Πύραυλος της Χεζμπολάχ σκοτώνει 11 παιδιά και τραυματίζει πάνω από 20 στο Majdal Shams

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αναφέρουν ότι πυρομαχικά της Χεζμπολάχ εξερράγησαν σε γήπεδο ποδοσφαίρου στη βόρεια πόλη των Δρούζων. Ο Νετανιάχου θα πραγματοποιήσει αξιολόγηση της κατάστασης. Κατς: «Πλησιάζουμε σε πόλεμο πλήρους κλίμακας με τη Χεζμπολάχ και τον Λίβανο»

Ένας πύραυλος της Χεζμπολάχ έπληξε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στο Majdal Shams, μια πόλη των Δρούζων στα Υψίπεδα του Γκολάν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 παιδιά και τραυματίζοντας περισσότερα από 20 άλλα, σύμφωνα με το IDF το Σάββατο.

«Δέκα άτομα σε σοβαρή κατάσταση εκκενώνονται μέσω ελικοπτέρων της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ και των πρώτων βοηθειών MDA. Οι πρώτες αναφορές από το σημείο ήταν πολύ δύσκολες. ήταν σκηνές έξω από ένα πεδίο μάχης», δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης Magen David Adom (MDA), Eli Bin. Οι τραυματίες, ηλικίας 10-20 ετών, νοσηλεύονται σε τοπικές κλινικές. Τουλάχιστον πέντε από αυτούς ήταν σε κρίσιμη κατάσταση

«Φτάσαμε στην περιοχή και είδαμε ζημιές και αντικείμενα να καίγονται», περιέγραψε τη σκηνή ο Idan Avshalom, ανώτερος ιατρός του MDA. “Οι τραυματίες ήταν ξαπλωμένοι στο γρασίδι και οι σκηνές ήταν δύσκολο να παρακολουθηθούν. Αρχίσαμε να περιθάλψουμε τους τραυματίες αμέσως. Μερικοί από αυτούς μεταφέρθηκαν σε τοπικές κλινικές. Οι τραυματίες εξακολουθούν να λαμβάνουν ιατρική βοήθεια.”

Ο Nasser, κάτοικος του Majdal Shams, εξιστόρησε τη στιγμή της πρόσκρουσης στο Ynet. “Είναι η πρώτη φορά που χτυπηθήκαμε. Ακούστηκε μια σειρήνα, δεν πρόλαβα να καλύψω το κεφάλι μου με τα χέρια μου όταν έγινε η έκρηξη”, είπε.

“Μερικά παιδιά που τραυματίστηκαν δεν έχουν καμία πιθανότητα να σωθούν. Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει. Είναι όλα μικρά παιδιά, παίζουν με σκούτερ και ποδήλατα, παίζουν ποδόσφαιρο. Κανείς δεν ξέρει πού είναι τα παιδιά τους, κανείς δεν επιτρέπεται να έρθει Κοντά στην περιοχή υπήρχαν πάνω από 30 ασθενοφόρα και πολλές ομάδες του Magen David Adom.

Ένας άλλος ντόπιος ισχυρίστηκε ότι το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome δεν ενεργοποιήθηκε.

Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες , ενημερώθηκε για το περιστατικό και διενεργούσε αξιολόγηση της κατάστασης. Το γραφείο του Νετανιάχου επιβεβαίωσε αργότερα ότι θα πραγματοποιήσει ευρεία αξιολόγηση της κατάστασης με όλους τους αξιωματούχους ασφαλείας αργότερα το Σάββατο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς δήλωσε ότι η επίθεση της Χεζμπολάχ ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές και θα λάβει την κατάλληλη απάντηση. «Πλησιάζουμε στη στιγμή του πλήρους πολέμου με τη Χεζμπολάχ και τον Λίβανο», είπε ο Κατς.

“Θα πληρώσουμε ένα τίμημα τόσο στο μέτωπο όσο και στο εσωτερικό μέτωπο, αλλά μέχρι το τέλος του πολέμου, ο Νασράλα και η Χεζμπολάχ θα συντριβούν και ο Λίβανος θα υποφέρει σοβαρά. Θα αποκαταστήσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στις βόρειες κοινότητες. Έχω δώσει οδηγίες το Υπουργείο Εξωτερικών να προετοιμαστεί για μια ολοκληρωμένη εκστρατεία παγκοσμίως για να αποκτήσει νομιμοποίηση για δράση στον Λίβανο”.

Ο πνευματικός ηγέτης της κοινότητας των Δρούζων, Σεΐχης Μοουαφάκ Ταρίφ, καταδίκασε την επίθεση. “Είμαστε σε μεγάλο σοκ από τη φρικτή σφαγή στο χωριό των Δρούζων, μια φρικτή και δολοφονική τρομοκρατική επίθεση που έπληξε αθώα παιδιά που έπαιζαν ποδόσφαιρο. Το θέαμα των θρυμματισμένων σωμάτων των παιδιών σκορπισμένα στο γρασίδι είναι απερίγραπτο”, είπε.

“Μια πολιτισμένη χώρα δεν μπορεί να επιτρέψει τη συνεχή ζημιά στους πολίτες και τους κατοίκους της. Αυτή είναι η πραγματικότητα για εννέα μήνες στις βόρειες κοινότητες. Απόψε πέρασε κάθε δυνατή κόκκινη γραμμή”.

“Πριν από λίγο, ήχησαν σειρήνες στην περιοχή Majdal Shams. Εντοπίστηκε ένα βλήμα που διέσχιζε από τον Λίβανο προς την περιοχή. Εντοπίστηκε χτύπημα στην περιοχή. Αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Οι IDF, σε συνεργασία με την MDA, βρίσκονται στο σκηνή, απομακρύνοντας τους τραυματίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατός.

Το λιβανέζικο δίκτυο Al Mayadeen που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ ανέφερε ότι το τελευταίο φράγμα ρουκετών της τρομοκρατικής ομάδας στο βόρειο Ισραήλ, που περιελάμβανε τον πύραυλο που έπληξε τον Majdal Shams, περιελάμβανε πάνω από 100 πυρομαχικά και διήρκεσε για πάνω από μία ώρα. Αυτό ακολούθησε την εξάλειψη ενός πράκτορα της ελίτ δύναμης Radwan της τρομοκρατικής οργάνωσης στον Λίβανο.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, Μοχάμαντ Αφίφ, δήλωσε στο Reuters το Σάββατο ότι η τρομοκρατική ομάδα δεν είναι υπεύθυνη για το χτύπημα στο Ματζντάλ Σαμς, έναν ισχυρισμό που απέρριψε ο Ισραηλινός Στρατός.

«Σύμφωνα με μια εκτίμηση της κατάστασης του IDF και τις πληροφορίες που έχουμε στην κατοχή μας, η εκτόξευση ρουκετών προς το Majdal Shams πραγματοποιήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του. «Η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ βρίσκεται πίσω από την εκτόξευση ρουκετών σε γήπεδο ποδοσφαίρου στο Majdal Shams που προκάλεσε πολλές απώλειες αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, νωρίτερα σήμερα το απόγευμα».

Νωρίτερα το Σάββατο, η υποστηριζόμενη από το Ιράν τρομοκρατική ομάδα ανέφερε ότι τέσσερις από τους λειτουργούς της σκοτώθηκαν σε επιδρομές στο νότιο Λίβανο. Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε επίσημα ότι 383 μέλη της έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, αν και οι ισραηλινές εκτιμήσεις πιστεύουν ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος.