Σε απελπισία ο Ζαλούζνι! Δεν μπορούμε άλλο είναι 780.000 οι νεκροί – Η Ουκρανία δίνει εδάφη για να τερματιστεί ο πόλεμος

Βάλερι Ζαλούζνι και Ζελένσκι παραδέχονται ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την αποδοχή της πρότασης Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου

Με καταιγιστικό ρυθμό τρέχουν οι εξελίξεις στο ουκρανικό ζήτημα.Τον δρόμο άνοιξε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προϊδεάζοντας τον πληθυσμό της χώρας για εδαφικές παραχωρήσεις.
Τώρα έρχεται να επισημοποιήσει την πρόθεση της Ουκρανίας να παραδοθεί, προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος, ο πρέσβης της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο και πρώην διοικητής του γενικού επιτελείου στρατού, Βάλερι Ζαλούζνι.

Αν και πολιτικοί αντίπαλοι Βάλερι Ζαλούζνι και Ζελένσκι παραδέχονται ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την αποδοχή της πρότασης Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου.
Το μόνο, που μένει να φανεί, είναι το κατά πόσο θα συνεχίσει η Δύση έναν μάταιο και χαμένο πόλεμο με μοναδικό σκοπό να προκαλέσει φθορά στη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ μετατοπίζουν το ενδιαφέρον τους στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού και μετακυλούν το βάρος της ουκρανικής κρίσης στην Ευρώπη που είναι εξαιρετικά αμφίβολο, εάν θα το αντέξει για πολύ ακόμη.
Ειδικά στην περίπτωση νίκης Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 5/11, οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πάντως πως πολλοί κύκλοι στη Δύση προετοιμάζονται για μία Ουκρανία που θα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο της Ρωσίας.

Δεν είναι προτεραιότητα τα εδάφη, θέλουμε ασφάλεια

Το ζήτημα των εδαφών δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Ουκρανία για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία δήλωσε ο Ζαλούζνι, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εγγυήσεις ασφαλείας είναι πιο σημαντικές για την Ουκρανία από το ζήτημα των εδαφών.

«Δεν αναφέρομαι στα εδάφη, μιλάω για την ασφάλεια, την ασφάλεια και την αίσθηση ότι βρίσκομαι στο σπίτι μου», είπε ο Ζαλούζνι στους δημοσιογράφους μετά από μια ομιλία σε think tank στο Λονδίνo.
Σημείωσε ότι θα ήταν καλύτερα το θέμα να επιλυθεί τώρα και να μη διαιωνιστεί και το κληρονομήσει η επόμενη γενιά Ουκρανών.

Το ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό με το οποίο συνομίλησε η Daily Telegraph σημείωσε ότι είναι υπέρ του τερματισμού του πολέμου λόγω των μεγάλων απωλειών και της αδυναμίας επίτευξης της νίκης.
Υπολογίζεται ότι από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στις 24/2/2022 έχουν σκοτωθεί 780.000 Ουκρανοί και έχουν τραυματιστεί περίπου 1.000.000.
Πάντως, πηγές της Daily Telegraph ανέφεραν ότι αξιωματούχοι στη Δύση ενδιαφέρονται να παρατείνουν τις μάχες με την ελπίδα να αποδυναμώσουν τη θέση της Ρωσίας το 2025-2026.

Τροχιοδεικτική βολή: Νικά η Ρωσία

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η δήλωση αυτή έρχεται τρεις μέρες μετά την τροχιοδεικτική βολή Ζαλούζνι, ο οποίος σε ομιλία του στο Chatham House προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός παρατεταμένου πολέμου, με τελική νικήτρια τη Ρωσία.
Στη λογική απόδοσης ευθυνών σε άλλους για την ήττα ο Ζαλούζνι επανέλαβε ότι το 2023, η Δύση δεν παρείχε στο Κίεβο επαρκή αριθμό όπλων, γι’ αυτό η Ουκρανία δεν κατάφερε να καταγράψει «σημαντικές επιτυχίες και να νικήσει τη Ρωσία» κατά την αντεπίθεσή της.

