Σε κλοιό ο Νετανιάχου: Οργή λαού στο Ισραήλ – Σκληρό πρέσινγκ από ΗΠΑ

Χτυπήματα στον Νετανιάχου από ΗΠΑ, Βρετανία αλλά και τους Ισραηλινούς πολίτες που διαδηλώνουν για την απελευθέρωση των ομήρων.

 

Υπό σκληρή πίεση βρίσκεται ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά το θάνατο έξι ομήρων που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς κατά την αιφνιδιαστική επίθεση της τελευταίας σε ισραηλινά εδάφη. Κύμα διαδηλώσεων απαίτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.

Μάλιστα, οι διαδηλωτές έφτασαν μέχρι το σπίτι του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τους Times Of Israel η αστυνομία συνέλαβε βίαια μια διαδηλώτρια έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, ρίχνοντάς την πάνω από ένα αστυνομικό οδόφραγμα.

Οι διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία καθώς διαδηλώνουν για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός-ομηρίας.

Νωρίτερα, διαδηλωτές έσπασαν το αστυνομικό φράγμα κοντά στο σπίτι του Νετανιάχου και συνεπλάκησαν με την αστυνομία.

Ορισμένοι διαδηλωτές μεταφέρουν φορεία που αντιπροσωπεύουν τους έξι ομήρους που εκτελέστηκαν σε αιχμαλωσία της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα μονολεκτικά «άδειασε» τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναφορικά με το θέμα των προσπαθειών για απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

Ο Μπάιντεν υποστήριξε ξανά ότι μια τελική συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς είναι πολύ κοντά. Όμως, όταν ρωτήθηκε από το Reuters για το εάν ο Νετανιάχου κάνει αρκετά για την επίτευξη της συμφωνίας, απάντησε λακωνικά «όχι».

Κερασάκι στην τούρτα της αμφισβήτησης του Νετανιάχου είναι η απόφαση της Βρετανίας να ανασταλούν 30 άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ.

Παράλληλα, την ευθύνη στον Νετανιάχου για την μη επίτευξη συμφωνίας ως τώρα ρίχνει η Χαμάς.
Ειδικότερα, η παλαιστινιακή οργάνωση επέρριψε την ευθύνη στην ισραηλινή κυβέρνηση για τον θάνατο έξι ομήρων που βρέθηκαν στη Ράφα και σήμερα δημοσίευσε ένα βίντεο με δηλώσεις τους, προειδοποιώντας πως θα ακολουθήσει κι άλλο.

Ο Νετανιάχου ζήτησε «συγγνώμη» από τις οικογένειες των έξι ομήρων

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε «συγγνώμη» τη Δευτέρα από τις οικογένειες των έξι Ισραηλινών ομήρων που βρέθηκαν νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας και ενταφιάστηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα.
Απευθυνόμενος στους συγγενείς των ομήρων, σε μια σπάνια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Νετανιάχου είπε: «Σας ζητώ συγγνώμη που δεν τους φέραμε πίσω ζωντανούς. Ήμασταν κοντά αλλά δεν τα καταφέρουμε».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι το Ισραήλ δεν θα δεχτεί τη «σφαγή» των έξι ομήρων και η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς «θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα».

Επανέλαβε επίσης ότι το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, μιας στενής λωρίδας γης στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο. «Η υλοποίηση των πολεμικών στόχων περνά από τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας», δήλωσε.

Το θέμα του ελέγχου αυτής της περιοχής έχει μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων, αφού η Χαμάς απαιτεί να αποσυρθεί ο ισραηλινός στρατός από τα σύνορα του θύλακα με την Αίγυπτο.

Αναστέλλονται 30 από τις 350 άδειες εξαγωγής όπλων από τη Βρετανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναστείλει αμέσως τις 30 από τις 350 άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ επειδή υπάρχει κίνδυνος ο εξοπλισμός αυτός να χρησιμοποιηθεί για τη διάπραξη σοβαρών παραβάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας τόνισε παράλληλα ότι το Λονδίνο εξακολουθεί να στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, όπως ορίζεται από το διεθνές δίκαιο.

