Στις δέκα ακριβότερες χώρες του πλανήτη η Ελλάδα – Μαζί με Αργεντινή, Μαλάουι και Ζιμπάμπουε

Η ακρίβεια εξακολουθεί να τσακίζει και να πιέζει με αμείωτη ένταση τα νοικοκυριά, όπως αποδεικνύουν τα ευρήματα νέας δημοσκόπησης, με 9 τους 10 πολίτες να δηλώνουν ότι δεν έχουν δει μειώσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ.

Τα νέα σχετικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση έχουν αποτύχει κι αυτά ως προς τις μειώσεις των τιμών, όπως μαρτυρά το 80% των πολιτών, που δήλωσε στη δημοσκόπηση της Interview, που διενεργήθηκε για το Politic, ότι δεν έχουν δει μειώσεις τιμών, ενώ το 5% δήλωσε «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ».

Σχεδόν κατά το ίδιο ποσοστό, κατά 73%, οι πολίτες λένε ότι η φετινή κατάσταση θα είναι χειρότερη από την περσινή το Πάσχα, ενώ το 8% δήλωσε «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ». Όσον αφορά στους λογαριασμούς του ρεύματος, οι πολίτες δηλώνουν απογοητευμένοι, με το 59% να μην έχει δει μειώσεις τιμών και το 10% να λέει «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ». Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί επίδομα Πάσχα, κόβοντας τα σχετικά σενάρια και παραπέμποντας στην ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων στο τέλος του χρόνου. «Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν δύσκολο προϋπολογισμό να υλοποιήσουμε», είπε.

Οι καταναλωτές

Ο πρωθυπουργός εστίασε, δε, στις παρεμβάσεις που κάνει η κυβέρνηση ώστε να δώσει λύσεις. Όμως, οι καταναλωτές διαπιστώνουν ότι οι εν λόγω παρεμβάσεις δεν έχουν βελτιώσει την κατάσταση, με τα εισοδήματά τους να βάλλονται στον ίδιο βαθμό και την αγοραστική τους δύναμη να μην αλλάζει ως προς την ισχύ της.Την εικόνα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο τα στοιχεία των ερευνών των διεθνών και των διεθνών ανεξάρτητων Αρχών.

Επισημαίνουν τον πρωταθλητισμό που κάνει η Ελλάδα σε Ευρώπη και παγκοσμίως στα ζητήματα ακριβείας, ιδίως τροφίμων με το 8,33% στην εν λόγω κατηγορία. Επιπλέον, η κατάταξή μας από τη Eurostat στην προτελευταία θέση της Ευρώπης ως προς τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, με τελευταία τη Βουλγαρία, ήταν η πρώτη προειδοποίηση.

Χειρότερη θέση

Στο προσκήνιο ήλθε τώρα η κατάταξή μας από την Παγκόσμια Τράπεζα ανάμεσα στις δέκα ακριβότερες χώρες του πλανήτη, μαζί με την Αργεντινή, το Μαλάουι και τη Ζιμπάμπουε, για να αποκαλύψει όλη την αλήθεια. Καταδεικνύει πως είμαστε η ακριβότερη χώρα στα Βαλκάνια, σε θέση πολύ χειρότερη ακόμη και από τη φτωχότερη από εμάς Βουλγαρία, αλλά και από την εμπόλεμη Ουκρανία. Μας τοποθετεί, δε, και στην προτελευταία θέση της ευρωζώνης, με μόνη ακριβότερη από εμάς χώρα τη Μάλτα».

Αρνητική θέση

Όλα αυτά την ίδια στιγμή που η Ελλάδα να έχει έναν δείκτη πληθωρισμού στα τρόφιμα 8,33%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι μόλις 5%. Επίσης, η άκρως αρνητική θέσει της Ελλάδας ως προς τον πληθωρισμό των τροφίμων διαψεύδει οριστικά και αμετάκλητα το κυβερνητικό αφήγημα περί «εισαγόμενης ακρίβειας». Παράλληλα, οι πολίτες τάσσονται κατά των απογευματινών χειρουργείων, κατά 52%, ενώ το 11% δήλωσε «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ». Πρόκειται για ένα από τα νέα κυβερνητικά μέτρα, που βάζουν τους πολίτες στη διαδικασία να πληρώνουν για να κάνουν χειρουργείο στο Δημόσιο.

