Σικελία: «Πιθανόν νεκροί» οι 6 αγνοούμενοι του ναυαγίου – Οι μοιραίες κλειστές καταπακτές

Τρεις ημέρες μετά τη βύθιση του ιστιοφόρου στη Σικελία, οι Αρχές συνεχίζουν τις έρευνες, αλλά οι ελπίδες για επιζώντες έχουν σβήσει.

 

Οι Ιταλικές Αρχές ξεκίνησαν έρευνα για το αν οι καταπακτές που άφησαν ανοιχτές τα μέλη του πληρώματος στο superyacht του μεγιστάνα της τεχνολογίας Μάικ Λιντς προκάλεσαν τη γρήγορη βύθισή του στη Σικελία το πρωί της Δευτέρας.

Το Bayesian, αξίας 30 εκατομμυρίων λιρών, βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά αφού χτυπήθηκε από νεροποντή ενώ ήταν αγκυροβολημένο στα ανοικτά της ακτής του Porticello στη Σικελία.

Ενώ 15 άτομα διασώθηκαν, έξι άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται αλλά χαρακτηρίζονται ως «πιθανόν νεκροί» σύμφωνα με τον Guardian.

Οι αγνοούμενοι είναι ο επιχειρηματίας τεχνολογίας Μάικ Λιντς και η έφηβη κόρη του Χάνα Λιντς, ο πρόεδρος της Morgan Stanley International Τζόναθαν Μπλούμερ και η σύζυγός του Τζούντι και ο δικηγόρος της Clifford Chance Κρις Μορβίλο και η σύζυγός του Νέντα.

Οι έρευνες για τους αγνοούμενους έχουν εισέλθει στην τρίτη ημέρα τους σήμερα το πρωί, με τους δύτες διάσωσης να συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να φτάσουν στις καμπίνες.

Ένας εμπειρογνώμονας που βρισκόταν στη σκηνή δήλωσε ότι ένα πρώιμο σημείο εστίασης της επίσημης έρευνας για την τραγωδία, η οποία ξεκίνησε από τους εισαγγελείς στο κοντινό Termini Imerese, θα είναι το κατά πόσον το πλήρωμα του σκάφους είχε κλείσει τις καταπακτές πρόσβασης στο σκάφος πριν από την καταιγίδα.

Οι ερευνητές θα εξετάσουν αν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα, δεδομένων των προβλέψεων για κακοκαιρία κατά τη διάρκεια της νύχτας, και αν κάποιο από τα μέλη του πληρώματος φέρει ποινικές ευθύνες.

Ο Vincenzo Zagarola της ιταλικής ακτοφυλακής επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε κανένα ίχνος των αγνοούμενων επιβατών μετά από περισσότερες από 36 ώρες αποστολής διάσωσης.

Ο ίδιος δήλωσε: «Δεν αποκλείουμε ότι δεν βρίσκονται μέσα στο σκάφος, αλλά γνωρίζουμε ότι το σκάφος βυθίστηκε γρήγορα. Υποθέτουμε ότι οι έξι αγνοούμενοι μπορεί να μην είχαν χρόνο να βγουν έξω».

Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα να είναι ζωντανοί, απάντησε: «Ποτέ μη λες ποτέ, αλλά λογικά η απάντηση θα πρέπει να είναι όχι».

Ο εθνικός διευθυντής των δυτών της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Ιταλίας, Τζουζέπε Πετρόνε, δήλωσε ότι η ομάδα των ειδικών δυτών του κατάφερε να εντοπίσει ένα ρήγμα στο κύτος του ιστιοφόρου και εργάζεται για να ανοίξει ένα πέρασμα για να φτάσει στις καμπίνες όπου ελπίζουν να βρουν τις σορούς των έξι αγνοουμένων.

«Εντοπίσαμε τελικά ένα ρήγμα», δήλωσε ο Petrone. «Οι άνδρες μας εργάζονται για να το ανοίξουν».

Οι δύτες εμποδίζονται από συντρίμμια που είναι στην καμπίνα και από την ανάγκη να αναδυθούν μετά από 10 λεπτά, επειδή το ναυάγιο βρίσκεται περίπου 150 πόδια κάτω από την επιφάνεια.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το βάθος, το οποίο δεν επιτρέπει άμεσες παρεμβάσεις. Πρέπει να λάβετε υπόψη ότι όταν μπαίνουμε κάτω από το νερό, έχουμε τρία λεπτά για να κατέβουμε και οκτώ λεπτά για να εργαστούμε στο ναυάγιο. Στη συνέχεια πρέπει να ξεκινήσουμε τη φάση της ανόδου».

«Υπάρχει επίσης το πρόβλημα της πρόσβασης στο σκάφος με όλα τα υπάρχοντα μέσα και το γεγονός ότι το σκάφος είναι τοποθετημένο σε γωνία 90 μοιρών. Δεν έχουμε εισέλθει ακόμη στο σκάφος. Σκοπεύουμε να το κάνουμε σύντομα και να επιθεωρήσουμε κάθε σπιθαμή του σκάφους».

Η ιταλική ακτοφυλακή επιβεβαίωσε χθες ότι ένα πτώμα που ανασύρθηκε τη Δευτέρα ήταν του σεφ του πλοίου, Recaldo Thomas και ήταν ένα από τα 10 μέλη του πληρώματος του πλοίου.

Η Tilotta δήλωσε ότι εκτός από την ανακάλυψη αυτή, δεν είχε εντοπιστεί κανένα άλλο πτώμα. Δεκαπέντε άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής, μεταξύ των οποίων η σύζυγος του Λιντς, Άντζελα Μπακάρες, στην οποία ανήκε το σκάφος, και ένα κοριτσάκι ενός έτους με τη μητέρα του.

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/