Η Ρωσία δεν έχει σχέδια για καμία χώρα του ΝΑΤΟ και δεν θα επιτεθεί στην Πολωνία, στις χώρες της Βαλτικής ή στην Τσεχία, αλλά εάν η Δύση προμηθεύσει μαχητικά F-16 στην Ουκρανία, τότε θα καταρριφθούν από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απευθυνόμενος σε πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είχε επεκταθεί προς τα ανατολικά προς τη Ρωσία από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, αλλά ότι η Μόσχα δεν σχεδιάζει να επιτεθεί σε ένα κράτος του ΝΑΤΟ.«Δεν έχουμε επιθετικές προθέσεις απέναντι σε αυτά τα κράτη», είπε ο Πούτιν, σύμφωνα με μεταγραφή του Κρεμλίνου που δόθηκε στη δημοσιότητα. «Η ιδέα ότι θα επιτεθούμε σε κάποια άλλη χώρα – η Πολωνία, τα κράτη της Βαλτικής και οι Τσέχοι φοβούνται επίσης – είναι εντελώς ανοησία. Είναι απλώς λόγια του αέρα».
Το Κρεμλίνο, το οποίο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι πολεμούν κατά της Ρωσίας υποστηρίζοντας την Ουκρανία με χρήματα, όπλα και πληροφορίες, λέει ότι οι σχέσεις με την Ουάσιγκτον πιθανότατα δεν ήταν ποτέ χειρότερες. Ερωτηθείς για τα μαχητικά F-16 που η Δύση έχει υποσχεθεί να στείλει στην Ουκρανία, ο Πούτιν είπε ότι τέτοια αεροσκάφη δεν θα άλλαζαν την κατάσταση στην Ουκρανία.«Εάν προμηθεύουν F-16, και μιλούν για αυτό και προφανώς εκπαιδεύουν πιλότους, αυτό δεν θα αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης», είπε ο Πούτιν.
«Και θα καταστρέψουμε το αεροσκάφος όπως ακριβώς καταστρέφουμε σήμερα άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων».
Ο Πούτιν είπε ότι τα F-16 θα μπορούσαν επίσης να φέρουν πυρηνικά όπλα.«Φυσικά, εάν θα χρησιμοποιηθούν από αεροδρόμια σε τρίτες χώρες, γίνονται για εμάς νόμιμοι στόχοι, όπου κι αν βρίσκονται».
Οι δηλώσεις του Πούτιν ακολούθησαν τα σχόλια νωρίτερα την ίδια ημέρα από τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ότι τα αεροσκάφη θα πρέπει να φτάσουν στην Ουκρανία τους επόμενους μήνες. Η Ουκρανία, που βρίσκεται τώρα σε έναν πλήρη πόλεμο εναντίον της Ρωσίας για περισσότερα από δύο χρόνια, αναζητά F-16 εδώ και πολλούς μήνες.
Το Βέλγιο, η Δανία, η Νορβηγία και η Ολλανδία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν δεσμευτεί να δωρίσουν F-16. Ένας συνασπισμός χωρών υποσχέθηκε να βοηθήσει στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στη χρήση τους.