Ρωσικό ΜΜΕ: «Οι Ουκρανοί στρατολόγησαν Τούρκους τζιχαντιστές για μάχες κατά της Ρωσίας»

Φαίνεται πως οι ουκρανικές αρχές συνεργάζονται πλέον με την τρομοκρατική ισλαμιστική οργάνωση Hayat Tahrir al-Sham (HTS), η οποία έχει αρκετά μέλη τουρκικής καταγωγής

Η τουρκική εφημερίδα Aydınlık αποκάλυψε πληροφορίες σχετικά με τις σχέσεις που διατηρεί το καθεστώς του Κιέβου (υπό την ηγεσία του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι) με την τρομοκρατική ομάδα Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Η εν λόγω οργάνωση έχει θεωρηθεί τρομοκρατική στην Ρωσία, δραστηριοποιείται στην Συρία και συνδέεται με την Τουρκία.

Σύμφωνα με την τουρκική δημοσίευση, οι μαχητές της οργάνωσης εμπλέκονται ενεργά σε εχθροπραξίες έναντι του ρωσικού στρατού στο ουκρανικό πεδίο της μάχης. Αναφέρθηκε πως δημοσιογράφοι της εφημερίδας έχουν στην κατοχή τους υλικό που παρουσιάζει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανών αντιπροσώπων και μελών της HTS. Ειπώθηκε πως αυτές οι διαπραγματεύσεις έλαβαν χώρα φέτος τον Ιούνιο στο Ιντλίμπ της Συρίας και αφορούσαν την επιστράτευση μελών της οργάνωσης στον εν εξελίξει ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Βάσει των πηγών της τουρκικής εφημερίδας, η συνάντηση μεταξύ των Ουκρανών εκπροσώπων και του ηγέτη της HTS ονόματι Heysem Omeri έλαβε χώρα στις 18 Ιουνίου φέτος. Οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με την Aydınlık, αφορούσαν συγκεκριμένα την ανάληψη αποστολών δολιοφθοράς κατά της Ρωσίας από μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης, μίας οργάνωσης που έχει απαγορευθεί στην Ρωσία.

Δημοσιογράφοι της τουρκικής εφημερίδας δήλωσαν πως είδαν με τα ίδια τους τα μάτια φωτογραφίες της συνάντησης, ενώ ήδη κάποιες από αυτές έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τις αναφορές ότι οι ουκρανικές αρχές διατηρούν σχέσεις με την περιβόητη οργάνωση.

Ποια Είναι η Οργάνωση HTS;

Η Hayat Tahrir al-Sham (HTS) είναι μία σουνιτική ισλαμιστική πολιτική και ένοπλη οργάνωση που εμπλέκεται στον Συριακό Εμφύλιο Πόλεμο. Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2017 μετά από συγχώνευση πολλών μικρότερων ομάδων. Το 2022 η οργάνωση πιστεύονταν πως διέθετε έως 15 χιλιάδες ενεργά μέλη. Κατά την διάρκεια της δράσης της ομάδας, μέλη της φαίνεται να έχουν συνεργαστεί με Τούρκους κατά την διάρκεια επιχειρήσεών τους. 

Δεδομένου αυτού, η ρωσική σελίδα Avia-pro ανέφερε πως η οργάνωση αποτελείται από πολλούς Τούρκους μαχητές. Συγκεκριμένα ο τίτλος της ρωσικής Avia-pro για την παραπάνω είδηση είναι ο εξής: «Οι ουκρανικές αρχές ξεκίνησαν να συνεργάζονται με Τούρκους στρατιώτες στο πεδίο της μάχης», υποδεικνύοντας πως η HTS συνδέεται με την Τουρκία.

Πάντως να αναφέρουμε πως το 2018 η Τουρκία την χαρακτήρισε επίσημα τρομοκρατική ομάδα, με ότι και εάν συνεπάγεται αυτό.