Σκόνη 150 δισ. δολ οπλισμού στην Ουκρανία – Iskander διαλύει HIMARS

Η Ρωσία σοκάρει το ΝΑΤΟ: Θα πληρώσετε ακριβά την απερισκεψία σας

Rustem Umerov (ΥΠΑΜ Ουκρανίας): Δαπανήσαμε 150 δισεκ. δολάρια και χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα για να νικήσουμε – Αναστατώνουν οι δηλώσεις Kubilius (Επίτροπος Άμυνας ΕΕ) για τις πολεμικές προετοιμασίες στην ΕΕ: Να «στοκάρουν» όπλα τα κράτη, ετοιμαζόμαστε για πόλεμο με τη Ρωσία – Κρεμλίνο: Πάρτε σοβαρά υπόψη τα λόγια του Putin… δεν θα υπάρξουν άλλα

Η Ρωσία έστειλε την τελευταία προειδοποίηση στη Δύση για τη χρήση δυτικών όπλων μεγάλης εμβέλειας από την Ουκρανία.
Πάρτε σοβαρά υπόψη την αυστηρή προειδοποίηση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin δεν θα υπάρξει άλλη, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
Σε αυστηρό ύφος επέκρινε τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, που αμφισβητεί τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας πως θα πληρώσει ακριβά την απερισκεψία του.
Οι αυστηρές ρωσικές δηλώσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς γίνονται λίγες μέρες πριν από τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Joe Biden με τον Ουκρανό ομόλογό του Volodymyr Zelensky στη Νέα Υόρκη (26/9).
Στη συγκεκριμένη συνάνττηση ο Zelensky αναμένεται – ατύπως – να λάβει το πράσινο φως για χτυπήματα με δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς βαθιά στη Ρωσία.
Την ίδια στιγμή ο Andrius Kubilius ο πρώτος στρατιωτικός επικεφαλής της ΕΕ, υποστηρίζει ότι η Δυτική Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο με τη Ρωσία.
Εν τω μεταξύ αποκαλύπτεται πως η Ουκρανία έχει ξοδέψει περισσότερα από 150 δισεκ. δολάρια σε στρατιωτικές δαπάνες αλλά τώρα λέει πως χρειάζεται πολύ περισσότερα.

Peskov (Κρεμλίνο): Πάρτε σοβαρά τα λόγια του Putin, δεν θα υπάρξουν άλλα – Stoltenberg και ΝΑΤΟ θα πληρώσουν την απερισκεψία τους

Η Δύση έχει «εμμονή» με την ιδέα να διεξάγει πόλεμο κατά της Ρωσίας έως ότου η Ουκρανία ξεμείνει από άνδρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
Σχολίασε έτσι την πρόσφατη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σχετικά με τη χρήση δυτικών όπλων για χτυπήματα βαθιά μέσα στη Ρωσία.
«Έχουν εμμονή με την ιδέα να μας πολεμήσουν μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό.
Αυτή η εμμονή εκδηλώνεται διαφορετικά, ανάλογα με το άτομο. Με τον Stoltenberg, συμβαίνει έτσι», είπε ο Peskov.
Ο Peskov είπε ότι υπάρχουν άνθρωποι με «νηφάλια σκέψη» στη Δύση που αναλύουν και κατανοούν τις προειδοποιήσεις του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin σχετικά με την απάντηση σε επιδρομές μεγάλης εμβέλειας
«Υπάρχουν ακόμη νηφάλιοι άνθρωποι που αναλύουν αυτά τα λόγια του προέδρου μας με τη δέουσα προσοχή και καταλαβαίνουν τι πραγματικά σημαίνουν», σημείωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Ο Peskov εξέφρασε τη λύπη του που πολλοί στην Ευρώπη συμμερίζονται την απερίσκεπτη σκέψη του Stoltenberg ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε τη χρήση δυτικών όπλων για χτυπήματα βαθιά μέσα στη Ρωσία.
«Δυστυχώς, νομίζω ότι τη στάση του συμμερίζονται πάρα πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη.
Έχουμε ακούσει πολλές λυσσασμένες αφηγήσεις από την Ευρώπη ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε τη Ρωσία ή τον Putin και δεν χρειάζεται να τους λαμβάνουμε στα σοβαρά» πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η Ρωσία δεν βλέπει εναλλακτική στη νίκη της στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
«Ιστορικά, ποτέ δεν υπήρχαν άλλες εναλλακτικές λύσεις για τη Ρωσία.
Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στη νίκη μας ούτε τώρα», τόνισε.
«Ένας πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη.
Είναι σε πόλεμο μαζί μας. Είναι σε πόλεμο μαζί μας συλλογικά.
Έχουμε έναν συλλογικό εχθρό απέναντί μας.
Λένε ανοιχτά ότι στόχος τους είναι να νικήσουν στρατηγικά και τακτικά τη Ρωσία» επισήμανε.
«Αυτό μας υποχρεώνει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη θέση τους πολύ σοβαρά, να ευθυγραμμίσουμε τις ενέργειές μας με αυτόν τον κίνδυνο και να συνεχίσουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση για να πετύχουμε όλους τους στόχους μας, να εκπληρώσουμε όλα μας τα καθήκοντα και να πετύχουμε μόνοι μας τη νίκη», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Peskov.

