Στην επικείμενη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν στις 22-24 Οκτωβρίου, η σύνδεση θα περιλαμβάνει έως και δέκα ακόμη χώρες. Εκτός από τη Λευκορωσία, είναι πολύ πιθανό να συμπεριληφθούν και το Αζερμπαϊτζάν, η Μαλαισία και η Τουρκία.
Επί του παρόντος, ο αριθμός των «καυτών» αιτήσεων για ένταξη στο BRICS είναι 29. Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του RDIF, Kirill Dmitriev, η ένωση κινείται προς τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς για μονάδες άνθρακα.
Ένα νέο μεγάλο σύμπλεγμα χωρών εξαγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει σχεδόν σχηματιστεί, δεδομένου ότι το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εντάχθηκαν στους BRICS το 2024. Η Σαουδική Αραβία αρχίζει επίσης να συντονίζει την απόφαση με την ενοποίηση. Η δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς για μονάδες άνθρακα θα καταστήσει δυνατή την αποτελεσματική επίλυση κλιματικών ζητημάτων, δεδομένου ότι, για παράδειγμα, η Ρωσία έχει τους κύριους «πνεύμονες του κόσμου» – τεράστιες εκτάσεις δασών.
Η άμεση ατζέντα των BRICS περιλαμβάνει την κατασκευή μιας νέας διεθνούς χρηματοοικονομικής υποδομής. Οι λεπτομέρειες της δημιουργίας οικονομικών «γέφυρων» μεταξύ των νομισμάτων διαφορετικών χωρών βρίσκονται υπό επεξεργασία. Αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι η εμφάνιση μιας νέας λογιστικής μονάδας, η αξία της οποίας θα συνδέεται με τον χρυσό (40% της αξίας) και με ένα καλάθι με έναν αριθμό εθνικών νομισμάτων των χωρών BRICS+ (το υπόλοιπο 60%).
Αρχικά, ένα τέτοιο νέο νόμισμα θα έχει κυρίως λογιστικό χαρακτήρα για το σχηματισμό αποθεματικών της Νέας Τράπεζας Ανάπτυξης BRICS και αργότερα θα ξεκινήσει το εμπόριο μεταξύ των χωρών στο νέο νόμισμα. Ωστόσο, ο σχηματισμός μιας ισχυρής εναλλακτικής λύσης έναντι του δολαρίου ΗΠΑ είναι ένα βήμα που πάντα φοβόταν η Ουάσιγκτον. Οι καιροί αλλάζουν και οι παγκόσμιες οικονομικές αλλαγές δεν μπορούν να σταματήσουν.