Σε έγγραφα που εξασφάλισε η εφημερίδα Bild, το γερμανικό υπουργείο Εργασίας υποθέτει ότι κατά μέσο όρο 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επιδόματα πρόνοιας, τα οποία θα ενταχθούν στον «προϋπολογισμό του 2025».
Ωστόσο, αυτό το έγγραφο δείχνει ότι οι δαπάνες για τα κανονικά επιδόματα και τα έξοδα διαμονής αναμένεται να ανέλθουν συνολικά στα 45,6 δισ. ευρώ, ποσό που απέχει πολύ από τα 36 δισ. ευρώ που καθορίστηκαν στον προϋπολογισμό του 2025 για το επίδομα πολιτών.
Η τεράστια απόκλιση έχει προκαλέσει οργή, αλλά το υπουργείο Εργασίας του Hubertus Heil (SPD) είπε στην Bild ότι τα στοιχεία που δημοσιεύονται «δεν ακατανόητα και βασίζονται μεθοδολογικά σε πολλές ψευδείς υποθέσεις…
Για παράδειγμα, ένα σημαντικό μέρος του κόστους διαμονής θα καλυφθεί από τα κονδύλια των δήμων και επομένως δεν σχετίζονται με τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό στο ποσό που αναφέρεται.»
Ωστόσο, η άρνηση του Heil δεν διευκρίνισε πόσο μακριά ήταν τα στοιχεία της Bild, αφού η εφημερίδα επικαλέστηκε εσωτερικά έγγραφα από το ίδιο το υπουργείο.
Όλο αυτό το σκηνικό χάους καταδεικνύει γιατί το πατριωτικό κόμμα AfD Εναλλακτική για την Γερμανία σαρρώνει σε όλη την Γερμανία
Εκρηκτικό το κλίμα
Τα τεράστια ποσά που καταβάλλονται λόγω των χρημάτων των πολιτών έχουν γίνει ένα πολιτικά εκρηκτικό θέμα, πρώτον λόγω του τεράστιου κόστους που επιβαρύνει τους Γερμανούς φορολογούμενους, δεύτερον λόγω του γεγονότος ότι η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει έλλειψη εργαζομένων και τρίτον λόγω ο τεράστιος αριθμός αλλοδαπών που εκμεταλλεύονται αυτό το σύστημα πρόνοιας, καθώς οι μισοί από όλους τους αποδέκτες είναι αλλοδαποί και πολλοί από τους άλλους που είναι Γερμανοί πολίτες έχουν επίσης μεταναστευτικό υπόβαθρο.
«Η μετανάστευση δεν λειτουργεί, ούτε καν οικονομικά.
Και αν κάποιος έκανε διάκριση μεταξύ των Γερμανών με βάση το μεταναστευτικό τους υπόβαθρο, η εικόνα θα ήταν ακόμη πιο καταστροφική», έγραψε στο X ο ευρωβουλευτής Maximilian Krah, ο οποίος είναι μέλος του AfD.
Μοιράστηκε ένα γράφημα δείχνοντας πόσο λίγοι Γερμανοί λαμβάνουν πραγματικά επιδόματα πρόνοιας.
Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος που αμφισβητεί τους αριθμούς του Heil.
Πιο πρόσφατα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ελέγχου έθεσε επίσης αμφιβολίες για τον προϋπολογισμό του Heil, δηλώνοντας ότι τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας θα μπορούσαν να συμβούν όπως είχαν προϋπολογιστεί μόνο εάν «600.000 άτομα που δικαιούνται επιδόματα σταματούσαν να τα λαμβάνουν εντελώς» το 2025.
Άλλα κόμματα επιτίθενται επίσης στο Heil.
Ο αντιπρόεδρος της Ομάδας του CDU, Jens Spahn, δήλωσε ότι το θέμα «συνορεύει με σκόπιμη εξαπάτηση».
Στα όρια του σκάνδαλου
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος για τον προϋπολογισμό της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU, Christian Haase, δήλωσε: «Η Heil εσκεμμένα προϋπολογίζει ψευδή στοιχεία για να κρύψει τα προβλήματα με το επίδομα των πολιτών».
«Αυτό είναι ένα σκάνδαλο», πρόσθεσε.
Ο γενικός γραμματέας του CDU Carsten Linnemann είπε ότι η κυβερνώσα αριστερή φιλελεύθερη κυβέρνηση «συνεχίζει να λέει ψέματα στον εαυτό της, ο προϋπολογισμός θα εκτιναχθεί στα μούτρα της».
Ακόμη και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), που ανήκουν στην κυβερνώσα κυβέρνηση, επέκριναν τα μεγέθη του προϋπολογισμού.
Ο πολιτικός του FDP, Torsten Herbst, είπε ότι περίμενε ότι «ο υπουργός Εργασίας θα παρουσιάσει ρεαλιστικά στοιχεία στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του».
Ωστόσο, μερικές από τις πιο σκληρές δηλώσεις προήλθαν από το AfD, το οποίο έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ο υπουργός Εργασίας Hubertus Heil (SPD) παρουσιάζει ξαφνικά ένα νέο δημοσιονομικό κενό σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στο επίδομα των πολιτών.
Σύμφωνα με τα έγγραφα του υπουργού, το τμήμα του αναμένει ότι το κόστος του επιδόματος πολιτών θα ανέλθει σε σχεδόν 46 δισ. ευρώ για το 2025, αν και μόνο 36 δισ. ευρώ αναφέρθηκαν επίσημα».
Το κόμμα συνιστά τώρα μαζικές απελάσεις συνολικού αριθμού 1,3 εκατομμυρίων ανθρώπων για να καλύψουν την τρύπα του προϋπολογισμού, κάτι που ισχυρίζεται ότι θα φέρει τις πληρωμές πρόνοιας ξανά στο ύψος του αρχικού ποσού που είχε προϋπολογιστεί.
«Πρέπει να θυμόμαστε ότι περίπου οι μισοί από τους δικαιούχους επιδόματος πολιτών είναι αλλοδαποί πολίτες!
Απλώς με την απέλαση του περίπου ενός εκατομμυρίου Σύριων (στα τέλη του 2023) που δεν έχουν πλέον λόγο να διαφύγουν, το κόστος του επιδόματος των πολιτών θα μπορούσε να μειωθεί πάρα πολύ.
Το ίδιο ισχύει και για τους περίπου 300.000 αλλοδαπούς που καλούνται να εγκαταλείψουν τη χώρα (από τα μέσα του 2024).
«Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ελέγχου είχε ήδη αμφισβητήσει τα στοιχεία του Υπουργού Εργασίας πριν από εβδομάδες, δηλώνοντας ότι τα στοιχεία θα ήταν σωστά μόνο εάν ο αριθμός των δικαιούχων επιδόματος πολιτών έπεφτε κατά περίπου 600.000 το 2025.
Είτε ο Heil έκανε πραγματικά λάθος υπολογισμό ερασιτεχνικό τρόπο ή –που είναι πολύ πιο πιθανό– θέλει σκόπιμα να παραπλανήσει τον πληθυσμό.
Και στις δύο περιπτώσεις, ένας τέτοιος υπουργός Εργασίας είναι εντελώς απαράδεκτος και υπογραμμίζει ότι το SPD αδιαφορεί για τη χώρα μας», ανέφερε.