Steppe Road: Το τεράστιο έργο της Ανατολής που γιγαντώνει Ρωσία, Κίνα και Μογγολία

Την ώρα που η Δύση σκέφτεται μόνο πολέμους και καταστροφή

Κατά την επίσκεψή του στο Ισλαμαμπάντ για την Σύνοδο Κορυφής της SCO την περασμένη Τετάρτη, ο Ρώσος Πρωθυπουργός Mikhail Mishustin αναφέρθηκε στη σημασία της πρωτοβουλίας «Steppe Road» της Μογγολίας, χαρακτηρίζοντας την περιφερειακή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας, Κίνας και Μογγολίας ως ζωτικής σημασίας για την δημιουργία μιας νέας πολυπολικής αρχιτεκτονικής.

Ένα φιλόδοξο έργο, το οποίο η Ρωσία προχωρά, ενώ η διεθνιστική Δύση απειλεί παντού με πολεμικά μέτωπα!

Ο πρωθυπουργός της Μογγολίας Luvsannamsrai Oyun-Erdene ανακοίνωσε ότι το Ulaanbaatar είχε συμφωνήσει σε 33 έργα που συνδέονται με έναν φιλόδοξο μεγάλης κλίμακας οικονομικό διάδρομο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας με επικεφαλής την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, την Κίνα με το One Belt, One Road (σύγχρονος δρόμος του μεταξιού), και την πρωτοβουλία Steppe Road (Δρόμος της Στέππας) της Μογγολίας. Η διαδρομή της Στέπας ήταν μια αρχαία χερσαία διαδρομή μέσω της ευρασιατικής στέπας που ήταν ενεργός πρόδρομος του Δρόμου του Μεταξιού.

«Ο κατάλογος των 33 έργων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα οικονομικού διαδρόμου των τριών χωρών έχει συμφωνηθεί από τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες της Μογγολίας. Πρώτο στη λίστα είναι η κατασκευή ενός νέου σιδηροδρόμου μεταξύ των μεγάλων συνοριακών σημείων ελέγχου στο Altanbulag στα σύνορα με την Ρωσική Ομοσπονδία και στο Zamyn-Udd κοντά στα κινεζικά σύνορα. Θα είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο εκκίνησης για την δημιουργία ενός οικονομικού διαδρόμου μεταξύ των τριών χωρών», δήλωσε ο Luvsannamsrai Oyun-Erdene, μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της SCO (Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης).

Βρισκόμενη στον πυρήνα της ευρασιατικής ενδοχώρας και ούσα μεταξύ της Ρωσίας στα βόρεια και της Κίνας στο νότο, η Μογγολία υπήρξε μια προνομιακή τοποθεσία για το εμπόριο Ευρώπης-Ασίας για χιλιετίες – γεγονός που αναγνωρίστηκε από αρχαίες κινεζικές αυτοκρατορικές δυναστείες που χρονολογούνται.

Η πρωτοβουλία του σύγχρονου Steppe Road πάρθηκε το 2014 – την ίδια χρονιά που δημιουργήθηκε η βάση διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Μογγολίας-Κίνας, με το Ulaanbaatar να οραματίζεται τα ” Πέντε μεγάλα περάσματα” που απαιτούν επενδύσεις 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων:

  • μια διεθνή οδό ταχείας κυκλοφορίας μήκους 997 χιλιομέτρων που συνδέει την Ρωσία με την Κίνα
  • 1.100 χλμ ηλεκτροκίνητης σιδηροδρομικής υποδομής
  • επέκταση του υφιστάμενου διαμογγολικού σιδηροδρόμου από το Sukhbaatar στα βόρεια έως το Zamyn-Uud
  • κατασκευή αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Altanbulag μέχρι το Zamyn-Uud.

Ο Steppe Road δεν αφορά μόνο τις υποδομές μεταφορών, αλλά και μέρος μιας εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής της Μογγολίας, η οποία επιδιώκει επίσης να αναζωογονήσει τους τομείς των τηλεπικοινωνιών και του τουρισμού της χώρας και να ενισχύσει το δυναμικό εξόρυξης και ενέργειας.

Το έργο ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με την Πρωτοβουλία Διευρασιατικού Διαδρόμου της Ρωσίας. Τον Ιούλιο, οι Πρόεδροι Πούτιν και Khurelsukh έθεσαν το θέμα της διεθνούς επιμελητείας και της διέλευσης σε μια συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της SCO στην Αστάνα.

Στην Κίνα, ο Δρόμος της Στέπας θεωρείται «πολύ συνεπής» με την Πρωτοβουλία Belt and Road του Πεκίνου, αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με αξιωματούχους και μέσα ενημέρωσης να λένε ότι το έργο μπορεί να «οδηγήσει σε μία win-win συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών».

Οι ερευνητές έχουν επισημάνει τις καλές προοπτικές επιτυχίας του Steppe Road, καθώς η Κίνα είναι σε θέση να παρέχει το κεφάλαιο, την τεχνολογία, την εργασία και την τεχνογνωσία κατασκευής υποδομών για να ολοκληρωθεί η φιλόδοξη πρωτοβουλία.

Comments (0)
Add Comment