Το 80% των λειτουργικών του κερδών αντλεί ο όμιλος doValue από Ελλάδα και Κύπρο
Οι Έλληνες οφειλέτες με κόκκινα δάνεια αναδεικνύονται ως οι κορυφαίοι τροφοδότες της κερδοφορίας του ιταλικού πολυεθνικού γίγαντα της διαχείρισης δανείων doValue, σε μια περίοδο όπου τα οικονομικά του μεγέθη βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία. Η ελληνική θυγατρική του ομίλου, doValue Greece απέδωσε το πρώτο εξάμηνο του 2024 το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των συνολικών του κερδών, ενώ εμφάνισε περιθώριο λειτουργικού κέρδους που… ζαλίζει, πλησιάζοντας το 50%.
Η doValue ξεκίνησε τη διαδρομή της, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση κόκκινων δανείων στην ιταλική αγορά, όταν στην Ιταλία καταγράφονταν τα περισσότερα κόκκινα δάνεια από κάθε άλλη χώρα της ευρωζώνης σε απόλυτα ποσά (ως ποσοστό του χαρτοφυλακίου δανείων η Ελλάδα είχε βέβαια τα θλιβερά πρωτεία…).
Έχει επίσης ισχυρή παρουσία στην Ισπανία και, μέχρι πρόσφατα (η τοπική θυγατρική πουλήθηκε) στην Πορτογαλία, όπως και στην Κύπρο. Ωστόσο, σήμερα ο ιταλικός όμιλος θα μπορούσε να υψώσει… ελληνική σημαία, αφού από τον ελληνικό χώρο (Ελλάδα και Κύπρο) αντλεί τα περισσότερα έσοδά του και εκεί λειτουργεί με τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους.
Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την εξαιρετικά υψηλή αποδοτικότητα στη διαχείριση κόκκινων δανείων στην Ελλάδα (η doValue διαχειρίζεται κυρίως δάνεια που προέρχονται από το χαρτοφυλάκιο της Eurobank) στο γεγονός ότι η χώρα μας ανέβηκε τελευταία στο «τρένο» της τιτλοποίησης δανείων με κρατικές εγγυήσεις (σχέδιο «Ηρακλής»), αντιγράφοντας το μοντέλο που πρώτη εφάρμοσε η Ιταλία.
Αυτό σημαίνει ότι τα κόκκινα δάνεια βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα στα πρώτα χρόνια της διαχείρισής τους από τις εξειδικευμένες εταιρείες. Σε αυτά τα αρχικά στάδια διαχείρισης, η εισπραξιμότητα είναι καλύτερη και φθίνει όσο περνούν τα χρόνια, τονίζουν στελέχη της αγοράς.
Δεν παύει να υπάρχει η υπόνοια – που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν σχετικά στοιχεία – ότι στην Ελλάδα η doValue λειτουργεί, επιβάλλοντας μεγαλύτερες προμήθειες διαχείρισης από αυτές που εφαρμόζει σε άλλες χώρες. Πιθανόν, μάλιστα, αυτά τα υψηλότερα ποσοστά προμηθειών να συνδέονται και με την παροχή στους δανειολήπτες λιγότερο ευνοϊκών λύσεων ρύθμισης, μέσω των οποίων αυξάνονται τα ποσοστά των ανακτήσεων και τα έσοδα της εταιρείας από προμήθειες.
Σε κάθε περίπτωση, από την πρόσφατη ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου 2024 του ομίλου doValue προκύπτει σαφώς ότι ο ελληνικός χώρος, δηλαδή κυρίως η Ελλάδα και, δευτερευόντως, η Κύπρος αποτελεί τον προνομιακό χώρο δραστηριοποίησης του ιταλικού ομίλου:
- Τα καθαρά έσοδα (προέρχονται κυρίως από προμήθειες διαχείρισης δανείων και ακινήτων) ξεπέρασαν το α’ εξάμηνο τα 100 εκατ. ευρώ και ανήλθαν σε 103,7 εκατ., αντιστοιχώντας σε 54% των συνολικών καθαρών εσόδων, που ανήλθαν στα 191,9 εκατ. ευρώ.
- Σε ό,τι αφορά τη λειτουργική κερδοφορία, όμως, ο ελληνικός χώρος έχει με μεγάλη διαφορά τη μεγαλύτερη συνεισφορά. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), χωρίς να υπολογίζεται τα μη επαναλαμβανόμενα, ήταν περίπου 53,5 εκατ. ευρώ από τον ελληνικό χώρο, έναντι μόλις 14,6 εκατ. από την Ιταλία και ζημιών 688.000 ευρώ στην Ισπανία. Ο ελληνικός χώρος συνεισέφερε σχεδόν 8 στα 10 ευρώ λειτουργικού κέρδους του ομίλου (ποσοστό 79,4%)!