Μετά τη νίκη του Εργατικού Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου ο Λάμι είχε δηλώσει ότι θα επανεξετάσει τις πωλήσεις όπλων από τη Βρετανία στο Ισραήλ, μια χώρα που είναι σύμμαχός της, ώστε να διασφαλίσει ότι είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο.

«Με λύπη μου ενημερώνω τη Βουλή (των Κοινοτήτων) σήμερα ότι η έκθεση που έλαβα δεν μου αφήνει περιθώριο να συμπεράνω κάτι άλλο παρά ότι για ορισμένες εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ υπάρχει σαφής κίνδυνος ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη ή τη διευκόλυνση μιας σοβαρής καταπάτησης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφερε ο Λάμι.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η αναστολή εξαγωγής όπλων που ανακοίνωσε δεν σημαίνει ότι η Βρετανία προχωρά σε γενική απαγόρευση πωλήσεων ή σε εμπάργκο προς το Ισραήλ.

«Δεν πρόκειται για γενική απαγόρευση, δεν είναι εμπάργκο όπλων», είπε απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο.

Ο Λάμι είπε ότι η αναστολή αφορά εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σήμερα στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανταλλακτικά για μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και δρόνους, όχι όμως και τα εξαρτήματα για τα αεροσκάφη F-35. Σημείωσε επίσης ότι η απόφαση του Λονδίνου δεν θα έχει κάποιον ουσιαστικό αντίκτυπο για την ασφάλεια του Ισραήλ

Απογοήτευση στο Ισραήλ για την απόφαση της Βρετανίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας του Ισραήλ εξέφρασαν την «απογοήτευσή» τους για την απόφαση της Βρετανίας να αναστείλει ορισμένες άδειες εξαγωγής όπλων στη χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το Ισραήλ «απογοητεύτηκε από μια σειρά αποφάσεων» που έλαβε η βρετανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης και της αναστολής αυτών των αμυντικών συμβάσεων. Ο Κατς υποστήριξε ότι η απόφαση του Λονδίνου «στέλνει ένα πολύ προβληματικό μήνυμα» στη Χαμάς και «τους προστάτες της στο Ιράν».

«Βαθύτατα απογοητευμένος» δήλωσε και ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Νωρίτερα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ανέστειλε 30 από τις συνολικά 350 άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ, επικαλούμενη τον «κίνδυνο» να χρησιμοποιηθούν σε ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο στη Λωρίδα της Γάζας.

Ανάλυση BBC: Οι σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-Ισραήλ παραμένουν στενές παρά την απόφαση για τα όπλα

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το BBC o υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, David Lammy δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι είχαν ακολουθήσει μια αυστηρή διαδικασία, η οποία ξεκίνησε αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε, δεν επιβάλλει εμπάργκο όπλων ούτε προδικάζει τις αποφάσεις οποιουδήποτε διεθνούς δικαστηρίου. Αλλά η κυβέρνηση, είπε, είχε νομικό καθήκον να επανεξετάζει όλες τις άδειες εξαγωγής.

Ως αποτέλεσμα, περίπου 30 από τις τρέχουσες 350 άδειες εξαγωγής όπλων αναστέλλονται. Περιλαμβάνουν εξαρτήματα για στρατιωτικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εξοπλισμό που εμπλέκεται στη στόχευση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόφαση δεν βασίζεται απλώς στη διεξαγωγή της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα – παρά τις απώλειες ζωών αμάχων και τις εκτεταμένες καταστροφές, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αρκετά αξιόπιστα στοιχεία για να εξαχθεί οριστικό συμπέρασμα ότι το Ισραήλ παραβίασε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση τόνισε την έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων που φθάνουν στη Γάζα, και αυτό που αποκαλεί αξιόπιστους ισχυρισμούς για κακομεταχείριση των Παλαιστινίων κρατουμένων.

