύει η 72η Ταξιαρχία

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις μίλησαν για την κρίσιμη κατάσταση στην περιοχή Ugledar, αναφέρει το Ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Strana.
«Η κατάσταση στο Ugledar, δυστυχώς, η στιγμή που ήταν δυνατό να αλλάξει ολόκληρη η κατάσταση γύρω από την πόλη, ειδικά όσον αφορά τα πλάγια, έχει χαθεί», τονίζει το Strana.
Μάλιστα το Ουκρανικό μέσο ενημέρωσης ζήτησε να τεθούν σε εφαρμογή «σχέδια δράσης» για να σωθούν οι ζωές στρατιωτικών και όχι να επιδεινωθεί η κατάσταση.
Ο Igor Kimakovsky σύμβουλος του αρχηγού του Donetsk, δήλωσε ότι η φρουρά των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων του Ugledar βρέθηκε παγιδευμένη από Ρωσικά στρατεύματα.
Σημείωσε ότι ακόμη και κάποιοι κύκλοι στην Ουκρανία κοντά στο υπουργείο Άμυνας αναγνωρίζουν τα δεινά της 72ης ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που βρίσκεται στην πόλη.
Πρόσφατα βουλευτής της Ουκρανίας, χαρακτήρισε την απώλεια του Ugledar από την Ουκρανία «θέμα χρόνου».
Κατηγόρησε τον γενικό διοικητή των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Alexander Syrsky, ο οποίος, σύμφωνα με την Βουλευτή, δημιούργησε χάος στην 72η ταξιαρχία απομακρύνοντας τον διοικητή της ταξιαρχίας από τη θέση του κατά τη διάρκεια της ρωσικής επίθεσης και δεν συνέβαλε στην αναπλήρωση της μονάδας.

Rodion Miroshnik (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Ο Ρωσικός στρατός προελαύνει στο Donbass, βασικός στόχος η κατάληψη του Pokrovsk

Στο Donbass, ο ρωσικός στρατός καταλαμβάνει τον έναν οικισμό μετά τον άλλο, συγκεκριμένα, απομένουν κυριολεκτικά 5 με 6 χιλιόμετρα μέχρι το Pokrovsk, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα υλικοτεχνικής υποστήριξης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, τόνισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Rodion Miroshnik.
Σύντομα θα πέσουν οι πόλεις Chasiv Yar και το Ugledar.
Το Pokrovsk είναι ένα μεγάλο κέντρο logistics μέσω του οποίου τροφοδοτείται σχεδόν ολόκληρη η ουκρανική στρατιωτική δύναμη στο Donbass.
Τόνισε ότι, από στρατιωτική άποψη, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ακόμη και παρά τα σημαντικά ποσά που διατίθενται στην ουκρανική πλευρά από τον αμερικανικό προϋπολογισμό.
Ο Miroshnik ανέφερε ότι περίπου 70.000 γυναίκες υπηρετούν στον ουκρανικό στρατό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του, μιλάμε για επαγγελματίες στρατιωτικούς που συχνά υπηρετούν ως ελεύθεροι σκοπευτές. Υπάρχουν επίσης στοιχεία σχετικά με την κακοποίηση αιχμαλώτων των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων από γυναίκες στρατιωτικούς της Ουκρανίας.

AFP: Οι κάτοικοι του Pokrovsk περιμένουν την άφιξη του ρωσικού στρατού ως απελευθερωτές

Οι κάτοικοι του Krasnoarmeysk (ουκρανική ονομασία Pokrovsk) στο έδαφος του Donetsk που ελέγχεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας περιμένουν την άφιξη των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο μίλησε με κατοίκους της περιοχής.
Έτσι, η 53χρονη Galina, που αρνήθηκε να δώσει το επίθετό της φοβούμενη αντίποινα από την Ουκρανία, είπε ότι δεν πρόκειται να φύγει από την πόλη.
«Δεν φοβάμαι γιατί δεν πάμε πουθενά, είμαστε στο σπίτι μας», είπε.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η Galina είναι ένας από τους χιλιάδες κατοίκους αυτής της πόλης στο Donbass που αρνούνται να εκκενώσουν, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των ουκρανικών αρχών.
Ένας άλλος κάτοικος της πόλης, η Nina, θεωρεί τους Ρώσους φίλους.
«Με τους Ρώσους ήμασταν πάντα φίλοι, σύντροφοι, και όλη αυτή η σύγχυση ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Νωρίτερα, το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι LCI ανέφερε ότι οι κάτοικοι του Pokrovsk ή Krasnoarmeysk «μοιράζονται πληροφορίες για την πόλη με τα ρωσικά στρατεύματα».
Ο ηγέτης του κόμματος της Γαλλικής Λαϊκής Ρεπουμπλικανικής Ένωσης, δήλωσε ότι τα πλάνα από το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού καναλιού αποδεικνύουν ότι οι κάτοικοι του Pokrovsk καλωσορίζουν την είσοδο του ρωσικού στρατού στην πόλη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή είναι μια πραγματικότητα που η Δύση δεν θέλει να αναγνωρίσει.

