Ακόμα πιο βαρύ το ήδη δυσβάσταχτο φορτίο για τα νοικοκυριά
Οι όποιες αυξήσεις στους μισθούς φαντάζουν σαν σταγόνα στον ωκεανό και λίγο είναι μπροστά στην φοροεπιδρομή και υπερφορολόγηση άνευ προηγουμένου που περιμένει τους Έλληνες μέσα στο 2024.
Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν έναν λογαριασμό φόρων που συνολικά αγγίζουν τα 63 δισ. ευρώ. Λόγω της λεγόμενης ανάπτυξης της οικονομίας, της αύξησης των εισοδημάτων αλλά και των νέων τεκμηρίων φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλλουν περισσότερα από 5 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο κάθε μήνα.
Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος αναμένεται να 0είναι οι πιο δύσκολοι μήνες για τους φορολογούμενους, καθώς ο νέος προϋπολογισμός απαιτεί την είσπραξη φόρων ύψους 6,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 6,4 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Αντίθετα, ο μήνας με τις χαμηλότερες φοροεισπράξεις αλλά και τις λιγότερες φορολογικές υποχρεώσεις είναι ο Μάρτιος, καθώς προβλέπεται η είσπραξη περίπου 3,79 δισ. ευρώ.
Οι φορολογικές υποχρεώσεις του 2023 ολοκληρώνονται για τους φορολογούμενους στις 29 Φεβρουαρίου 2024 με την πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ και της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος, ενώ μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να ολοκληρωθεί και η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2024. Από εκεί και πέρα, περί τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η αυλαία των νέων φορολογικών δηλώσεων, με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους να βρίσκονται μπροστά σε ένα νέο τεκμαρτό σύστημα υπολογισμού των εισοδημάτων του 2023. Από τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών υπολογίζεται ότι το επόμενο έτος θα εισπραχθούν επιπλέον φόροι 552 εκατ. ευρώ. Λίγο πριν από το Πάσχα πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν τον νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα εξοφληθεί σε δέκα μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Μαΐου 2024. Όσοι έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους για φυσικές καταστροφές θα διαπιστώσουν ότι το «ραβασάκι» του ΕΝΦΙΑ θα είναι ελαφρύτερο κατά 10%.
Με βάση τα μεγέθη του νέου κρατικού προϋπολογισμού, οι φοροεισπράξεις του πρώτου εξαμήνου του 2024 υπολογίζονται σχεδόν σε 28 δισ. ευρώ, ενώ το δεύτερο εξάμηνο είναι πιο απαιτητικό, καθώς οι φόροι που θα πρέπει να εισπραχθούν εκτινάσσονται στα 35 δισ. ευρώ. Οι φόροι που θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα οι φορολογούμενοι το 2024:
* Ιανουάριος: 5,192 δισ. ευρώ
* Φεβρουάριος: 5,259 δισ. ευρώ
* Μάρτιος: 3,795 δισ. ευρώ
* Απρίλιος: 3,920 δισ. ευρώ
* Μάιος: 5,214 δισ. ευρώ
* Ιούνιος: 4,560 δισ. ευρώ
* Ιούλιος: 6,736 δισ. ευρώ
* Αύγουστος: 6,426 δισ. ευρώ
* Σεπτέμβριος: 5,271 δισ. ευρώ
* Οκτώβριος: 5,921 δισ. ευρώ
* Νοέμβριος: 5,109 δισ. ευρώ
* Δεκέμβριος: 5,496 δισ. ευρώ
Σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες τα φορολογητέα εισοδήματα 735.320 ατομικών επιχειρήσεων εμπορίας αγαθών, παροχής υπηρεσιών και ελεύθερων επαγγελματιών θα προσδιοριστούν εναλλακτικά με αντικειμενικά κριτήρια για τη χρήση του 2023 και συγκεκριμένα με βάση υπολογισμού το ύψος των ετήσιων μεικτών αποδοχών ενός ιδιωτικού υπαλλήλου που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ τον μήνα, δηλαδή με αφετηρία υπολογισμού το ποσό των 10.920 ευρώ, ή με βάση τον υψηλότερο του κατώτατου ετήσιο μισθό ενός μόνο υπαλλήλου, αν υπάρχει προσωπικό. Από κει και πέρα προβλέπονται προσαυξήσεις του ποσού αυτού ανάλογα με το ύψος της δαπάνης μισθοδοσίας κάθε επιχείρησης, τον αριθμό των ετών λειτουργίας και τον τζίρο της.
Για επιχειρήσεις που λειτουργούν λιγότερο από 4 χρόνια το σύστημα δεν θα εφαρμόζεται, ενώ για επιχειρήσεις που λειτουργούν 4 και 5 έτη η αφετηρία υπολογισμού (το ποσό των 10.920 ευρώ ή τυχόν άλλος υψηλότερος πραγματικός ετήσιος μισθός) θα υπολογίζεται περιορισμένη στο 33% και στο 67% αντίστοιχα. Για επιχειρήσεις που λειτουργούν 6 χρόνια θα ισχύει ως βάση υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος το ποσό των 10.920 ευρώ. Για όσες επιχειρήσεις λειτουργούν από 7 έως 9 έτη η βάση υπολογισμού θα προσαυξάνεται κατά 10%, για όσες λειτουργούν από 10 έως 12 έτη το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται κατά 20% και για όσες λειτουργούν πάνω από 12 έτη θα προσαυξάνεται κατά 30% και θα εκτινάσσεται στα 14.196 ευρώ. Εφόσον υπάρχει προσωπικό, η βάση υπολογισμού θα προσαυξάνεται περαιτέρω με το 10% της ετήσιας μισθολογικής δαπάνης της επιχείρησης, με όριο τις 15.000 ευρώ. Επιπλέον, τα ποσά αυτά θα προσαυξάνονται και με βάση τον τζίρο της επιχείρησης κατά 5% τυχόν διαφοράς του τζίρου αυτού από τον μέσο όρο τζίρων των επιχειρήσεων του ίδιου ΚΑΔ. Από το νέο αυτό σύστημα φορολόγησης θα προκύψουν σημαντικές αυξήσεις φορολογικών επιβαρύνσεων για περίπου 437.000 αυτοαπασχολούμενους, από τους οποίους οι περισσότεροι δηλώνουν ετήσια εισοδήματα κάτω από 10.000-12.000 ευρώ και πολύ λιγότεροι μέχρι 16.000 ευρώ.
Αυτό είναι το κοστολόγιο που θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες μέσα στο 2004 και αυτή τη φορά θα χώσουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.