Ο Lammy δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Και δήλωσε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με διεθνείς εταίρους για να αντισταθεί σε αυτό που αποκάλεσε ιρανική επιθετικότητα σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών, παραμένουν στενές, καταλήγει το BBC.

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου του Ισραήλ, του Χισταντρούτ, κάλεσε την Κυριακή (1/9) σε γενική απεργία κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου μετά τον εντοπισμό έξι νεκρών Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν σκοπό να αναγκάσουν την κυβέρνηση Νετανιάχου να οριστικοποιήσει μια συμφωνία με τους παραπάνω στόχους, εν μέσω ενός κλίματος αυξανόμενης οργής εντός της χώρας κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού, για την επιμονή του σε απαιτήσεις που εμποδίζουν μια συμφωνία με τη Χαμάς.

Παρότι η απεργία σταμάτησε με δικαστική απόφαση το απόγευμα της Δευτέρας (2/9), οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν, έπειτα από παρακίνηση που έγινε μέσω του φόρουμ υποστήριξης οικογενειών των ομήρων.

Ισραήλ: Πλήθος κόσμου στην κηδεία του Ισραηλινοαμερικανού ομήρου Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου μπροστά από το νεκροταφείο Χαρ Χαμενουχότ στην Ιερουσαλήμ για την κηδεία του Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, του Ισραηλινοαμερικανού ομήρου που βρέθηκε νεκρός στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

O Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ανακάλυψε τη σορό του μέσα σε μια σήραγγα στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού εδάφους, μαζί με τις σορούς άλλων πέντε ομήρων που είχαν απαχθεί κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

«Φέτος, βλέποντας το πρόσωπό του παντού και αυτό που αντιπροσώπευε – την ελευθερία, την αγάπη και την ενότητα – μας έδωσε την εντύπωση ότι τον γνωρίζουμε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλόν Κρέμερ, διευθυντής της ποδοσφαιρικής ομάδας Χάποελ Ιερουσαλήμ, την οποία υποστήριζε ο Χερς.

Όπως πολλοί μέσα στο πλήθος, ο Κρέμερ φορούσε κόκκινο μπλουζάκι με τα χρώματα της ομάδας, όπως και ο νεαρός Χερς στη φωτογραφία που ήταν τοιχοκολλημένη εδώ και μήνες σε πολλές πόλεις του Ισραήλ και στο εξωτερικό.

Ο 23χρονος Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν βρισκόταν στο μουσικό φεστιβάλ Nova την 7η Οκτωβρίου μαζί με τρεις φίλους όταν άρχισε η επίθεση από μέλη της Χαμάς. Είχε μπει σε ένα καταφύγιο στην άκρη του δρόμου.

Δυο από τους φίλους του σκοτώθηκαν, αυτός αιχμαλωτίστηκε ενώ ήταν τραυματισμένος. Σε εικόνες από τις κάμερες βιντεοεπιτήρησης, φαίνεται να έχει ακρωτηριαστεί το αριστερό του χέρι.

Με δάκρια στα μάτια, ο Ζαν-Μαρκ Λίλινγκ, ένας 52χρονος δικηγόρος και φίλος της οικογένειας Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είχε «πιστέψει πως ο Χερς θα επέστρεφε ζωντανός».

Η κηδεία συνέπεσε με τη γενική απεργία που πραγματοποιήθηκε μετά το προσκλητήριο του κεντρικού ισραηλινού συνδικάτου Χισταντρούτ, για να αυξηθεί η πίεση στη κυβέρνηση Νετανιάχου, ώστε να επιτύχει την απελευθέρωση των ομήρων που συνεχίζουν να κρατούνται στη Γάζα.