Rustem Umerov (ΥΠΑΜ Ουκρανίας): Δαπανήσαμε 150 δισεκ. δολάρια και χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα για να νικήσουμε

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ουκρανίας έχουν ξεπεράσει τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά αυτό το ποσό δεν είναι αρκετό για το Κίεβο, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Rustem Umerov
“Ξοδέψαμε παραπάνω από 150 συν δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία προέρχονται από τους εταίρους και από τον προϋπολογισμό μας.
Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα, πολλά περισσότερα χρήματα για να αυξηθούν οι δυνατότητές μας.
Και θα χρειαστούμε επενδύσεις”, είπε σε συνέντευξή του στο ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι Rada.
Ο υπουργός δεν διευκρίνισε σε ποια ακριβώς περίοδο δαπανήθηκε το συγκεκριμένο ποσό.
Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky υπέγραψε νόμο για τη διάθεση επιπλέον 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για στρατιωτικές ανάγκες το 2024.
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denis Shmygal ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ενέκρινε το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το επόμενο έτος με έλλειμμα 1,6 τρισεκατομμυρίων εθνικού νομίσματος (38,6 δισεκατομμύρια δολάρια).
Ο αρχηγός της κυβέρνησης σημείωσε ότι όλοι οι εγχώριοι πόροι «θα κατευθυνθούν και πάλι προς την άμυνα και την ασφάλεια». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν σε τουλάχιστον 2,22 τρισεκατομμύρια εθνικά νομίσματα (53,6 δισεκατομμύρια δολάρια).

Αναστατώνουν οι δηλώσεις Kubilius (Επίτροπος Άμυνας ΕΕ) για τις πολεμικές προετοιμασίες στην ΕΕ: Να «στοκάρουν» όπλα τα κράτη, ετοιμαζόμαστε για πόλεμο με τη Ρωσία

Ο Andrius Kubilius ο πρώτος στρατιωτικός επικεφαλής της ΕΕ, υποστηρίζει ότι η Δυτική Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για ρωσικές επιθέσεις, όπως φέρνουν στο φως οι Financial Times.
Ο πρώτος Επίτροπος Άμυνας της ΕΕ θέλει υποχρεωτικά τα κράτη μέλη να διατηρούν ένα ελάχιστο απόθεμαπυρομαχικών και άλλων προμηθειών, λέγοντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να κλιμακωθεί η μικρού μεγέθους βιομηχανία όπλων του μπλοκ ώστε να προετοιμάζεται για πόλεμο.
Ο Andrius Kubilius, ο οποίος θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο φέτος εάν εγκρίνει την επιλογή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε ότι η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για τη ρωσική επίθεση μέσα σε λίγα χρόνια.
Συνέκρινε το σχέδιό του με τις ρυθμίσεις που ισχύουν για το φυσικό αέριο, βάσει των οποίων οι χώρες πρέπει να διατηρούν αποθέματα και να τα μοιράζονται με τους γείτονες που έχουν ανάγκη.
«Γιατί δεν έχουμε κάποιου είδους κριτήρια που ονομάζονται στρατιωτική ασφάλεια για να κρατάμε σε αποθήκες τόση ποσότητα βλημάτων πυροβολικού και κάποια άλλα προϊόντα»…ας πούμε σκόνη [εκρηκτικά];
«Φέρνετε προστιθέμενη αξία στην ασφάλεια των κρατών μελών, αλλά επιπλέον δημιουργείτε μόνιμη ζήτηση για παραγωγή, που είναι το μεγαλύτερο ζήτημα για την αμυντική βιομηχανία.
Δεν έχουν σταθερές μακροπρόθεσμες παραγγελίες για παραγωγή».
«Οι δημοκρατικοί Ευρωπαίοι πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ενωμένοι», είπε ο Andrius Kubilius, προσθέτοντας ότι και η Βρετανία θεωρείται «μέρος της Ευρώπης»

