Μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη προέκυψε στη Σιβηρία: ένας αρχαίος λύκος με άγρια εμφάνιση και τα τρομακτικά του δόντια ανέπαφα, αποκαλύφθηκε μετά από 44.000 χρόνια. Το εξαιρετικό αυτό εύρημα έγινε στη Γιακουτία, στην ανατολική Ρωσία, και έχει γοητεύσει τους ειδικούς παγκοσμίως λόγω της εξαιρετικής διατήρησής του.
Ο ενήλικος αρσενικός λύκος, που βρέθηκε με εκπληκτικά διατηρημένη γούνα, οστά, όργανα και δόντια, μελετάται επί του παρόντος στο Εργαστήριο του Μουσείου Μαμούθ του Βορειοανατολικού Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου στο Γιακούτσκ. Το εν λόγω ίδρυμα είναι γνωστό για την έρευνά του σε λείψανα που έχουν διατηρηθεί στον μόνιμο παγετό και ο λύκος υποβάλλεται σε αυτοψία για να αποκαλυφθούν περισσότερα για τη ζωή του και το περιβάλλον στο οποίο ζούσε.
Το permafrost, ένας τύπος εδάφους που παραμένει μόνιμα παγωμένο ακόμη και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να παραμείνει παγωμένο για χιλιάδες χρόνια. Λειτουργεί ως φυσικός καταψύκτης, εμποδίζοντας την αποσύνθεση της οργανικής ύλης. Αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό του μόνιμου παγετού έχει οδηγήσει σε μερικά από τα πιο πλήρη αρχαία λείψανα που έχουν βρεθεί ποτέ, και η ανακάλυψη του λύκου έρχεται να προστεθεί σε αυτό το αξιοσημείωτο αρχείο.
Ο λύκος ανακαλύφθηκε το 2021 από ντόπιους κοντά στον ποταμό Tirekhtyakh στην περιοχή Abyi της Yakutia, η οποία είναι γνωστή ως η ψυχρότερη περιοχή της Ρωσίας. Ήταν θαμμένος σε βάθος περίπου 39 μέτρων στο μόνιμο πάγο, ένα περιβάλλον που εξασφάλισε την εξαιρετική του διατήρηση.
Το εύρημα αυτό παρέχει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για τη μελέτη της βιοτικής χλωρίδας της Πλειστοκαινικής περιόδου, προσφέροντας πληροφορίες για το περιβάλλον και τη διατροφή των αρχαίων λύκων. Η συνεχιζόμενη ανάλυση στο Εργαστήριο του Μουσείου Μαμούθ αναμένεται να αποδώσει ανεκτίμητες πληροφορίες, ρίχνοντας φως σε μια εποχή που από καιρό γοητεύει επιστήμονες και ιστορικούς.
ΠΗΓΗ gazzetta.gr