Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz τάσσεται κατά της χρήσης δυτικών όπλων από την Ουκρανία για να χτυπήσει σε ρωσικό έδαφος, αντιλαμβανόμενος τον τεράστιο κίνδυνο μίας τρομακτικής κλιμάκωσης που μπορεί να οδηγήσει κατευθείαν σε ένα Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Ρωσία εξάλλου έχει ξεκαθαρίσει πως θα απαντήσει συντριπτικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενώ σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, τα πλήγματα που θα επιφέρει θα είναι είναι παγκόσμιας κλίμακας.
Μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο, ο Scholz είπε ότι η Γερμανία υπαγόρευσε σαφείς κανόνες στην Ουκρανία που απαγορεύουν τη χρήση γερμανικών όπλων σε ρωσικό έδαφος και πρόσθεσε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να αλλάξει αυτό.
Συμπλήρωσε ότι η πολιτική του είναι να αποτρέψει την κλιμάκωση σε έναν «πραγματικά μεγάλο πόλεμο».
«Έχουμε σαφείς κανόνες για τη χρήση των όπλων που προμηθεύουμε.
Τους έχουμε συμφωνήσει με την Ουκρανία και είναι σε ισχύ», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος.
Τα επανειλημμένα όχι Scholz στην αποστολή Taurus στην Ουκρανία
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Scholz τάσσεται κατά της χρήσης δυτικών όπλων για χτυπήματα στη Ρωσία.
Ωστόσο για πρώτη φορά τοποθετείται με τέτοια ένταση καθώς διαβλέπει τον κίνδυνο μίας εξαιρετικά επικίνδυνης κλιμάκωσης.
Ο Γερμανός καγκελάριος έχει υποσχεθεί να συνεχίσει την υποστήριξη στην Ουκρανία αλλά όπως είπε «υπάρχουν όρια».
Στο πλαίσιο αυτό αρνείται επίμονα παρά τις εσωτερικές πιέσεις να συναινέσει στην αποστολή των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus.
«Θα παρέχουμε υποστήριξη όσο χρειαστεί», είπε.
«Αλλά κάθε απόφαση πρέπει να σταθμίζεται καλά.
Έχω την ευθύνη: υποστηρίζουμε τον αμυντικό αγώνα της Ουκρανίας, αλλά δεν θέλουμε να κλιμακωθεί η κατάσταση σε πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.
Μπορεί κανείς μόνο να φανταστεί τι θα γίνει με την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο», εξήγησε.
Υπενθύμισε ότι η στρατιωτική βοήθεια της Γερμανίας στην Ουκρανία έχει φτάσει τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πριν από λίγο καιρό, το Βερολίνο υποσχέθηκε να προμηθεύσει ένα ακόμη σύστημα Patriot σε μια προσπάθεια να ωθήσει άλλες χώρες προς την αύξηση της βοήθειας προς το Κίεβο, σημείωσε ο Scholz.
Ωστόσο, για άλλη μια φορά είπε ότι αντιτίθεται στην αποστολή πυραύλων Taurus στην Ουκρανία γιατί αυτό θα σήμαινε ότι οι Γερμανοί στρατιώτες θα πρέπει να στοχοθετήσουν μόνοι τους.
Η Ουκρανία ζητά από τη Γερμανία να προμηθεύσει πυραύλους Taurus εδώ και πολύ καιρό. Αυτοί οι πύραυλοι θεωρούνται ανάλογοι με τους βρετανικούς Storm Shadows, οι οποίοι έχουν ήδη παραδοθεί στο Κίεβο.
Ωστόσο, η εμβέλεια των Taurus είναι μεγαλύτερη από αυτή του Storm Shadow, φτάνοντας τα 500 χιλιόμετρα.
Ο Scholz έχει επανειλημμένα απορρίψει την ιδέα αποστολής πυραύλων Taurus στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποτελεσματική χρήση αυτών των πυραύλων απαιτεί τη συμμετοχή γερμανικού στρατιωτικού προσωπικού και αυτή ακριβώς είναι η γραμμή που δεν θέλει να περάσει.
Πολεμοκάπηλοι οι Πράσινοι
Ο Γερμανός πολιτικός του Κόμματος των Πρασίνων Anton Hofreiter μίλησε πρόσφατα υπέρ της ιδέας προκειμένου να προστατεύσει τους Ουκρανούς αμάχους. «Δεν πρέπει επομένως να εμποδίσουμε την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα που παρέχονται για να απωθήσει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στον ρωσικό εναέριο χώρο», δήλωσε ο Hofreiter.