Η ΕΕ προσπάθησε να ενισχύσει την παραγωγή όπλων αφού η Ουκρανία εξάντλησε μεγάλες ποσότητες όπλων στον πόλεμο με την Ρωσία.

Η Φινλανδία, γείτονας της Ρωσίας, είναι ένα από τα λίγα κράτη μέλη με μεγάλα αποθέματα όπλων, ενώ δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης στη Γερμανία το 2022 ανέφεραν ότι ο στρατός της θα ξεμείνει από πυρομαχικά μετά από δύο ημέρες μάχης.
Ο Kubilius είπε ότι δεν υπάρχει καμία επιθυμία να αναλάβει τον ρόλο του ΝΑΤΟ.
Αξιωματούχοι της συμμαχίας που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ επέκριναν το εναλλακτικό σύνολο προτύπων εξοπλισμού και τις προσπάθειες προμηθειών της ΕΕ.
Τον Μάρτιο, η ΕΕ διέθεσε 500 εκατομμύρια ευρώ βάσει του νόμου για την υποστήριξη της παραγωγής πυρομαχικών (ASAP) για να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα σε 2 εκατομμύρια οβίδες ετησίως μέχρι το τέλος του 2025.
Ο Kubilius, πρώην πρωθυπουργός της Λιθουανίας, είπε ότι ήταν μια βελτίωση στο ετήσιο όριο των 300.000 όταν η Ρωσία επιτέθηκε στο Κίεβο το 2022.
Αλλά χρειάζονται περισσότερα, είπε.
«Αν έχω δίκιο, είμαστε ακόμα πίσω από τους Ρώσους».

Διορία 100 ημερών στον Kubilius για Λευκή Βίβλο αμυντικής στρατηγικής

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula Von der Leyen είπε ότι το μπλοκ πρέπει να δαπανήσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει το έλλειμμα στις αμυντικές δαπάνες από το τέλος του ψυχρού πολέμου στη δεκαετία του 1990.
Έχει δώσει στον Kubilius 100 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της για να εκπονήσει μια λευκή βίβλο για την αμυντική στρατηγική.
Θα πρέπει να περιλαμβάνει:
– μια ευρωπαϊκή αεροπορική ασπίδα
, η οποία θα κόστιζε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, και
– ένα σύστημα άμυνας στον κυβερνοχώρο, είπε.
Ο Kubilius θέλει τα κράτη μέλη της ΕΕ να δανειστούν τα χρήματα για αυτό από κοινού, μια ιδέα που αντιτίθεται προς το παρόν από τους καθαρούς συνεισφέροντες στον προϋπολογισμό Γερμανία και Ολλανδία.
Θα σκιαγραφήσει επίσης άλλα έργα κοινού ενδιαφέροντος που θα ήταν επιλέξιμα για χρηματοδότηση από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων τρόπων παροχής κινήτρων στις εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας να συνεργαστούν διασυνοριακά.

Antonio Tayani (Ιταλός ΥΠΕΞ): Δεν εγκρίνουμε ουκρανικά χτυπήματα στο εσωτερικό της Ρωσίας

O υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας διεμήνυσε την Κυριακή το πρωί 22/9 πως η Ιταλία δεν μπορεί να δώσει την συγκατάθεσή της στην Ουκρανία, ούτε να υποστηρίξει μια απόφαση για χτύπημα βαθιά στην Ρωσία με δυτικά όπλα μεγάλης εμβέλειας.