Δεν αρκεί

Ανεμικά τα τέσσερα μέτρα κατά της ακρίβειας που «τρέχουν» από την αρχή του μήνα οδηγούν το υπουργείο Ανάπτυξης σε νέες πρωτοβουλίες λίαν συντόμως. Τα πρώτα δείγματα δείχνουν πως οι τιμές στο ράφι σταθεροποιούνται όμως αυτό δεν αρκεί και θα χρειαστεί μεγαλύτερη ένταση ώστε να γίνει αισθητή στην τσέπη του καταναλωτή που δαπανά περισσότερα λεφτά για λιγότερα προϊόντα. Χαρακτηριστικό είναι πως στην τελευταία έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), που παρουσιάζει το ΒΗΜΑ, εννέα στους δέκα καταναλωτές δηλώνουν ότι δυσκολεύονται οικονομικά και ελάχιστοι ελπίζουν πως κάτι θα αλλάξει τους επόμενους μήνες.

Για να τα βγάλουν πέρα τα νοικοκυριά εφαρμόζουν σειρά πρακτικών προκειμένου να καταφέρουν να καλύψουν τις ανάγκες τους στα είδη παντοπωλείου διαπιστώνοντας πως η μάχη με την ακρίβεια εξελίσσεται σε «Λερναία Ύδρα».

Μια μάχη

Με το crash test τιμών στο ράφι να αποδίδει σε περιορισμένα προϊόντα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδέχεται ότι χάνει στη μάχη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. «Ξέρω ότι δεν έχουμε κερδίσει ακόμη τη μάχη με την ακρίβεια, ακούμε τον κόσμο, αλλά διαβεβαιώνω ότι δεν θα καταθέσουμε τα όπλα, θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις στη διαμόρφωση των τιμών και τους ελέγχους για να χτυπήσουμε την αισχροκέρδεια», υποστήριξε στην καθιερωμένη εβδομαδιαία του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

e-Καταναλωτής

Με την Ελλάδα να είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία που βρίσκονται στον σχετικό πίνακα της Παγκόσμιας Τράπεζας, το υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζει άλλο ένα πακέτο παρεμβάσεων ρίχνοντας στη μάχη ένα ψηφιακό «όπλο». Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένεται σύντομα να υπάρξουν ανακοινώσεις στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης του ρόλου του καταναλωτή. Οι αλλαγές που σχεδιάζονται αφορούν στην πλατφόρμα του παρατηρητηρίου αγοράς e-Καταναλωτής. Η πλατφόρμα αναβαθμίζεται, γίνεται πιο χρηστική και ευέλικτη και δίνεται μεγαλύτερη σημασία στα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ.

Πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων αναφέρουν πως οι καταναλωτές, με τις αλλαγές στην πλατφόρμα που βρίσκονται προ των πυλών, θα μπορούν να ελέγχουν 3.000 με 3.500 κωδικούς προϊόντων, καινούργιους αλλά και επικαιροποιημένους ενώ η διαδικασία της ένταξης όσο το δυνατόν περισσότερων κωδικών δεν σταματάει. Επιπλέον, ο νέος e-Καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα σύγκριση του καλαθιού και εύρεσης της φτηνότερης αλυσίδας, που βρίσκεται πιο κοντά του, καθώς και τη δυνατότητα πρότασης χωριστών αγορών σε περισσότερες της μιας αλυσίδες για ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση.

Οι αριθμοί

Παρά τη μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε σχέση με τον Ιανουάριο και τις κυβερνητικές κορώνες για μετωπική μάχη κατά της ακρίβειας οι τιμές βασικών τροφίμων όπως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και οι βρεφικές και παιδικές τροφές παραμένουν στα ύψη. Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την κατηγορία «τρόφιμα παντοπωλείου», που περιλαμβάνει και το ελαιόλαδο. Σημειώνεται ότι στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθ’ όλο το 2023 καταγράφονται αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων ως αποτέλεσμα του αυξημένου κόστους παραγωγής και των ακραίων κλιματικών φαινομένων. H κατηγορία «τρόφιμα παντοπωλείου», που περιλαμβάνει και το ελαιόλαδο, καταγράφει αύξηση κατά 5,18%.

Το καλάθι μισοάδειο

Σε σχέση με τον Ιανουάριο, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Φεβρουάριο δείχνουν μικρές μειώσεις σε βασικά είδη διατροφής, όπως τυριά (-0,7%), γιαούρτι (-2,5%), αλλαντικά (-2,4%), χοιρινό-πουλερικά (-1,2%), ψωμί και δημητριακά (-0,5%), αλλά και νέες αυξήσεις σε μοσχάρι (1,1%), ψάρια (3,3%), αναψυκτικά-χυμοί (2,6%), αυγά (4,4%). Η αύξηση στη δαπάνη ανά επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ αντανακλά αποκλειστικά την άνοδο του κόστους των προϊόντων λόγω πληθωρισμού, αφού το καλάθι παραμένει μισοάδειο.