- Εντυπωσιακό είναι το περιθώριο λειτουργικού κέρδους στον ελληνικό χώρο, που πλησιάζει το 50% (49,3%). Πρόκειται για ένα λειτουργικό περιθώριο που θα ζήλευε οποιαδήποτε επιχείρηση. Στην Ιταλία, το περιθώριο ήταν μόλις 18,2% και στην Ισπανία ήταν αρνητικό (-2,7%).
Αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2024 του ομίλου doValue
Νέες δουλειές στην Ελλάδα
Η doValue, όπως βεβαίως και οι άλλες μεγάλες εταιρείες διαχείρισης δανείων στην Ευρώπη, δυσκολεύονται να αναλάβουν νέες δουλειές τα τελευταία χρόνια, καθώς οι τράπεζες της ευρωζώνης δεν παρουσιάζουν νέες ροές μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να προσφέρει νέες ευκαιρίες για προσθήκη χαρτοφυλακίων δανείων στη διαχείριση του ομίλου.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων η doValue, το α’ εξάμηνο υπεγράφησαν συμφωνίες για διαχείριση νέων κόκκινων δανείων ακαθάριστης λογιστικής αξίας (Gross Book Value – GBV) ύψους 1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, στις 10 Μαΐου η Εταιρεία ανακοίνωσε την υπογραφή και ένταξη δύο νέων συμφωνιών διαχείρισης από τη θυγατρική της doValue Greece. Η πρώτη συμφωνία, “Project Amoeba”, περιλαμβάνει τη διαχείριση ενός χαρτοφυλακίου εξασφαλισμένων, μη εξασφαλισμένων, λιανικών και εταιρικών μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) αξίας περίπου 800 εκατ. ευρώ με έναν κορυφαίο επενδυτή. Η δεύτερη συμφωνία, “Project Heliopolis II”, που υπογράφηκε με τον Όμιλο EOS, περιλαμβάνει τη διαχείριση ενός χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων αξίας περίπου 202 εκατ. ευρώ.
Επίσης, στις 5 Μαρτίου υπεγράφη σύμβαση της ελληνικής θυγατρικής για τη διαχείριση δανείων με GBV 500 εκατ. ευρώ της Attica Bank. Πρόκειται για δάνεια που είχαν τιτλοποιηθεί στο παρελθόν και στη συνέχεια αποτιτλοποιήθηκαν.
Ελπίδες ότι η οικονομία θα… επιδεινωθεί
Η doValue σημειώνει, ενημερώνοντας τους επενδυτές της, ότι επιδεινώνονται οι οικονομικές προοπτικές διεθνώς, κάτι βεβαίως που είναι καλό για τις εταιρείες διαχείρισης, αφού θα προστεθούν στη διαχείρισή τους νέα κόκκινα δάνεια.
Όπως αναφέρει,
- «Οι μακροοικονομικές προοπτικές για όλες τις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες επιδεινώθηκαν απότομα το 2ο τρίμηνο, παρά τη συνεχιζόμενη βελτίωση του πληθωρισμού. Η τελευταία έκθεση για τις θέσεις εργασίας από τις ΗΠΑ έχει προκαλέσει φόβους ύφεσης, ενώ οι δείκτες οικονομικού κλίματος βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους. Μετά από ένα ισχυρό ξεκίνημα του έτους, τα στοιχεία της έρευνας PMI για τον Ιούλιο δείχνουν σημαντική επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη.
- Το επιχειρησιακό σχέδιο 2024-2026 προβλέπει πολύ περιορισμένες ροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων Ωστόσο, το τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον υποδηλώνει φόβους ύφεσης και υψηλότερων ΜΕΔ στην αγορά. Οι τελευταίες επικαιροποιήσεις της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής δείχνουν την πρώτη θετική καθαρή εισροή μη εξυπηρετούμενων δανείων σε 10 χρόνια, υποδηλώνοντας αντιστροφή του κύκλου, γι’ αυτό και οι νέες δραστηριότητες για τον Όμιλο ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Οι πιθανές νέες συμβάσεις διαχείρισης για το 2024-2025 σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη εκτιμώνται επί του παρόντος από την doValue σε περίπου 38 δισεκατομμύρια ευρώ».
Πηγή: https://www.sofokleousin.gr/