Οι προειδοποιήσεις ενός βετεράνου των αμερικανικών υπηρεσιών για τις συνέπειες που θα έχει η εθνοκάθαρση του Ισραήλ στην Παλαιστίνη για τη σταθερότητα
Αν και ισραηλινή προσπάθεια εθνοκάθαρσης ήταν εμφανής από την αρχή των στρατιωτική επιχειρήσεων, πλέον, Πωλ Πίλαρ, πρώην στέλεχος της CIA και καθηγητής σήμερα στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν των ΗΠΑ, φοβάται ότι οι Ισραηλινοί θα τα καταφέρουν.
Αν και το επίκεντρο των ισραηλινών επιχειρήσεων βρίσκεται στο βορρά, πολλά από αυτά που έκανε ο ισραηλινός στρατός σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους ήταν συνεπής με την εθνοκάθαρση, λέει ο επί 28 χρόνια Αμερικανός πράκτορας σε ανάλυσή του στο Responsible Statecraft.
«Όσοι κάτοικοι δεν σκοτώνονται αμέσως -και ο πραγματικός αριθμός των νεκρών ανάμεσα στα ερείπια είναι πιθανώς πολύ υψηλότερος από τον τρέχοντα επίσημο αριθμό που είναι τώρα περίπου 43.000- μένουν με μια ερημιά που δεν ζει κανείς. Η ισραηλινή επίθεση έχει καταστρέψει συστήματα και εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης, υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και περισσότερες άλλες υποδομές που απαιτούνται για την ύπαρξη μιας κοινότητας» λέει.
Εξάλλου, το πρώην στέλεχος της CIA τονίζει ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επιτρέψει να φανούν περισσότερες ενδείξεις ότι αυτός είναι πράγματι ο στόχος τους.
Οι τελευταίες εικόνες μοιάζουν με εκείνες από την προηγούμενη ισραηλινή εθνοκάθαρση Παλαιστινίων – τη Νάκμπα του 1948.
Πρόσφατα, Ισραηλινός ταξίαρχος είπε σε Ισραηλινούς δημοσιογράφους ότι με την εκδίωξη των κατοίκων από αυτήν την περιοχή, η οποία περιλαμβάνει την πόλη Μπέιτ Λαχία και τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, ο Ισραηλινός Στρατός δεν είχε καμία πρόθεση να τους αφήσει ποτέ να επιστρέψουν. Ο στρατηγός πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει καμία ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτό το τμήμα της Λωρίδας επειδή «δεν υπάρχουν άλλοι άμαχοι».
Μπορεί η Ισραηλινή κυβέρνηση να προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, αλλά οι αναφορές για το τι συμβαίνει επί τόπου, παρά τα ισραηλινά μέτρα για την παρεμπόδιση των ρεπορτάζ του Τύπου από τη ζώνη σύγκρουσης, συνάδουν με μια εκστρατεία εθνοκάθαρσης, λέει ο Πίλαρ.
Οι κυρίαρχες εικόνες από τη βόρεια Γάζα είναι εν μέρει αυτές που έγιναν γνωστές πριν από ένα χρόνο, με κτίρια που έγιναν ερείπια και εικόνες κατοίκων που απομακρύνονται από τα σπίτια τους με όσα λίγα υπάρχοντα μπορούν να κουβαλήσουν. Οι τελευταίες εικόνες μοιάζουν με εκείνες από την προηγούμενη ισραηλινή εθνοκάθαρση Παλαιστινίων – τη Νάκμπα του 1948.
Την ίδια στιγμή, λέει ο Πίλαρ, οι επικεφαλής των παράνομων εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Όχθη είναι πρόθυμοι να επεκταθούν και στη Λωρίδα της Γάζας. Το σχέδιο των στρατηγών εστιάζεται περισσότερο στην ασφάλεια, με την ιδέα να μετατραπεί το τμήμα της Λωρίδας, από το οποίο η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της, σε μια προστατευτική ουδέτερη ζώνη, ελεγχόμενη από το Ισραήλ.
Μια τέτοια συμφωνία θα ήταν ένα «επίτευγμα» που πρέπει να επισημανθεί παρά την αδυναμία επίτευξης του διακηρυγμένου στόχου της «καταστροφής» της Χαμάς, και παρά το γεγονός ότι αυτή η συμφωνία δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει άλλες πιθανές μορφές παλαιστινιακής βίας κατά του Ισραήλ.
Με την αντικατάσταση του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ από τον Ισραέλ Κατς, Yoav Gallant, η κυβέρνηση δείχνει πιο διατεθειμένη να προωθήσει την εθνοκάθαρση στη Γάζα, εκτιμά ο Πίλαρ.
Εκτός από τα προφανή ηθικά και νομικά ζητήματα που εμπλέκονται, η εθνοκάθαρση του Ισραήλ στη Γάζα έχει και άλλες συνέπειες για την περιφερειακή σταθερότητα και τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Η βίαιη παλαιστινιακή αντίσταση στο Ισραήλ δεν θα τελειώσει, ακόμα κι αν διεξάγεται σε μεγάλο βαθμό στην εξορία. Τα ακραία ισραηλινά μέτρα θα προσθέσουν μόνο την οργή και την επιθυμία να αντεπιτεθούν.
Ο Πίλαρ αφού τονίζει ότι η καταπίεση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ υπήρξε η μεγαλύτερη μοναδική πηγή αστάθειας και βίας στη Μέση Ανατολή, η εθνοκάθαρση, ως ακαρία μορφή καταπίεσης θα διατηρήσει αυτή τη μεγαλύτερη αστάθεια.
«Το Ισραήλ θα γίνει περισσότερο διεθνής παρία καθώς οι ενέργειές του απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από οτιδήποτε μπορεί εύλογα να θεωρηθεί δίκαιη και κατάλληλη απάντηση στην επίθεση της Χαμάς πέρυσι» καταλήγει ο Πίλαρ, σημειώνοντας πως στον βαθμό που οι ΗΠΑ συνδέονται με αυτές τις ενέργειες, θα γίνονται όλο και περισσότερο στόχος διεθνών επικρίσεων, κινδυνεύοντας μάλιστα από μποϊκοτάζ αμερικανικών επιχειρήσεων μέχρι και τρομοκρατικών χτυπημάτων.
Πηγή: https://www.in.gr/