Στο χείλος γενικευμένου πολέμου η Μέση Ανατολή! Το Ισραήλ ετοιμάζει “οδυνηρό” πλήγμα στο Ιράν

Μαίνονται εν τω μεταξύ τόσο οι αεροπορικές επιδρομές όσο και οι χερσαίες επεμβάσεις στον Λίβανο, που θυμίζει πια Γάζα

Στραμμένα σε Ιράν και Λίβανο τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας, αφού το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις του με στόχο την πλήρη εξάλειψη της απειλής της Χεζμπολάχ, αλλά και την τιμωρία του θεοκρατικού καθεστώτος της Τεχεράνης.

Υστερα από δύο μέρες σεναρίων, πάντως, ο Τζο Μπάιντεν έριξε την πρώτη τροχιοδεικτική βολή φωτογραφίζοντας τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.   και προκαλώντας άνοδο στις τιμές του πετρελαίου.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν συμμερίζεται τις εκκλήσεις ΗΠΑ και διεθνούς κοινότητας για αυτοσυγκράτηση. Είναι αποφασισμένη για ένα καίριο πλήγμα στο Ιράν, το οποίο και θα μπορούσε να έρθει μέσα στο Σαββατοκύριακο. Το επικρατέστερο σενάριο θέλει ο στόχος να είναι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και στρατιωτικές βάσεις. Προς το παρόν θα αποφύγει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις – αφού θα χρειαζόταν τη βοήθεια των ΗΠΑ για κάτι τέτοιο και είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα την έχει. Σύμφωνα με τους NYT οι Ισραηλινοί αισθάνονται ότι έκαναν λάθος τον περασμένο Απρίλιο, που δεν απάντησαν στην τότε πυραυλική επίθεση αποφασιστικά.

Μαίνονται εν τω μεταξύ τόσο οι αεροπορικές επιδρομές όσο και οι χερσαίες επεμβάσεις στον Λίβανο, που θυμίζει πια Γάζα.

Σε κάθε περίπτωση η ισορροπία αποτροπής ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν που υπήρχε επί χρόνια στην περιοχή έχει ανατραπεί, με το πρώτο να έχει πια το πάνω χέρι.

Για πρώτη φορά από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ πριν από τρεις ημέρες ο Εθνικός Στρατός του Λιβάνου επιβεβαιώνει πως δέχθηκε σήμερα πυρά από την πλευρά του IDF στα οποία και ανταπέδωσε.

Από τα Ισραηλινά πυρά ένας στρατιώτης του λιβανέζικου στρατού έχει χάσει τη ζωή του και περισσότεροι από 10 τραυματίστηκαν. Η συγκεκριμένη κίνηση αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα των μαχών αλλά και της εν εξελίξει επιχείρησης καθώς ο στρατός του Λιβάνου δεν είναι ενιαίο σώμα με τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ.

Αν το Ισραήλ βάλει από σήμερα στο στόχαστρό του και τον Εθνικό στρατό του Λιβάνου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως έχει κηρύξει τον πόλεμο και στην χώρα πέρα από την σιιτική οργάνωση.

Εάν το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο στον σχεδιασμό του Ισραήλ να περιλαμβάνεται τελικώς μία μεγαλύτερη επιχείρηση από την «περιορισμένης κλίμακας» που ο Νετανιάχου έχει μεταφέρει στον Τζο Μπάιντεν.

Εκτίναξη 5% στις τιμές πετρελαίου λόγω των ανησυχιών μετά και την ομιλία Μπάιντεν

«Τριγμοί» καταγράφονται στην αγορά πετρελαίου μετά και τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τα ενδεχόμενα αντίποινα του Ισραήλ σε βάρος του Ιράν.

Συγκεκριμένα, η τιμή του πετρελαίου έχει εκτιναχθεί κατά 5%, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ συζητούν πιθανά χτυπήματα από το Ισραήλ στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν.

Ερωτηθείς σε μια επίσκεψη εάν θα υποστήριζε το Ισραήλ να χτυπήσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, ο Μπάιντεν είπε: «Το συζητάμε αυτό».

Το Ιράν είναι ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, εξάγοντας περίπου το ήμισυ της παραγωγής του στο εξωτερικό, κυρίως στην Κίνα.