Choe Son Hui (ΥΠΕΞ Βόρειας Κορέας): Η αντι-ρωσική πολιτική της Δύσης πυροδότησε τη σύγκρουση στην Ουκρανία

Η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι αποτέλεσμα της αντιρωσικής πολιτικής της Δύσης, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Choe Son Hui.
«Η κρίση στην Ουκρανία, μια από τις γεωπολιτικές κρίσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο κόσμος, είναι άμεσο αποτέλεσμα της αντιρωσικής συγκρουσιακής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών και των δυτικών χωρών, οι οποίες παραβιάζουν συστηματικά τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας τις τελευταίες δεκαετίες», είπε η Choe Son Hui, μιλώντας στο Ευρασιατικό Φόρουμ Γυναικών.
Ο λαός της Βόρειας Κορέας εκφράζει πλήρη υποστήριξη στον ρωσικό λαό στην τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση, πρόσθεσε η υπουργός.
“Η κατάσταση ασφαλείας στην κορεατική χερσόνησο είναι πολύ τεταμένη σήμερα.
Και γίνεται ακόμη πιο τεταμένη με την πάροδο του χρόνου λόγω των σχεδίων, των ελιγμών και των ενεργειών των Ηνωμένων Πολιτειών”, κατέληξε η Choe Son Hui.

Ursula von der Leyen (ΕΕ): Δύο νέοι μηχανισμοί δανεισμού στην Ουκρανία συνολικού ύψους 80 δισεκ. ευρώ

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ανακοίνωσε δύο νέους μηχανισμούς δανεισμού ύψους έως και 45 δισεκατομμυρίων ευρώ (περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια) και 35 δισεκατομμυρίων ευρώ (περίπου 39 δισεκατομμύρια δολάρια) αντίστοιχα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο στις 20 Σεπτεμβρίου 2024.
Ενώ η Ουκρανία έχει χρεοκοπήσει σαν κράτος και οι οίκοι αξιολόγησης την θεωρούν default η ΕΕ δανείζει την Ουκρανία 80 δισεκ. ευρώ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky συναντήθηκε με τη von der Leyen στο Κίεβο και δήλωσε στη συνέχεια ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει μέρος του ευρωπαϊκού δανείου των 35 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αγοράσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατασκευής Ουκρανίας και drones, να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ουκρανίας και να κατασκευάσει καταφύγια βομβών για την υπεράσπιση των ουκρανικών σχολείων ενάντια στα ρωσικά χτυπήματα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χορηγήσει το δάνειο των 35 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία σε μία δόση πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2024 και η Ουκρανία μπορεί να εκταμιεύσει περαιτέρω τα χρήματα σε μία ή περισσότερες δόσεις πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2025.
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Rustem Umerov δήλωσε στις 14 Σεπτεμβρίου ότι η Ουκρανία θα είναι σε θέση να παράγει εγχώρια αμυντικό εξοπλισμό αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2025, εάν η Ουκρανία λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση από τους εταίρους της.
Ο Rustem Umerov σημείωσε ότι οι δυνατότητες αμυντικής βιομηχανικής παραγωγής της Ουκρανίας υπερβαίνουν σημαντικά το ποσό των επενδύσεων που μπορεί να διαθέσει η Ουκρανία από μόνη της.

Sergey Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Το χτύπημα στην Ουκρανία θα είναι ακαριαίο, η Ρωσία είναι σε ετοιμότητα μάχης

