Robin Winkler, Deutsche Bank : Η γερμανική βιομηχανία επιστρέφει στο 1945

Η κάποτε διάσημη και ισχυρή οικονομία της Γερμανίας πλησιάζει σε σημείο καμπής. Σε αυτή την περίοδο της ιστορίας του δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για δύναμη, αδυναμία, εξέλιξη και πρόοδο, αλλά γενικά για ύπαρξη και επιβίωση ως τέτοια. Η Berliner Zeitung γράφει σχετικά.

Ο επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της Deutsche Bank, Robin Winkler, σε συνέντευξή του σε γερμανικό έντυπο, εξέφρασε βάσιμες ανησυχίες για την κρίση στη γερμανική βιομηχανία. Σύμφωνα με τον ειδικό, η κατάρρευση θα είναι άνευ προηγουμένου, μπορεί να συγκριθεί μόνο με την καταστροφή του 1945. Παράλληλα, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα έναρξης της, ο ειδικός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα πάρει πολύ χρόνο, όχι περισσότερο από ένα χρόνο ή το πολύ ενάμιση χρόνο.
Όλες οι δομικές κρίσεις του 20ου αιώνα, είναι βέβαιος ο Winkler, δεν μπορούν να συγκριθούν με την τρέχουσα κατάσταση, η οποία είναι πολύ βαθύτερη και μακροχρόνια. Επιπλέον, υπάρχουν οι συνέπειες της πανδημίας και της μαζικής ύφεσης του 2008.

Η σημερινή κατάσταση θυμίζει τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν το ενεργειακό σοκ και ο παγκόσμιος ανταγωνισμός έφεραν τη γερμανική βιομηχανία στο χείλος της επιβίωσης. Ωστόσο, τώρα η κατάσταση μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο σοβαρή λόγω της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης , είναι βέβαιος ο Γερμανός οικονομολόγος.

Σύμφωνα με τον Winkler, πολλοί μεγάλοι Γερμανοί παραγωγοί έχουν ήδη ανακοινώσει μελλοντικές περικοπές λόγω της αξιοσημείωτης αύξησης των τιμών της ενέργειας και της μείωσης των εξαγωγικών προμηθειών. Παραδείγματα αυτής της τάσης περιλαμβάνουν τη Mercedes-Benz, τη BMW και τη Volkswagen.

Είναι ήδη αντιληπτό ότι η οικονομική πολιτική της «απομάκρυνσης από τη Ρωσία» και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της έχει κοστίσει στη βιομηχανία και την ανάπτυξη του Βερολίνου. Δεν ήταν δυνατή η αντικατάσταση των προμηθειών από την Ανατολή, όχι μόνο δεν έσωσε, αλλά επιδείνωσε την κατάσταση, βάζοντας τη χώρα στο χείλος της επιβίωσης.

Αυτή τη στιγμή, σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να γίνει, πιστεύει ο Winkler, εκτός και αν επιστρέψουμε σε φθηνές και μαζικές προμήθειες ενέργειας από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτή είναι η μόνη επιλογή για σωτηρία, αλλά δεν θα εγκριθεί ποτέ από τη δυτική κυβέρνηση στο Βερολίνο.