«Τις τελευταίες τρεις ημέρες, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) πραγματοποίησαν δύο πλήγματα με δυτικά όπλα μεγάλης εμβέλειας σε στόχους στην περιοχή του Kursk», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παρουσιάζοντας συνολικά για πρώτη φορά την κατάσταση και τον απολογισμό μετά τις επιθέσεις με ATACMS στο ρωσικό έδαφος.
«Το Υπουργείο Άμυνας διατηρεί τον έλεγχο της κατάστασης και οι ενέργειες αντιποίνων βρίσκονται σε εξέλιξη», αναφέρεται στην ανακοίνωση, δίνοντας έτσι την «πρώτη γεύση» για το τι επακολουθεί ως απάντηση προς τις προκλήσεις Ουκρανίας-Δύσης.
Σύμφωνα με το αρμόδιο τμήμα του ρωσικού Υπουργείου, το πρώτο χτύπημα από αμερικανικούς πυραύλους ATACMS πραγματοποιήθηκε στις 23 Νοεμβρίου κατά της θέσης του αντιαεροπορικού τμήματος S-400.
Εν συνεχεία, τα ουκρανικά στρατεύματα πραγματοποίησαν μια δεύτερη επίθεση στις 25 Νοεμβρίου στο αεροδρόμιο του Kursk.
Όπως δειυκρινίζει η ανακοίνωση και από τις δύο επιθέσεις δεν υπήρχαν θύματα παρά μόνο υλικές ζημιές…
Παράλληλα, το Ρωσικό ΥΠΑΜ έκανε λόγο για «προετοιμασία απάντησης στα πλήγματα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Ρωσία με δυτικά όπλα» χωρίς να διευκρινίζει το τι ακριβώς έρχεται…αναφέρει το Lenta.ru.
Γρίφος μεν αλλά η ρωσική απάντηση θα είναι σκληρή αν αναλογιστούμε και θυμηθούμε το πρόσφατο παράδειγμα με… Oreshnik στο Dnipro.
Το TASS αναφέρει τα κύρια σημεία της ενημέρωσης του Υπουργείου:
Τις τελευταίες τρεις ημέρες, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν δύο πλήγματα με δυτικά όπλα μεγάλης εμβέλειας σε στόχους στην περιοχή του Kursk.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, πραγματοποιήθηκαν από αμερικανικής κατασκευής επιχειρησιακούς-τακτικούς πυραύλους ATACMS.
Χτύπημα στη θέση του αντιαεροπορικού τμήματος S-400
Το πρώτο χτύπημα με πέντε πυραύλους ATACMS των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιήθηκε στις 23 Νοεμβρίου κατά της θέσης του τμήματος αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 στην περιοχή Lotarevka (37 χλμ βορειοδυτικά του Kursk).
Κατά τη διάρκεια της αντιπυραυλικής μάχης, το πλήρωμα μάχης του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Pantsir, το οποίο παρείχε την κάλυψη του, κατέστρεψε τρεις πυραύλους ATACMS.
Δύο πέτυχαν τον στόχο τους.
Ως αποτέλεσμα της πρόσκρουσης, ο σταθμός ραντάρ υπέστη ζημιές. Υπάρχουν θύματα μεταξύ του προσωπικού.
Επίθεση στο αεροδρόμιο στο Kursk
Το δεύτερο χτύπημα με οκτώ πυραύλους ATACMS των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου στο αεροδρόμιο Kursk-Vostochny.
Επτά πύραυλοι καταρρίφθηκαν μέσω του συστήματος αεράμυνας S-400 και του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Pantsir, ωστόσο μόνο ένας έφτασε στον στόχο του.
Ως αποτέλεσμα, από την πτώση θραυσμάτων, δύο ρώσοι στρατιωτικοί τραυματίστηκαν ελαφρά.
Οι εγκαταστάσεις υποδομής υπέστησαν επίσης μικρές ζημιές.
Εικόνες από τα θραύσματα
Το ΝΑΤΟ ενέκρινε ψήφισμα για να παρασχεθούν στην Ουκρανία πύραυλοι που χτυπούν στόχους σε απόσταση 1000-5500 χλμ
Προκλήσεων συνέχεια από ΝΑΤΟ.
Η Βορειοατλαντική Συμμαχία ενέκρινε ψήφισμα που συνιστά να παρασχεθούν στην Ουκρανία πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς ικανούς να πλήξουν στόχους σε απόσταση 1000 έως 5500 χιλιομέτρων.
Αν και το ψήφισμα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν έχει δεσμευτική ισχύ, η εφαρμογή του θα μπορούσε να επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση στην περιοχή, ειδικά για τη Ρωσία.
Το θέμα της παροχής τέτοιων όπλων στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει μια έντονη συζήτηση εντός της Συμμαχίας. Οι υπό συζήτηση πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς ταξινομούνται ως στρατηγικά όπλα ικανά να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων σε μια σύγκρουση.
