Οι περισσότεροι βουλευτές όλων των κομμάτων θέλουν να τοποθετηθούν επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης – Διακόσιοι βουλευτές έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών.
Πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά χρονικά είναι το ενδιαφέρον για την συζήτηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας και ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα της Τρίτης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι διακόσιοι βουλευτές από όλα τα κόμματα έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών.
Αύριο, Τετάρτη η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Την Πέμπτη, οπότε αναμένεται να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η συζήτηση θα επαναληφθεί από τις 9 το πρωί, με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσει περίπου στις 8-9 το βράδυ.
Η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, κατά αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού.
Ολομέτωπη η επίθεση σε κυβέρνηση και Μητσοτάκη
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, η πρόταση δυσπιστίας γίνεται αποδεκτή μόνο αν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 151 «υπέρ», σε διαφορετική περίπτωση απορρίπτεται, ενώ παράλληλα αφαιρείται το δικαίωμα κατάθεσης νέας πρότασης δυσπιστίας για ένα εξάμηνο.
Την πρόταση, που υπογράφουν 85 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας, κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας λόγο για μοτίβο «διαφθοράς, συγκάλυψης και ατιμωρησίας σε μία σειρά σκανδάλων».
Απάντησε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, o οποίος ταύτισε τον Νίκο Ανδρουλάκη με μεγάλα «μιντιακά συμφέροντα» και γνωστοποίησε την απόφαση της κυβέρνησης να αρχίσει άμεσα η συζήτηση και να μην αξιοποιήσει τη δυνατότητα που της δίνει ο Κανονισμός της Βουλής για ένα διήμερο διακοπής των εργασιών.
«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να έρθει άμεσα στη Βουλή και να απολογηθεί», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι «η Πλεύση Ελευθερίας αυτονοήτως υπέγραψε την πρόταση μορφής».
«Οι πολίτες απαιτούν απαντήσεις και την αλήθεια», αναφέρουν από τη Νέα Αριστερά και διαμηνύουν πως «η συγκάλυψη τελειώνει».
πηγή: https://www.in.gr/