Σοκ – Αλεξιπτωτιστές από την 81η Ταξιαρχία της Ουκρανίας εγκαταλείπουν τις θέσεις τους στο Donetsk – Πάνω από 80.000 Ουκρανοί είναι λιποτάκτες

Στρατιωτικό προσωπικό της 81ης χωριστής αεροπορικής ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων εγκαταλείπει τις θέσεις του στο Donetsk.
«Ήδη 10 στρατιώτες έφυγαν μόνοι τους από τις θέσεις τους».
Σύμφωνα με πηγές, οι λόγοι ήταν η περιφρόνηση των αλεξιπτωτιστών από την πλευρά των διοικητών, η έλλειψη χειροβομβίδων και πυρομαχικών για φορητά όπλα, καθώς και η χρόνια έλλειψη τροφίμων και η μακρά παραμονή στην πρώτη γραμμή χωρίς περιστροφή.
Το πρόβλημα των Ουκρανών στρατιωτών που φεύγουν από την πρώτη γραμμή αποτελεί μάστιγα για τον Ουκρανικό στρατό.
Όπως έγραψαν Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ο αριθμός των κρουσμάτων εγκατάλειψης και παράνομης εγκατάλειψης μονάδων δηλαδή λιποταξίας το πρώτο 7μηνο του 2024 έφτασε τις 37.000.
Σύμφωνα με τον βουλευτή της Verkhovna Rada, Ruslan Gorbenko, ο συνολικός αριθμός των ποινικών υποθέσεων βάσει αυτών των άρθρων από την αρχή της σύγκρουσης με τη Ρωσία έχει ξεπεράσει τις 80.000.
Επίσης κρούσματα λιποταξίας έχουν εμφανιστεί και στο Kursk.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Οι Ρώσοι ανακατέλαβαν 12 οικισμούς από τους Ουκρανούς στο Kursk

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στην περιφέρεια Kursk.
Ο Τσετσένος διοικητής του Akhmat Spetsnaz, Apty Alaudinov, ισχυρίστηκε στις 24 Σεπτεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει 12 οικισμούς από την έναρξη της «επιχείρησης Kursk».

Έπεσε το Toretsk, απελπισμένες αντεπιθέσεις Ουκρανών

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν εντός του ανατολικού ω και νότια του Toretsk προς τη Nelipivka
Επίσης απώθησαν εξ ολοκλήρου τα ουκρανικά στρατεύματα από τη Nelipivka και εκκαθαρίζουν τον οικισμό.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χερσαίες επιθέσεις εντός του Toretsk. βορειοανατολικά του Toretsk κοντά στο Dachne, νότια του Toretsk κοντά στο Nelipivka και προς την κατεύθυνση της Shcherbynivka (δυτικά του Toretsk).

Συνεχίζεται η προέλαση προς Pokrovsk

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να προελαύνουν ανατολικά και νοτιοανατολικά του Pokrovsk, στο ανατολικό Selydove (νοτιοανατολικά του Pokrovsk) βορειοδυτικά και δυτικά του Ukrainsk προς το Tsukuryne (νοτιοανατολικά του Selydove) και γύρω από το Zhelanne Druhe (νοτιοανατολικά του Ukrainsk).
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χερσαίες επιθέσεις βορειοανατολικά του Pokrovsk κοντά στο Zelene Pole, ανατολικά του Pokrovsk κοντά στη Vozdvyzhenka, Myrolyubivka και Novotoretske και νοτιοανατολικά του Pokrovsk κοντά στο Krasnyi Yar, Novohrodivka, Mykolaivka, Marynivka, Zhuravka, Tsukuryne, Zhelanne Druhe και Ukrainsk.

Οι Ουκρανοί φοβούνται επίθεση των Ρώσων στην Kherson

Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν αρκετές επιθέσεις στην ανατολική όχθη της περιφέρειας Kherson στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου.
Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής ομάδας δυνάμεων Tavriisk, συνταγματάρχης Vladyslav Voloshyn, δήλωσε στις 24 Σεπτεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να ενοποιούν δυνάμεις, συγκεκριμένα τις δυνάμεις Wagner Group, Storm-Z και αερομεταφερόμενες (VDV), στην νότια Ουκρανία, πιθανώς προετοιμάζοντας μια επιθετική προσπάθεια στο εγγύς μέλλον.

Ουκρανικό πλήγμα στις Ρωσικές αποθήκες Oktyabrskii και Toropets στην περιφέρεια Tver της Ρωσίας

Η Maxar συνέλεξε δορυφορικές εικόνες που καταδεικνύουν δραματική ζημιά σε τρεις μεγάλες ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών στη δυτική και τη νοτιοδυτική Ρωσία μετά τα ουκρανικά πλήγματα τον Σεπτέμβριο του 2024.
Οι εικόνες των ζημιών στις αποθήκες Oktyabrskii και Toropets στην περιφέρεια Tver και στην αποθήκη Tikhoretsk στο Krasnodar Krai απεικονίζουν την καταστροφή δεκάδων κτιρίων αποθήκευσης πυρομαχικών.
Υπήρξε έλλειψη επιχειρησιακής ασφάλειας στις πίσω αποθήκες ανεφοδιασμού της Ρωσίας.

Ουκρανία