«Συνεπώς, καταλήξαμε σε μια κατάσταση παρατεταμένου πολέμου.
Κατά την προσωπική μου άποψη, μια έξοδος από αυτόν τον παρατεταμένο πόλεμο φαίνεται… σχεδόν αδύνατη», σημείωσε.
Τον Νοέμβριο του 2023, το περιοδικό The Economist δημοσίευσε μια συνέντευξη με τον Ζαλούζνι και ένα άρθρο του στρατηγού, στο οποίο χαρακτήρισε την κατάσταση του πολέμου ως «αδιέξοδη».

Ο Ζαλούζνι υπερτόνισε ότι η ζυγαριά του πολέμου γέρνει προς τη Ρωσία.
Αυτό το νέο στάδιο χαρακτηρίζεται από «στατικές μάχες φθοράς» που θα επιτρέψουν στη Ρωσία να αποκαταστήσει τη στρατιωτική της ισχύ, είπε χαρακτηριστικά.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, η Ουκρανία αντιμετώπισε μια δύσκολη κατάσταση στην άμυνα της πρώτης γραμμής, ιδιαίτερα στην περιφέρεια του Ντόνετσκ όπου η Ρωσία έχει επικεντρώσει με συνέπεια το επιθετικό της δυναμικό.

Μετά την αποχώρηση της Ουκρανίας από το Ugledar στις αρχές Οκτωβρίου, οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους εναντίον των πόλεων Pokrovsk, Toretsk και Kurakhovo της περιφέρειας Ντόνετσκ, όπου οι Ουκρανοί στρατιώτες χάνουν συνεχώς έδαφος υπό την πίεση της Ρωσίας.

Και ο Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι η Ουκρανία θα χάσει εδάφη

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχθηκε ανοιχτά στις 18/10 ότι τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας παγιώνονται και πως η Ουκρανία χάνει οριστικά το Ντονμπάς  (Ντόνετσκ, Λουχάνσκ) τη Ζαπορίζια και την Χερσώνα​​​​​​​.
Τα σύνορα της Ουκρανίας μετά το τέλος του πολέμου εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες αλλά το Κίεβο δεν θα αναγνωρίσει νομικά την απώλεια εδαφών.
Σε αυτή τη δήλωση βόμβα, που συνιστά επίσημη παραδοχή ήττας, προέβη o Ζελένσκι  σε συνέντευξη Τύπου.

«Μπορεί να είναι διαφορετικά τα πράγματα στη ζωή», είπε, χαρακτηριστικά απαντώντας στο ερώτημα εάν είναι δυνατοί συμβιβασμοί για το θέμα επιστροφής της Ουκρανίας στα σύνορα του 1991.
«Εξαρτάται από εμάς και τη δύναμή μας αλλά και από το αν οι εταίροι μας είναι κουρασμένοι, ή υπάρξει κάποια πολιτική αλλαγή», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
«Μπορεί να συμβεί με διαφορετικούς τρόπους, αλλά όσο η Ουκρανία δεν αναγνωρίζει νομικά ορισμένα εδάφη ως ρωσικά, θα παραμείνουν ουκρανικά», πρόσθεσε αναγνωρίζοντας ότι οι απώλειες για το Κίεβο είναι μη αναστρέψιμες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέμεινε στο παρελθόν πως ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει με την αποκατάσταση των συνόρων του 1991.

Ο επικεφαλής του ουκρανικού καθεστώτος περιορίζεται σε …απειλές «να μην αναγνωρίσει τα αποτελέσματα» της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την τελική νίκη της Ρωσίας στη σύγκρουση όχι μόνο με την Ουκρανία, αλλά και με ολόκληρο το ΝΑΤΟ, το οποίο πολεμά με τα χέρια των Ουκρανών.

Η Ουκρανία είναι ανοιχτή να συζητήσει την ειρηνευτική πρόταση Βραζιλίας και Κίνας

H Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει τις προτάσεις της Κίνας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής για την επίλυση της σύγκρουσης με τη Ρωσία, κατά τη σύνοδο κορυφής των G20, συνέχισε ο Zelensky.
«Η Κίνα, η Βραζιλία, η Νότιος Αφρική έχουν τις δικές τους ιδέες, τις δικές τους φόρμουλες, τις δικές τους προτάσεις», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου.

