Στο στόχαστρο τα ελληνικά σύνορα από το δουλεμπορικό κύκλωμα με τις νταλίκες

Αποκαλυπτικές εικόνες με μετανάστες σε νταλίκες. Πώς οι διακινητές «στοχοποιούν» την Ελλάδα.

 

Την ώρα που το μεταναστευτικό διχάζει την Ευρώπη και θέτει σε εγρήγορση τις αστυνομικές και λιμενικές υπηρεσίες όλων των κρατών μελών της Ε.Ε., οι ελληνικές Αρχές προσπαθούν να καταφέρουν πλήγματα στα δίκτυα δουλεμπόρων που εκμεταλλεύονται τις δυσμενείς γεωπολιτικές συνθήκες για να θησαυρίσουν.

Μάλιστα, φαίνεται ότι είναι ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, προκειμένου να υπάρχει συνεργασία στο μέτωπο της αντιμετώπισης οργανωμένων κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο έχει μπει δουλεμπορικό δίκτυο, το οποίο μεταφέρει με νταλίκες εκατοντάδες -ίσως και χιλιάδες- πρόσφυγες και μετανάστες. Το συγκεκριμένο κύκλωμα έχει απλώσει τα «δίχτυα» του σε πάρα πολλές χώρες, χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο τη «βαλκανική οδό».

«Σύνδεσμοί» του εκτιμάται ότι είναι εγκατεστημένοι σε τουλάχιστον πέντε διαφορετικά κράτη. Η εμπειρία έχει δείξει ότι παίρνουν από κάθε μετανάστη περίπου 5.000 ευρώ «υποσχόμενοι» ένα ασφαλές ταξίδι προς διάφορες χώρες της Ε.Ε. Φέρονται μάλιστα να διαθέτουν «safe house», δηλαδή χώρους προσωρινής διαμονής για τους μετανάστες για όσο διαρκεί το ταξίδι.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες με τους μετανάστες να μπαίνουν κατά δεκάδες σε νταλίκα, άλλους να είναι στοιβαγμένοι ανάμεσα στο φορτίο, όπως και η εικόνα με την τρύπια οροφή νταλίκας που είναι σταθμευμένη μέσα σε πλοίο (προκειμένου να μπορούν να αναπνέουν οι άνθρωποι που βρίσκονται κρυφά στο εσωτερικό της).

Η αναφορά της Europol

Σύμφωνα με αναφορά της Europol σε σχέση με τη λαθροδιακίνηση με φορτηγά, «τα κυκλώματα χρησιμοποιούν αυτό το modusoperandi (τρόπο δράσης), για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους τις περιόδους που η ζήτηση για ταξίδια είναι υψηλή». Ως προς τα ποσά που κερδίζουν οι διακινητές, ενδεικτική είναι η περίπτωση διακίνησης με νταλίκα που εκτιμάται ότι τους απέφερε 600.000 ευρώ.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης συλλέγει πληροφορίες -κυρίως μέσα από τις καταθέσεις διακινητών και μεταναστών- για δίκτυα δουλεμπόρων με «πλοκάμια» σε όλο τον κόσμο.

Τελευταίο παράδειγμα ήταν η συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με τη Europol για το «ξήλωμα» μεγάλου κυκλώματος που φέρεται να διακίνησε περισσότερα από 700 άτομα από την Τουρκία σε χώρες της Ε.Ε., μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας. Μάλιστα,  σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, χρησιμοποιούσαν και νταλίκες. Σε μία περίπτωση κατά την οποία είχαν στοιβάξει σε φορτηγό δεκάδες άτομα ο οδηγός είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα για να αποφύγει τους αστυνομικούς ελέγχους, αδιαφορώντας για τους μετανάστες που είχε στο χώρο του φορτίου.

Η έρευνα της Europol ξεκίνησε για να «ξηλωθεί» δίκτυο που χρησιμοποιούσε ως μεταβατικό σταθμό τη Βουλγαρία. Η επιχείρηση στήθηκε πριν από τρεις ημέρες όταν και έλαβαν χώρα συνολικά οχτώ συλλήψεις, ενώ κατασχέθηκαν μετρητά και έγγραφα.

Οι αρχηγοί, κατά κύριο λόγο Σύροι υπήκοοι, συντόνιζαν τις μετακινήσεις, ενώ διατηρούσαν επαφές με λαθρέμπορους στην Τουρκία και στην Ελλάδα.

Οι κατηγορούμενοι φέρεται να διευκόλυναν τη μεταφορά μεταναστών από τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα σε καταλύματα στην περιοχή της Σόφιας.

Οι μετανάστες έπρεπε να πληρώσουν μεγάλα ποσά και συγκεκριμένα, από 3.000 έως και 5.000 ευρώ. Επίσης, για τη μεταφορά τους, το κύκλωμα χρησιμοποιούσε διαφορετικά οχήματα όπως αυτοκίνητα και φορτηγά. Σε μία περίπτωση μάλιστα, οι κατηγορούμενοι μετέφεραν 150 μετανάστες με νταλίκα.

 

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/