Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες σχετικά με το αν η Γερμανία εξακολουθεί να στέλνει όπλα στο Ισραήλ, ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση βρίσκονται σε αντιπαράθεση για το ζήτημα.
Την περασμένη εβδομάδα, σε κοινοβουλευτική συζήτηση σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα και τις αποστολές όπλων της Γερμανίας στο Ισραήλ, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Φρίντριχ Μερτς κατηγόρησε τον καγκελάριο Σολτς ότι έχει μπλοκάρει τις σχετικές παραδόσεις, επικαλούμενος τη σημαντική πτώση των εξαγωγών όπλων στο Ισραήλ το 2024, με τον τελευταίο να απορρίπτει τους εν λόγω ισχυρισμούς.
Ο Σολτς, αφού τόνισε ότι έχουν ήδη παραδώσει όπλα στο Ισραήλ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει αποφάσεις οι οποίες διασφαλίζουν ότι θα υπάρξουν σύντομα περαιτέρω αποστολές και, απευθυνόμενος στον Μερτς, έκανε λόγο για «ψευδείς κατηγορίες».
Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ αναφέρουν πως η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ και ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ, αμφότεροι του κόμματος των Πρασίνων, λέγεται ότι εμπόδισαν τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ λόγω ανησυχιών για το πού θα χρησιμοποιηθούν τα όπλα.
Καμία στρατιωτική εξαγωγή στο Ισραήλ δεν έχει εγκριθεί από τον Μάρτιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα οποία εμφανίστηκαν αρχικά στην ταμπλόιντ Bild, η οποία επικαλείτο κυβερνητικές πηγές, και τώρα εμφανίζονται ευρύτερα στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με αυτά, οι Μπέρμποκ και Χάμπεκ λέγεται ότι επέμειναν πως οι μεταφορές όπλων και ανταλλακτικών θα μπορούσαν να προχωρήσουν μόνο όταν η ισραηλινή κυβέρνηση υπογράψει την εγγύηση ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα όπλα για να διαπράξει πράξεις γενοκτονίας.
Αντίθετη με τη γραμμή της Ουάσινγκτον
Εάν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, αυτό θα έθετε ουσιαστικά τη γερμανική κυβέρνηση σε αντίθετη γραμμή από την Ουάσιγκτον. Παρά τη σαφή κριτική της για τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν βλέπει καμία ένδειξη ότι διέπραξε γενοκτονία.
Θέτοντας μάλιστα το ερώτημα, μέσω του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Ασφαλείας, λένε οι παρατηρητές, οι Μπέρμποκ και Χάμπεκ εκφράζουν σιωπηρά μια υποψία για τις προθέσεις του Ισραήλ, κάτι που δεν έχει εκφραστεί από την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς, αναφέρει η Guardian.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι η Γερμανία δεν έχει συγκρίσιμες συνθήκες για την αποστολή όπλων σε χώρες όπως η Τουρκία ή η Σαουδική Αραβία, παρά τις επιφυλάξεις για την προβλεπόμενη χρήση όπλων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχουν πρόσφατα εξαχθεί σε αυτές.
Γνώστες της διαδικασίας εξαγωγής όπλων φέρεται να περιέγραψαν τη θέση που υιοθέτησαν οι Μπέρμποκ και Χάμπεκ ως «παράλογη», υποδηλώνοντας ότι ήταν αμφίβολο ο βαθμός στον οποίο οποιαδήποτε γραπτή εγγύηση θα ήταν είτε πρακτική είτε νομικά δεσμευτική.
Το ΥΠΟΙΚ αρνείται την ύπαρξη μποϊκοτάζ
Μόλις τον Σεπτέμβριο, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε ότι υπήρχε μποϊκοτάζ για τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ. Αντίθετα, ένας εκπρόσωπος είπε ότι κάθε αίτηση για όπλα εξετάζεται «κατά περίπτωση».
Σύμφωνα με την Bild, το Ισραήλ έδωσε στη Γερμανία την απαιτούμενη γραπτή εγγύηση την περασμένη εβδομάδα. Μεταξύ 2019 και 2023, σχεδόν το ένα τρίτο των εισαγωγών όπλων που έλαβε το Ισραήλ προήλθαν από τη Γερμανία, η οποία μετά τις ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής όπλων του.
Ειδικότερα, το Ισραήλ έχει τονίσει τη σημασία των υποβρυχίων και των πολεμικών πλοίων που κατασκευάζονται στη Γερμανία, τα οποία λέει ότι χρειάζεται προκειμένου να αμυνθεί από συνεχείς απειλές, ειδικά από το Ιράν.
Πηγή: https://www.cnn.gr/