Επιμένει στην επιθετική πολιτική κατά των Παλαιστινίων ο Νετανιάχου

Από την πλευρά του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να χαρακτήρισε τη γενική απεργία που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (2/9), κατά την οποία εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί κάλεσαν την κυβέρνηση να καταλήξει σε μια συμφωνία για την απελευθέρωση των εναπομείναντων ομήρων και για κατάπαυση πυρός στη Γάζα, «ντροπιαστική» και ότι στην πραγματικότητα δείχνει «υποστήριξη στη Χαμάς».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ορκίστηκε ότι η Χαμάς θα «πληρώσει το τίμημα για τη δολοφονία των ομήρων». Σύμφωνα με πληροφορίες, διέταξε την κυβέρνηση να προετοιμάσει συστάσεις μέσα στις επόμενες 48 ώρες για μια ισχυρή απάντηση στην παλαιστινιακή οργάνωση.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Νετανιάχου υπερασπίστηκε επίσης την απόφαση που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο να διατηρηθεί η μόνιμη στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ στον αποκαλούμενο διάδρομο της Φιλαδέλφειας, μία μικρή λωρίδα γης στα σύνορα Αιγύπτου και Λωρίδας της Γάζας, υπό οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία.

Η επιμονή αυτή να διατηρήσει στρατεύματα στον διάδρομο αυτόν, για να αποφευχθεί η μεταφορά όπλων από την Αίγυπτο, θεωρείται ευρέως ως ένα από τα βασικά εμπόδια σε μια συμφωνία με τη Χαμάς, στις συνομιλίες με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, κάλεσε και αυτός τον πρωθυπουργό να ολοκληρώσει μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός με την Χαμάς, ώστε να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι όμηροι από τη Γάζα. Επίσης, κάλεσε τον Νετανιάχου να αντιστρέψει την παραπάνω απόφαση, κάνοντας λόγο για «έναν περιττό περιορισμό που έχουμε θέσει στον εαυτό μας».

Ο Μπάιντεν άδειασε τον Νετανιάχου με μία λέξη

Μονολεκτικά «άδειασε» τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναφορικά με το θέμα των προσπαθειών για απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

Ο Μπάιντεν υποστήριξε ξανά ότι μια τελική συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς είναι πολύ κοντά. Όμως, όταν ρωτήθηκε από το Reuters για το εάν ο Νετανιάχου κάνει αρκετά για την επίτευξη της συμφωνίας, απάντησε λακωνικά «όχι».

Οι δηλώσεις του Μπάιντεν έγιναν κατά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο με το προεδρικό ελικόπτερο.

Σε άλλη ερώτηση αν ο ίδιος σχεδιάζει να παρουσιάσει μια τελική συμφωνία για τους ομήρους στις δύο πλευρές αυτή την εβδομάδα, ο Μπάιντεν είπε: «Είμαστε πολύ κοντά σε αυτό».

«Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία», πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε αν θα πετύχει μια συμφωνία.

Γάζα: Συμφωνία «take it or leave it» ετοιμάζουν οι ΗΠΑ για Ισραήλ – Χαμάς

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε τη Δευτέρα (2/9) ότι είναι κοντά στο να παρουσιάσει μια τελική πρόταση για συμφωνία που θα αφορά την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα.

Ισραηλινές δυνάμεις το Σαββατοκύριακο ανέσυραν από μια υπόγεια σήραγγα στη Γάζα τα πτώματα έξι ομήρων, συμπεριλαμβανομένου του Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ενός 23χρονου Ισραηλινοαμερικανού.

Το Ισραήλ υποστήριξε ότι οι έξι όμηροι είχαν δολοφονηθεί περίπου 48 με 72 ώρες πριν από Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς.

Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε κριτική απέναντι στη στρατηγική της κυβέρνησης Μπάιντεν για μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ενέτεινε την πίεση στον Νετανιάχου από τους Ισραηλινούς να φέρει πίσω τους υπόλοιπους ομήρους από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ισραήλ: Μαζικές διαδηλώσεις για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα

Μετά την είδηση για τον θάνατο των ομήρων, οι Ισραηλινοί συμμετείχαν σε μαζικές διαδηλώσεις, πραγματοποιώντας «γενική απεργία» σήμερα για να πιέσουν την κυβέρνηση Νετανιάχου προς μια συμφωνία.

Σκοπός των χιλιάδων Ισραηλινών που κατέβηκαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ και άλλων μεγάλων πόλεων κατά τη διάρκεια της Κυριακής (1/9), ήταν να αναγκάσουν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να συνάψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Από τις 06:00 το πρωί «όλη η ισραηλινή οικονομία θα βρίσκεται σε γενική απεργία», ανέφερε επικεφαλής της ισχυρής κεντρικής συνομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων Αρνόν Μπαρ Νταβίντ, καθώς «πρέπει να καταφέρουμε να τερματιστεί αυτή η εγκατάλειψη των ομήρων».

Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ -ο οποίος συγκρούεται συχνά με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου- κάλεσε επίσης χθες να συναφθεί συμφωνία, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο πρώην πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, κάλεσε τους πολίτες να κατέβουν στη διαδήλωση στο Τελ Αβίβ.

Σε προσπάθεια της ύστατης στιγμής για να αποτρέψει την 24ωρη απεργία, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της κυβέρνησης, ζήτησε από τη Δικαιοσύνη να κηρύξει παράνομη την κινητοποίηση.

Γάζα: Τι έδειξε η νεκροψία για τους έξι ομήρους

Υπενθυμίζεται ότι τα πτώματα έξι ομήρων, συμπεριλαμβανομένων δυο γυναικών, βρέθηκαν το Σάββατο 31 Αυγούστου σε «σήραγγα στη ζώνη της Ράφας», στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εξοργίζοντας πολλούς στο Ισραήλ.

Τουλάχιστον τέσσερις από τους ομήρους κηδεύτηκαν χθες, με παρούσες τις πενθούσες οικογένειες.

«Σ’ εγκατέλειψαν, κάθε μέρα, κάθε ώρα, για 331 ημέρες (…) σε θυσίασαν για να “καταστραφεί η Χαμάς”», είπε η Νιρά Σερούσι, αποχαιρετώντας το παιδί της στην κηδεία του γιου της Αλμόγκ.

Αναφερόταν στις δηλώσεις που κάνει στην πράξη καθημερινά ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, ο οποίος ορκίζεται ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο ως τον αφανισμό της Χαμάς, που το Ισραήλ χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Ο Νετανιάχου, υπό πίεση εδώ και μήνες για να κλείσει συμφωνία για τους ομήρους, έπειτα από μήνες απόλυτου αδιεξόδου, διεμήνυσε την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου ότι θα «ξεκαθαρίσει τον λογαριασμό» με τη Χαμάς.

Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, η νεκροψία-νεκροτομή που έγινε στα πτώματα των έξι ομήρων έδειξε πως σκοτώθηκαν από σφαίρες σχεδόν «εξ επαφής» μεταξύ «της Πέμπτης και της Παρασκευής το πρωί».

Αντίθετα, στέλεχος της Χαμάς, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως τα θύματα «σκοτώθηκαν από πυρά και βομβαρδισμούς της κατοχής» (του Ισραήλ), σημειώνοντας πως και τα έξι θύματα συμπεριλαμβάνονταν «σε κατάλογο ομήρων προς απελευθέρωση» εγκεκριμένο από το παλαιστινιακό κίνημα.

Οι Ισραηλινοί θα πρέπει πλέον «να διαλέξουν: ή τον Νετανιάχου, ή τη συμφωνία», είπε άλλο στέλεχος της Χαμάς στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις στις οποίες μεσολαβούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ δεν έχουν οδηγήσει ως τώρα στη σύναψη συμφωνίας παρά τις πιέσεις της Ουάσιγκτον.

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/