Ο Ουκρανός βουλευτής Yehor Cherniev ισχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον έχει αρχίσει να συζητά την απόφαση να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα σε ρωσικό έδαφος, επικαλούμενος άτυπες συνομιλίες στο περιθώριο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.
«Το πρόβλημα μέχρι στιγμής είναι ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από μια ομάδα που επί του παρόντος δεν έχει συναίνεση.
Αλλά υπάρχει πίεση από όλες τις πλευρές.
Υπάρχουν πιθανότητες, επομένως δεν επιβραδύνουμε», έγραψε στο Telegram.
Στη γραμμή Scholz και η Meloni
Και η Ιταλία τάσσεται κατά της χρήσης δυτικών όπλων από την Ουκρανία,
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg να είναι πιο προσεκτικός μετά τις δηλώσεις του ότι πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί δυτικά όπλα εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Ρωσία.
«Δεν ξέρω γιατί το είπε αυτό ο Stoltenberg .
Θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός.
Συμφωνώ ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει πιο σκληρή θέση.
Υπάρχουν όμως πολλές αμφιλεγόμενες δηλώσεις.
Αρκεί να θυμηθούμε τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron (σ.σ. σχετικά με την αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία).
H συμβουλή μου είναι να είμαστε πιο προσεκτικοί», είπε σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό κανάλι RAI-3.
Ο Stoltenberg είπε σε συνέντευξή του στο The Economist νωρίτερα ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους που βρίσκονται στη διεθνώς αναγνωρισμένη ρωσική επικράτεια.
Πίεση και στις ΗΠΑ
Ο πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Michael Johnson φάνηκε να υποστηρίζει το να δοθεί η δυνατότητα στην Ουκρανία να χτυπήσει στόχους στο ρωσικό έδαφος με όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ στις 22 Μαΐου, αφού ισχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον δεν πρέπει να «διαχειρίζεται μίζερα» την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis δήλωσε πρόσφατα ότι ο περιορισμός των ΗΠΑ στη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS εντός της Ρωσίας ήταν ένα «λάθος».
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν υποστηρίζουν ούτε ενθαρρύνουν τα χτυπήματα του Κιέβου με αμερικανικά όπλα βαθιά μέσα στη Ρωσία, ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι φέρεται να προσπαθούν να πείσουν την Ουάσιγκτον να άρει αυτή την απαγόρευση.
Πρόσφατα ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ, Michael McCaul, κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken να άρει την απαγόρευση στην Ουκρανία να χτυπάει ρωσικό έδαφος με αμερικανικά όπλα.
Μάλιστα ο Michael McCaul έδειξε ένα χάρτη του ρωσικού εδάφους και ποιες περιοχές θα μπορούσαν να καλύψουν οι πύραυλοι ATACMS που προμήθευσαν οι ΗΠΑ,
Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Εάν η Δύση επιτρέψει στους Ουκρανούς να χτυπήσουν ρωσικό έδαφος, η Ρωσία θα δώσει απάντηση παγκόσμιας κλίμακας
Η Ρωσία θα απαντήσει στη Δύση με όλους τους δυνατούς τρόπους σε όλο τον κόσμο εάν οι ΗΠΑ επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με αμερικανικά όπλα, προειδοποίησε ο Βρετανός αναλυτής Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Είναι μια εντελώς απερίσκεπτη ιδέα να εξαπολύσουμε πυραυλικές επιθέσεις στη Ρωσία, ακόμη κι αν είναι Αμερικανοί, έχουν την δυνατότητα.
Σύμφωνα με τον Μερκούρη, η Ρωσία θα μπορέσει να χτυπήσει αμερικανικές βάσεις σε όλο τον κόσμο.
Είναι βέβαιος ότι οι ΗΠΑ δεν θα έχουν αρκετή δύναμη για να αντιμετωπίσουν την απάντηση της Ρωσίας.
Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Αλέξανδρος Μερκούρης, οι αμερικανικές ελίτ δεν ανησυχούν καθόλου για την πιθανή αντίδραση της Ρωσίας στο απελπισμένο βήμα των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden αργά ή γρήγορα θα συμφωνήσει στη χρήση αμερικανικών όπλων εναντίον του ρωσικού εδάφους, πρόσθεσε.