Το Politico αποκαλύπτει τις προτάσεις των «3» μπροστά στον φόβο της «ισοπέδωσης» από ΗΠΑ και Κίνα.
Η ΕΕ θα πρέπει να αλλάξει άρδην τους προγραμματισμένους κανόνες για τον τραπεζικό της τομέα, προκειμένου να ενισχύσει την ικανότητά της στον διεθνή ανταγωνισμό, ήταν το μήνυμα που έστειλε το «Big-3» της Ένωσης, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.
Σύμφωνα με το Politico, οι επικεφαλής των ταμείων στις τρεις χώρες -των μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ- υπέβαλαν το αίτημά τους μέσω σχετικής επιστολής τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Όσο πιο ανταγωνιστικά τα τραπεζικά μας συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών πρωταθλητών, τόσο καλύτερα εξοπλισμένα θα είναι για να χρηματοδοτήσουν βασικούς ευρωπαϊκούς στόχους», αναφέρεται στην επιστολή, με ημερομηνία (κοινοποίησης) τις 24 Σεπτεμβρίου.
Με πιο απλά λόγια, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να χαλαρώσει τους χρηματοπιστωτικούς κανόνες και, αντιθέτως, να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τραπεζικού τομέα.
Το αίτημα αυτό έρχεται καθώς η Ευρώπη αναζητά τρόπους για να συμβαδίσει οικονομικά με τις ΗΠΑ και την Κίνα -ένας κύριος στόχος των ηγετών της ΕΕ, όπως του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είπε αυτήν την εβδομάδα ότι η Ευρώπη «θα μπορούσε να πεθάνει», εάν η οικονομία της μείνει πίσω και πρέπει να αγκαλιάσει μια πιο «προστατευτική» ατζέντα, εάν θέλει να επιβιώσει.
Οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ επιθυμούν την άμβλυνση ορισμένων κανόνων που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ έτσι, ώστε οι τράπεζες να έχουν «ίσους όρους ανταγωνισμού» με άλλες μεγάλες δικαιοδοσίες.
Κάλεσαν επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «απόσχει από την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών μεγάλης κλίμακας» στα χρηματοοικονομικά, βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, απευθύνοντας κοινή επιστολή προς τον γενικό διευθυντή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Ως τμήμα αυτής της πρότασης, οι χώρες πιστεύουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό στην ανάπτυξη των παγκόσμιων τραπεζικών προτύπων κεφαλαίου.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη κάνει πολλά βήματα πίσω στην εφαρμογή του πακέτου μεταρρυθμίσεων για την εποπτεία και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, ενώ και στη Βρετανία οι τελικές προτάσεις ήταν πολύ πιο «μαλακές» από τις αρχικές.
Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποφασίσουν να «αποκλίνουν σημαντικά» από τους διεθνώς συμφωνημένους κανόνες, η επιστολή καλεί την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ να προετοιμάσει νομοθεσία για την αλλαγή των παγκόσμιων τραπεζικών προτύπων κεφαλαίου, που ονομάζονται «κανόνες της Βασιλείας» («Basel ΙΙΙ Endgame»), λόγω του ότι θεσπίστηκαν στην Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας της ελβετικής πόλης.
Τραπεζικοί κανόνες που καλύπτουν… τον Τραμπ
Με τις εκλογές στις ΗΠΑ να βρίσκονται μόλις λίγες εβδομάδες μακριά, οι ρυθμιστικές Αρχές ανησυχούν ότι εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, οι ΗΠΑ είναι πιθανό να εγκαταλείψουν τελείως την εφαρμογή αυτών των κανόνων.
Η επιστολή αναφέρει ότι οι ΗΠΑ «αναμένεται» να αποκλίνουν από τους κανόνες, χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, αλλά είναι αυτό που αφήνεται να εννοηθεί.
Οι «κανόνες της Βασιλείας», οι οποίοι στοχεύουν να καταστήσουν τον τραπεζικό δανεισμό ασφαλέστερο μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, έχουν εγγραφεί στη νομοθεσία της ΕΕ και πρόκειται να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2025 -αν και μια πτυχή τους έχει ήδη πάρει αναβολή για ένα χρόνο. Κοινώς, στόχος τους είναι να καθορίσουν πώς οι τράπεζες καλύπτουν τους κινδύνους της αγοράς. Το συνολικό πλαίσιο συμφωνήθηκε διεθνώς πριν από σχεδόν 7 χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2017.
Η απερχόμενη επίτροπος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της ΕΕ, Μέιριντ ΜακΓκίνες, η οποία έχει επί του παρόντος την ευθύνη για τους τραπεζικούς κανόνες, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Βασιλείας, δήλωσε σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε το Politico την προηγούμενη Τετάρτη ότι είναι αντίθετη σε περαιτέρω καθυστερήσεις. Ωστόσο, τους επόμενους μήνες θα αναλάβει χρέη νέος/νέα επίτροπος -πιθανότατα η Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκ από την Πορτογαλία- που μπορεί να έχει διαφορετική στάση επί του θέματος.
Ένας διπλωμάτης της ΕΕ, στον οποίο δόθηκε ανωνυμία για να μιλήσει, καθώς δεν είναι εξουσιοδοτημένος να τοποθετείται δημοσίως, είπε ότι εάν το μπλοκ αποφασίσει να υποβαθμίσει τους «κανόνες της Βασιλείας» λόγω εθνικών πιέσεων, «θα σημαίνει μεγαλύτερα βραχυπρόθεσμα κέρδη για τους μετόχους και τη διοίκηση των τραπεζών και η κοινωνία γενικότερα θα μαζεύει τα κομμάτια της στο μέλλον».
Πηγή: https://www.ieidiseis.gr