Σε τροχιά καύσωνα: Για 15 μέρες η Αττική θα «ψήνεται» – Οι θερμοκρασίες σε 5 μεγάλες πόλεις

Έρχεται παρατεταμένη ζέστη και καύσωνας μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Αναλυτικά οι προγνώσεις των μετεωρολόγων.

 

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν παρατεταμένη ζέστη με υψηλές θερμοκρασίες και «καύσωνα» για το επόμενο διάστημα και μέχρι 22-25 Ιουλίου, με το θερμόμετρο να παραμένει σταθερά κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι συνθήκες δυστυχώς θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση πυρκαγιών και απαιτείται αυξημένη προσοχή.

Η σημερινή πρόγνωση του meteo προβλέπει καύσωνα, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά, με τους μετεωρολόγους να συμφωνούν στην παρατεταμένη ζέστη και στα μελτέμια.

Γιώργος Τσατραφύλλιας: Μαραθώνιος ζέστης

Για «μαραθώνιο ζέστης» κάνει λόγο ο Γιώργος Τσατραφύλλιας, ο οποίος επισημαίνει υψηλές θερμοκρασίες μέχρι και τις 25 Ιουλίου.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Μαραθώνιος ζέστης μέχρι τουλάχιστον 25 Ιουλίου. Η πορεία της θερμοκρασίας σε 5 πόλεις μέχρι τη Δευτέρα 15/7/24. Υ.Γ: Οι τιμές σε τοπικό επίπεδο ενδέχεται να έχουν αποκλίσεις».

Ο ίδιος στο δελτίο καιρού του Alpha είπε ότι την Πέμπτη η θερμοκρασία θα ανέβει ακόμα περισσότερο. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι σε Πύργο, Αγρίνιο και Άρτα ο υδράργυρος θα φτάσει τους 42 βαθμούς, τους 40 στην Κομοτηνή, ενώ στο λεκανοπέδιο της Αττικής το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 39 βαθμούς Κελσίου.

«Από την Παρασκευή (12/7) και μετά θα δούμε και στην Αττική 40 βαθμούς», σημείωσε.

Γιάννης Καλλιάνος: Στον «φούρνο» η χώρα

Ο μετεωρολόγος του Mega, Γιάννης Καλλιάνος, έδωσε την πρόγνωση του για τις υψηλές θερμοκρασίες που θα διαρκέσουν για αρκετές ημέρες.

Αναλυτικά είπε: «Η ζέστη που έρχεται θα είναι παρατεταμένη και θα φτάσει μέχρι τις 20-22 Ιουλίου. Για τουλάχιστον δέκα ημέρες και ακόμα. Δεν θα δούμε ακραίες τιμές, δηλαδή 43 και 44 βαθμούς Κελσίου. Θα δούμε αρκετά 40άρια και 41 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα δυτικά και στα βόρεια τμήματα, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, θα έχουμε θερμοκρασίες γύρω στους 37, 38, ίσως και 39 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα είναι με αυξομειώσεις. Από αύριο θα αρχίσουν να υποχωρούν, αλλά τις υπόλοιπες ημέρες θα έχουμε μελτέμια με εξάρσεις και υφέσεις. Είναι μια επικίνδυνη κατάσταση αυτή λόγω των πυρκαγιών».

Παναγιώτης Γιαννόπουλος: Στα ύψη ο υδράργυρος

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, αν και το μελτέμι στο Αιγαίο θα είναι ισχυρό σήμερα και αύριο, η ζέστη έχει έρθει για να μείνει για αρκετές ημέρες.

Συγκεκριμένα, σήμερα Τετάρτη (10/7) και αύριο Πέμπτη (11/7), οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 7 μποφόρ, δροσίζοντας τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη, όπου η θερμοκρασία θα κυμαίνεται λίγο πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου. Την Παρασκευή (12/7) και το Σάββατο (13/7), οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, φτάνοντας τα 6 μποφόρ μόνο στα πιο ανατολικά τμήματα του Αιγαίου.

Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα φτάνει τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου, με τις υψηλότερες τιμές να καταγράφονται στη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία και τα δυτικά ηπειρωτικά. Όπως επεσήμανε ο κ. Γιαννόπουλος, «από την Παρασκευή η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο ακόμα στα ανατολικά ηπειρωτικά, ενώ την Κυριακή και τη Δευτέρα δεν αποκλείεται να σημειωθούν θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά ηπειρωτικά».

