Ρίγος στο Κίεβο προκαλεί η νέα κορβέτα Karakurt του ρωσικού στόλου της Μ. Θάλασσας με πυραύλους Kalibr και Oniks η οποία θα μπορεί να πραγματοποιεί πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς, ακόμη και εντός της ουκρανικής ενδοχώρας.
Η Ρωσία ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία δύο πολεμικά πλοία στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας, ανησυχώντας τα ουκρανικά μέσα. Το ένα σκάφος ανήκει στην κλάση κορβετών Karakurt του προγράμματος Project 22800, ενώ το άλλο είναι περιπολικό σκάφος του προγράμματος Project 22160.
Ενισχύει τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας η Μόσχα
Πιο αναλυτικά, στο σύντομο μέλλον η Μόσχα ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία δύο νέα πολεμικά σκάφη για τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα δέχεται συχνά επιθέσεις από ουκρανικά μη επανδρωμένα ναυτικά σκάφη (USV).
Την ανακοίνωση έκανε το ίδιο το ρωσικό υπουργείο άμυνας, λέγοντας μεταξύ άλλων πως η καθέλκυση των πλοίων θα λάβει χώρα εντός του φετινού Μάϊου, χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία. Ξέρουμε βέβαια πως η καθέλκυση θα πραγματοποιηθεί στο ναυπηγείο της πόλης Ζελενοντόλσκ στο Ταταρτσάν κοντά στο Καζάν.
Τα πλοία μεταφέρονται μέσω καναλιών ή ποταμών στον προορισμό τους. Εξαίρεση βέβαια αποτελεί ο ρωσικός στόλος του Ειρηνικού, ο οποίος δεν επικοινωνεί με το ναυπηγείο.
Από την καθέλκυση των σκαφών μέχρι την επίσημη έναρξη λειτουργίας τους υπάρχει ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, στο οποίο θα πραγματοποιηθούν δοκιμές και άλλες τελικές εργασίες. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει κάποιους μήνες έως και 2 με 3 χρόνια.
Όσο για τις δυνατότητές τους, η νέα κορβέτα είναι αυτή που ανησυχεί περισσότερο τον ουκρανικό στρατό. Έχει εκτόπισμα 800 τόνων, μήκος 67 μέτρων και επιχειρεί με 39 άτομα για έως και 15 ημέρες. Στόχος της είναι να εξαπολύει πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς και για αυτό εξοπλίστηκε με 8 κελιά κάθετης εκτόξευσης (VLS) για τους πυραύλους Kalibr και P-800 Oniks.
Παράλληλα, διαθέτει και οπλισμό αεράμυνας με την βοήθεια του συστήματος Pantsir-ME. Το κύριο ραντάρ του σκάφος ονομάζεται Mineral-M, ενώ το πλοίο έχει και σύστημα διαχείρισης μάχης ονόματι Sigma.
Από την άλλη, το περιπολικό σκάφος του προγράμματος Project 22160 δεν είναι τόσο σημαντική απειλή για τους Ουκρανούς διότι δεν διαθέτει ούτε πυραύλους Kalibr αλλά ούτε και Oniks. Σχεδιάστηκε για να περιπολεί ναυτικά περιβάλλοντα για αυτό και διαθέτει ελαφρύτερο οπλισμό.
Πηγή: https://www.pentapostagma.gr/