«Την τελευταία φορά που μιλήσαμε με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα, είπε ότι θα ήθελαν να δούμε και τις δικές τους προτάσεις.
Του εξήγησα ότι δεν είμαστε αντίθετοι.
Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε τις προτάσεις σας και, όπου τα σημεία των προτάσεών σας βασίζονται στο διεθνές σχέδιο και στον Χάρτη του ΟΗΕ, είμαστε έτοιμοι να τα συμπεριλάβουμε σε οποιοδήποτε σχέδιο. Γιατί όχι;»

«Θα υπάρξει μια καλή ευκαιρία τον Νοέμβριο – η συνάντηση της G20. Όλοι οι εκπρόσωποι αυτών των χωρών θα είναι εκεί», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Αν και πολιτικοί αντίπαλοι συμφωνούν ότι μόνη λύση είναι η ειρήνη

Οι δηλώσεις τόσο του Ζαλούζνι, όσο και του Ζελένσκι δείχνουν πως η ουκρανική ηγεσία σε όλο της το πολιτικό φάσμα είναι έτοιμη να αποδεχθεί την πρόταση Πούτινγια τον τερματισμό του πολέμου.
Αν και πολιτικοί αντίπαλοι αντιλαμβάνονται, πως δεν θα υπάρξει μέλλον για την Ουκρανία που δεν έχει καταληφθεί, εάν δεν υπογράψει μία παράδοση άνευ όρων.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση Πούτιν για ειρήνη, που κατατέθηκε το καλοκαίρι του 2024 προβλέπει τα εξής:

1. Πλήρης αποχώρηση του ουκρανικού στρατού από Donetsk, Lugansk, Zaporizhia, Kherson.

2. Ρητή δέσμευση για μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

3. Αδέσμευτο καθεστώς σε μία Ουκρανία χωρίς πυρηνικά

4. Άρση όλων των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Wall Street Journal: Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για μία Ουκρανία υπό τον πλήρη έλεγχο της Ρωσίας

Η Wall Street Journal παρατηρεί ότι η μείωση των προμηθειών όπλων από τους δυτικούς συμμάχους και η τεράστια κατωτερότητα στη δύναμη πυρός είναι μεταξύ των παραγόντων που δείχνουν ένα ζοφερό μέλλον για την Ουκρανία.

Η κατάσταση της χώρας έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολη από την επανέναρξη των ρωσικών επιθέσεων στις υποδομές της Ουκρανίας, αφήνοντας αυξανόμενα τμήματα του πληθυσμού χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Η εφημερίδα προέβλεψε ότι ο ερχόμενος χειμώνας θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα δύσκολος, με την ουκρανική αεράμυνα υπό κατάρρευση και τις υπόλοιπες ενεργειακές υποδομές εντελώς αφύλακτες.

Οι ίδιοι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι το 90% της υποδομής θερμικής ενέργειας έχει ήδη καταστραφεί από τις ρωσικές επιθέσεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ανησυχούν έντονα για το γεγονός ότι η δυτική στρατιωτική βοήθεια είναι πολύ κατώτερη των προσδοκιών για την ανατροπή της κατάστασης στην πρώτη γραμμή.

Δίνοντας ανάγλυφα την εικόνα,ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Πολωνίας Rajmund Andrzejczak τόνισε την ανάγκη προετοιμασίας για ένα μέλλον στο οποίο όλη η σημερινή ουκρανική επικράτεια θα τεθεί υπό ρωσικό έλεγχο.

Όπως σκιαγραφήθηκε από τον Andrzejczak, ο δυτικός αμυντικός σχεδιασμός αναμένεται να επικεντρωθεί στην ασφάλεια των συνόρων του ΝΑΤΟ σε μια εποχή, όπου στην Ουκρανία θα βρίσκονται ρωσικές δυνάμεις.

Comments (0)
Add Comment