Το πιο εντυπωσιακό, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, είναι ότι και όλη την επόμενη εβδομάδα ο υδράργυρος θα παραμείνει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα κανονικά. Για παράδειγμα, στην Αττική το θερμόμετρο πιθανότατα δεν θα πέσει κάτω από τους 37 βαθμούς Κελσίου το μεσημέρι, μέχρι τουλάχιστον τις 25 Ιουλίου.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Επιμένουν τα μελτέμια και η ζέστη

Ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης είπε, ότι η σημερινή ημέρα απαιτεί μεγάλη προσοχή, καθώς η μισή χώρα βρίσκεται στο «κόκκινο» εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και των επίμονων μελτεμιών.

Στην Αττική, ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει στους 37-38 βαθμούς Κελσίου, με τις μέσες θερμοκρασίες του Ιουλίου να κυμαίνονται στους 34 βαθμούς, επιπλέον τα μελτέμια θα επιμένουν με ένταση 6 έως 7 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη, οι καιρικές συνθήκες θα είναι επίσης καλές, με ένα «ελαφρύ βοριαδάκι» 3 με 4 μποφόρ και θερμοκρασίες κοντά στους 36 βαθμούς Κελσίου.

Στη συνέχεια ο ίδιος τόνισε ότι έχουμε μπει σε μια περίοδο με πολύ θερμές αέριες μάζες. Αυτό το κύμα ζέστης θα έχει μεγάλη διάρκεια και, πέρα από τις 20 Ιουλίου, οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν μαζί με τα μελτέμια. Είναι ένα μεγάλο διάστημα με επίμονες υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία και μελτέμια στο Αιγαίο. Υπομονή για τις επόμενες 10 ημέρες.

Από από τους 40 βαθμούς η θερμοκρασία στα Δυτικά και Βόρεια

Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών την Τετάρτη 10/7.

Όπως φαίνεται στον χάρτη της εικόνας που ακολουθεί, η μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στη Ζαχάρω Ηλείας και ήταν ίση με 41.6 °C. Επιπλέον, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα ήταν ίση με 35.0 βαθμούς, ενώ 189 από τους 508 ενεργούς σταθμούς (την παρούσα χρονική στιγμή) κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμούς. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε 28 μετεωρολογικούς σταθμούς η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς.

Το δελτίο καιρού του meteo για την Τετάρτη

Λίγες νεφώσεις πυκνότερες τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά. Υψηλές θερμοκρασίες με κατά τόπους συνθήκες καύσωνα. Άνεμοι βορείων διευθύνσεων με εντάσεις έως 6 μποφόρ. Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024 σε ολόκληρη τη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας θα αυξηθούν, κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 16 έως 36 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 18 έως 37-40 και ενδεχομένως τοπικά 41 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 20 έως 38-40, στην Ήπειρο από 23 έως 37-39 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα από 23 έως 38-40 βαθμούς και τοπικά 41-42 βαθμούς, στα Επτάνησα από 23 έως 37-39 βαθμούς, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 24 έως 38-41, στην Κρήτη και στις Κυκλάδες από 24 έως 33-35 βαθμούς και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 24 έως 36-38 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν, στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ και στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 37-39 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις κυρίως κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 37-38 βαθμούς.

Ο καιρός από την ΕΜΥ τις επόμενες μέρες

Για Πέμπτη

Γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά κυρίως της Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής κυρίως χώρας. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς και κατά τόπους τους 40 και πιθανόν τους 41 βαθμούς Κελσίου. Επισημαίνεται ότι στις παράκτιες περιοχές οι μέγιστες τιμές θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες. Στη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 με 35 βαθμούς και κατά τόπους στα νησιά του Ιονίου και του ανατολικού Αιγαίου τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Για Παρασκευή

Γενικά αίθριος καιρός αλλά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και κυρίως στα βόρεια ορεινά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο ανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Για Σάββατο

Γενικά αίθριος καιρός όμως το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανόν στα ορεινά να σημειωθούν όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα μικρή άνοδο και θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Για την Κυριακή

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις, οπότε είναι πιθανόν να σημειωθούν, κυρίως στα ορεινά, τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/