Η Ρωσία διαθέτει όπλα που είναι σε ετοιμότητα μάχης και θα έχουν σοβαρές συνέπειες για την διοίκηση του ουκρανικού καθεστώτος, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov σε συνέντευξή του στο Sky News Arabia.
«Τολμώ να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε όπλα που θα έχουν σοβαρές συνέπειες για το Ουκρανικό καθεστώς.
Αυτά τα όπλα είναι άμεσα διαθέσιμα», τόνισε ο Sergey Lavrov.
Πρόσθεσε ότι η Ρωσία, μιλώντας για «κόκκινες γραμμές», αναμένει ότι αυτές οι δηλώσεις θα αξιολογηθούν από «έξυπνους ανθρώπους που λαμβάνουν αποφάσεις».
«Κανείς δεν θέλει πυρηνικό πόλεμο».
Τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία θα μπορούσε θεωρητικά να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εκτίθενται στο ρωσικό στρατιωτικό δόγμα και στις «Βασικές αρχές της κρατικής πολιτικής στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής».
Σύμφωνα με το Ρωσικό δόγμα, αυτό είναι δυνατό σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της Ρωσίας ή των συμμάχων της χρησιμοποιώντας όπλα μαζικής καταστροφής ή επίθεση με συμβατικά όπλα, όταν απειλείται η ύπαρξη του ίδιου του κράτους.

Νέο Σχίσμα: Ο Zelensky ζήτησε από την Κωνσταντινούπολη να κάνει… Πατριαρχείο την «Εκκλησία» της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky επανέλαβε αίτημα προς τους πρέσβεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως να αναβαθμίσουν το καθεστώς της αποσχισμένης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU) σε πατριαρχείο, ανέφεραν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Zelensky τηλεφώνισε αρχικά στα τέλη Αυγούστου κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους πρεσβευτές του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, που ήρθαν στο Κίεβο.
Υποστήριξε ότι οι Έξαρχοι είχαν υποσχεθεί να μεταφέρουν τις πληροφορίες στον πατριάρχη και μετά θα συζητηθεί το θέμα.
Από το 2022, οι ουκρανικές αρχές διεξάγουν το μεγαλύτερο κύμα διώξεων της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (UOC) στη σύγχρονη ιστορία της χώρας: οι αρχές επιβάλλουν κρατικές κυρώσεις κατά μελών του κλήρου, οργανώνουν έρευνες σε εκκλησίες, συλλαμβάνουν κληρικούς, ξεκινούν ποινικές υποθέσεις, απαγόρευση των δραστηριοτήτων του UOC σε διάφορες περιοχές της χώρας, κατάσχεση μοναστηριών και εκκλησιών, σε μια προσπάθεια απομάκρυνσης της Λαύρας Κιέβου-Pechersk από την κανονική Εκκλησία και απαγόρευση της ίδιας της UOC με νόμο, ενός κλάδου που συνδέεται με την Μόσχα.

Ρωσικός πύραυλος Iskander καταστρέφει αμερικανικής κατασκευής HIMARS στο Sumy

Ένας ρωσικός πύραυλος Iskander κατέστρεψε ένα σύστημα HIMARS και το πληρωμά του στην περιοχή Sumy, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
“Το πλήρωμα ενός τακτικού πυραυλικού συστήματος Iskander των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποίησε πυραυλική επίθεση στη θέση ενός M142 HIMARS των ουκρανικών δυνάμεων στον οικισμό Shaposhnikovo (10 χλμ. νοτιοδυτικά του οικισμού Sumy).
Το χτύπημα κατέστρεψε έναν εκτοξευτή HIMARS, δύο οχήματα φρουράς και τα πληρώματα του MLRS”, ανέφερε το υπουργείο.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Οι Ρώσοι ανέκτησαν το 35% των εδαφών που κατέλαβαν οι Ουκρανοί στο Kursk
Οι ηλεκτρικοί υποσταθμοί απενεργοποιήθηκαν στις περιοχές Poltava και Sumy, ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας.
Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 15 drones που είχαν εκτοξευτεί από την Ουκρανία στη διάρκεια της νύχτας, με αποστολή να πλήξουν στόχους στη ρωσική επικράτεια, ανέφερε την Κυριακή 22/9 το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Έξι drones καταρρίφθηκαν πάνω από την Αζοφική Θάλασσα, τέσσερα πάνω από την περιοχή του του Rostov στα νότια της Ρωσίας, ενώ τα υπόλοιπα καταρρίφθηκαν πάνω από τις περιοχές του Kursk, του Astrahan, του Belgorod και του Voronez, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε μία ανάρτηση του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.