Στην τελευταία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο «New Weapons Fueling the Sudan Conflict» που κυκλοφόρησε στις 24 Ιουλίου, ανέφερε ότι τα νέα όπλα που προμηθεύονται από την Κίνα, τη Ρωσία, την Τουρκία, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιδεινώνουν τον πόλεμο και επιδεινώνουν την οικονομική κατάσταση στο Σουδάν.
Η έκθεση, εκτενώς, περιγράφει λεπτομερώς πώς μεταφέρονται ξένα όπλα μέσα και γύρω από το Σουδάν, κατά κατάφωρη παραβίαση του υπάρχοντος εμπάργκο όπλων στο Νταρφούρ. «Η συνεχής ροή όπλων στο Σουδάν συνεχίζει να προκαλεί θανάτους αμάχων και δεινά σε τεράστια κλίμακα. Αυτή είναι μια ανθρωπιστική κρίση που δεν μπορεί να αγνοηθεί», δήλωσε η Deprose Muchena, Ανώτερη Διευθύντρια για τον Περιφερειακό Αντίκτυπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Διεθνή Αμνηστία.
Η μελέτη δείχνει ότι τα όπλα που εισέρχονται στη χώρα καταλήγουν στα χέρια μαχητών που κατηγορούνται για παραβιάσεις της ανθρωπιστικής νομοθεσίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Αμνηστία παρακολούθησε μεθοδικά μια σειρά από θανατηφόρα όπλα –όπλα, κυνηγετικά όπλα και τουφέκια– που χρησιμοποιούνται από τις εμπόλεμες δυνάμεις και ζητά ένα γενικό εμπάργκο όπλων στο Σουδάν.
«Είναι σαφές ότι το υπάρχον εμπάργκο όπλων που ισχύει επί του παρόντος μόνο στο Νταρφούρ είναι εντελώς ανεπαρκές και πρέπει να ενημερωθεί και να επεκταθεί για να καλύψει ολόκληρο το Σουδάν. Καθώς η απειλή του λιμού είναι μεγάλη, ο κόσμος δεν μπορεί να συνεχίσει να απογοητεύει τους αμάχους στο Σουδάν», είπε ο Muchena.
Τουλάχιστον 16.650 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων (SAF) και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) τον Απρίλιο του 2023. Περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά και εκατομμύρια είναι επίκειται κίνδυνος πείνας.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει απώλειες αμάχων τόσο από αδιάκριτες επιθέσεις όσο και από άμεσες επιθέσεις εναντίον αμάχων. Ορισμένες από τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από τα μέρη της σύγκρουσης ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.
Ο οργανισμός ανέλυσε 1.900 αρχεία αποστολών από δύο διαφορετικούς παρόχους εμπορικών δεδομένων και εξέτασε ανοιχτού κώδικα και ψηφιακά στοιχεία – συμπεριλαμβανομένων περίπου 2.000 φωτογραφιών και βίντεο – που δείχνουν όπλα που κατασκευάστηκαν πρόσφατα ή εισήχθησαν πρόσφατα στο Σουδάν.
Πήρε επίσης συνέντευξη από 17 περιφερειακούς εμπειρογνώμονες όπλων και του Σουδάν μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2024 για να επιβεβαιώσει την ανάλυση δεδομένων και να διερευνήσει τις γραμμές εφοδιασμού όπλων που χρησιμοποιούνται από διάφορες ομάδες. Και από τις δύο πλευρές στη σύγκρουση έχουν χρησιμοποιηθεί προηγμένες κινεζικής κατασκευής παρεμβολές drone, όλμοι και αντιαρματικά τουφέκια. Μια ποικιλία από πρόσφατα κατασκευασμένα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν χρησιμοποιηθεί από την RSF.
Σύμφωνα με την Αμνηστία, τα εμπορικά στοιχεία σε επίπεδο αποστολής δείχνουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες μη τροποποιημένα τουφέκια έχουν εξαχθεί από τουρκικές εταιρείες στο Σουδάν τα τελευταία χρόνια, μαζί με εκατομμύρια κενά φυσίγγια. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι αυτά μπορούν να μετατραπούν σε φονικά όπλα σε μεγάλη κλίμακα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πιο προσεκτικό έλεγχο αυτού του σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτου εμπορίου.
Με την προμήθεια όπλων στο Σουδάν, τα κράτη μέλη της Συνθήκης για το εμπόριο όπλων –όπως η Κίνα και η Σερβία– παραβιάζουν τις νομικές τους υποχρεώσεις βάσει των άρθρων 6 και 7 της συνθήκης και υπονομεύουν το νομικά δεσμευτικό πλαίσιο που ρυθμίζει το παγκόσμιο εμπόριο όπλων.
Πάνω από 5,8 εκατομμύρια ήταν εσωτερικά εκτοπισμένοι και περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια άλλοι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα ως πρόσφυγες. Από τον Απρίλιο του 2024, τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι περισσότεροι από 8,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ 18 εκατομμύρια αντιμετωπίζουν σοβαρή πείνα, εκ των οποίων τα πέντε εκατομμύρια βρίσκονται σε επίπεδα έκτακτης ανάγκης.
Το Σουδάν έχει κάποιους φυσικούς πόρους, αλλά είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Αφρικής. Το 2011, το Σουδάν χωρίστηκε σε δύο, το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν. Επί του παρόντος, ο Abdel Fattah al-Burhan και ο αναπληρωτής του, Hemedti, επικεφαλής των βαριά οπλισμένων παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), βρίσκονται σε αγώνες εξουσίας για τον έλεγχο του Σουδάν.