Η πιθανή εμφάνισή τους στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας προκαλεί σοβαρή ανησυχία για τη Ρωσία, καθώς τέτοια συστήματα θα μπορούσαν να φτάσουν τους στρατηγικά σημαντικούς στόχους της σε μεγάλη απόσταση.
Το ΝΑΤΟ πιστεύει ότι αυτό το βήμα στοχεύει στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας και της ικανότητάς της να ανταποκρίνεται στις ενέργειες της Ρωσίας.
Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η παροχή αυτού του τύπου όπλων στο Κίεβο θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της σύγκρουσης και σε αυξημένο κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η εμφάνιση πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς στο ουκρανικό έδαφος θα ξεπερνούσε τις «κόκκινες γραμμές».
Η ρωσική ηγεσία τονίζει ότι τέτοιες ενέργειες θα αξιολογηθούν ως άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια, που απαιτεί άμεση απάντηση.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ διαθέτουν αρκετά μεγάλα αποθέματα τέτοιων πυραύλων, γεγονός που καθιστά δυνατή την εφαρμογή μιας τέτοιας σύστασης τεχνικά.
Ταυτόχρονα, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα εάν οι χώρες της συμμαχίας είναι έτοιμες να κάνουν αυτό το βήμα, συνειδητοποιώντας τις πιθανές συνέπειες για την παγκόσμια σταθερότητα.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Yuri Kotenok η Δύση μετέφερε περίπου 150 πυραύλους ATACMS και Storm Shadow στο Κίεβο.
Zerkalo Nedeli: Το ΝΑΤΟ υποστήριξε την αποστολή αμερικανικών πυραύλων Tomahawk στην Ουκρανία
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ κάλεσε τα μέλη της Συμμαχίας να στείλουν πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς στην Ουκρανία, γράφει το ουκρανικό δημοσίευμα Zerkalo Nedeli.
Μεταξύ των όπλων που θα μπορούσαν να σταλούν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι το αμερικανικό Tomahawk.
Το ψήφισμα που επικαλούνται οι δημοσιογράφοι διευκρινίζει ότι η πρωτοβουλία στοχεύει στη διασφάλιση των δυνατοτήτων της Ουκρανίας για αυτοάμυνα.
Η συμβουλευτική δήλωση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης δημιουργεί τη νομική βάση για τις αποφάσεις.
Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Rustem Umerov αποφάσισε να μεταβεί στη Νότια Κορέα για να ζητήσει από τις τοπικές αρχές να προμηθεύσουν όπλα στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Το Κίεβο σκοπεύει να λάβει από τη Σεούλ, ειδικότερα, αντιαεροπορικούς πυραύλους και πυροβολικά. Σύμφωνα με αναλυτές, η Νότια Κορέα θα λάβει μια προσεκτική θέση σε αυτό το θέμα με φόντο τη νίκη του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ρωσίας για μεταφορά όπλων στην Ουκρανία.
Ρωσία: Ο Biden θέλει παγκόσμια κλιμάκωση στο υψηλότερο επίπεδο, προειδοποιεί η FSB
Η Ουάσινγκτον είναι απίθανο να αλλάξει την εξωτερική της πολιτική μετά την εκλογή του Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ, ενώ η ομάδα του νυν προέδρου Joe Biden μπορεί να ανεβάσει τις παγκόσμιες εντάσεις στο υψηλότερο επίπεδο, προειδοποίησε ο Alexander Bortnikov, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας.
«Η εκλογή ενός νέου προέδρου των ΗΠΑ είναι απίθανο να οδηγήσει σε ριζικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον», δήλωσε ο ίδιος κατά την 20ή σύνοδο των επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών των χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), που συνεδριάζει αυτή την περίοδο στη Μόσχα.
«Επιπλέον, είναι πιθανό ότι, στο πλαίσιο της εσωτερικής πολιτικής μάχης, η ομάδα του απερχόμενου Μπάιντεν θα επιδιώξει να κλιμακώσει όσο το δυνατόν περισσότερο την κατάσταση στις περιοχές της Ευρασίας που αποτελούν κλειδί για τους Αμερικανούς, κυρίως στις μετασοβιετικές χώρες, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία», τόνισε.
«Ο κύριος στόχος τους είναι να περιπλέξουν τις επιλογές της επόμενης κυβέρνησης για την επίλυση των αυξανόμενων προβλημάτων», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της FSB, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί τους θα συνεχίσουν να προσπαθούν «να παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στις συμμαχικές σχέσεις εντός της ΚΑΚ, να παρεμποδίζουν τις διαδικασίες ολοκλήρωσης και να υπονομεύουν τις κοινές μας προσπάθειες να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την Κοινοπολιτεία».
«Αναμφίβολα, όλοι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε είδους πρόκληση», κατέληξε ο Bortnikov.