Ρώσοι μηχανικοί παρουσίασαν νέο πύραυλο κατά του μαχητικού F16

Ρώσοι μηχανικοί παρουσίασαν έναν νέο πύραυλο, που προορίζεται για την καταπολέμηση δυτικών μαχητικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών F-16, δήλωσε ένας στρατιωτικός πιλότος στην τηλεόραση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας "Zvezda".

Μεταξύ άλλων, ένας Ρώσος πιλότος που δεν κατονομάζεται επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία κατασκευάζει έναν προηγμένο αντιαεροπορικό πύραυλο ικανό να πλήξει διάφορα μοντέλα αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών F-16. Επισήμανε ότι ο πύραυλος είναι πολύ ακριβής και έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει στόχους που έχουν υψηλή ικανότητα ελιγμών.

Το όνομα του νέου πυραύλου δεν έχει αποκαλυφθεί.

«Ο κλάδος μας δεν μένει στάσιμος, ετοιμάζουμε κι άλλες «εκπλήξεις». Εάν ο εχθρός αποκτήσει νέα αεροπλάνα, θα έχουμε έτοιμα μέτρα για την εξουδετέρωση τους», επεσήμανε ο πιλότος.

Ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου, Βλαντιμίρ Ζελένσκι, επιβεβαίωσε στις 4 Αυγούστου ότι η Ουκρανία έλαβε τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τους δυτικούς συμμάχους, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των μαχητικών που παραδόθηκαν και τις τοποθεσίες τους.

Νωρίτερα, το βρετανικό περιοδικό The Economist ανέφερε ότι η Ουκρανία παρέλαβε 10 μαχητικά αεροσκάφη F-16 από δυτικούς εταίρους. Σύμφωνα με αναφορές, μέχρι το τέλος του έτους ο συνολικός αριθμός αυτών των αεροσκαφών στην Ουκρανία θα πρέπει να αυξηθεί σε 20 και οι δυτικές χώρες σχεδιάζουν να παραδώσουν συνολικά 79 τέτοια μαχητικά μέχρι το 2025.