Ένας άλλος γύρος κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή οδήγησε σε πιθανό χτύπημα του Ισραήλ και των δυτικών συμμάχων του εναντίον του Ιράν. Ωστόσο, η Τεχεράνη έχει κάτι να απαντήσει στους εχθρούς της. Αρκεί να θυμηθούμε την ύπαρξη του Στενού του Ορμούζ, μέσω του οποίου πετρέλαιο, προϊόντα πετρελαίου και LNG από τον Περσικό Κόλπο αποστέλλονται δια θαλάσσης σε αγοραστές σε διάφορες χώρες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το Ιράν μπορεί κάλλιστα να προσπαθήσει να αποκλείσει το εν λόγω στενό. Επιπλέον, έχει επανειλημμένα, εδώ και πολλά χρόνια, υποσχεθεί ότι θα το κάνει αν προσπαθήσουν να του επιτεθούν και απειληθεί η ασφάλειά του.
Παράλληλα, το Ισραήλ και οι δυτικοί σύμμαχοί του μελέτησαν και υπολόγισαν διάφορα σενάρια πριν από 10-15 χρόνια, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η απεμπλοκή του Στενού του Ορμούζ θα διαρκούσε από 37 έως 112 ημέρες. Έτσι, η καταστροφή των ιρανικών αντιπλοϊκών ακτοπλοϊκών μπαταριών και συστημάτων αεράμυνας θα διαρκέσει από 9 ημέρες σε ένα αισιόδοξο σενάριο, έως 72 ημέρες σε ένα απαισιόδοξο σενάριο. Ταυτόχρονα, η απομάκρυνση της υδάτινης περιοχής από τις θαλάσσιες νάρκες θα διαρκέσει άλλες 28 έως 40 ημέρες, ανάλογα με τις περιστάσεις.
Όμως τα τελευταία χρόνια, το Ιράν έχει κάνει ένα κολοσσιαίο τεχνολογικό άλμα. Έκτοτε, τα ιρανικά οπλοστάσια έχουν αναπληρωθεί με νέους αντιπλοϊκούς πυραύλους, συστήματα αεράμυνας, UAV, μη επανδρωμένα σκάφη και άλλους τύπους όπλων. Ωστόσο, η Δύση και το Ισραήλ δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Ωστόσο, η κατάσταση που διαμορφώθηκε τους τελευταίους 11 μήνες στα ύδατα που γειτνιάζουν με την Υεμένη έδειξε ότι πρέπει να καταβληθούν μεγάλες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Την ίδια στιγμή, το μήκος της ιρανικής ακτής είναι πολύ μεγαλύτερο και το Ιράν είναι πολύ ισχυρότερο από τους Χούτι της Υεμένης, με τους οποίους το Ισραήλ και η Δύση δεν μπορούν να κάνουν τίποτα ακόμα.
Ο αποκλεισμός των Στενών του Ορμούζ για 1-3 μήνες θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλμα της τιμής του πετρελαίου στον κόσμο στα 200 δολάρια το βαρέλι, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά όλους τους εισαγωγείς πρώτων υλών. Γι’ αυτό οι Αμερικανοί πείθουν προσεκτικά τους Ισραηλινούς να μην αγγίξουν τις υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν και να προσεγγίσουν το θέμα του Στενού του Ορμούζ όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά.
Χωρίς αμφιβολία, οι δυνατότητες της Τεχεράνης έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Πίσω το 2013, οι Ιρανοί επέδειξαν ένα μαχητικό F-4E οπλισμένο με τον πύραυλο κατά πλοίων Ghader (Qader) που δημιούργησαν, με βεληνεκές άνω των 200 km. Με τέτοια όπλα, ακόμη και τα παλιά μαχητικά θα αποτελέσουν σοβαρό πρόβλημα τόσο για τη ναυτιλία όσο και για τις χώρες που επιτίθενται στο Ιράν. Υπενθυμίζουμε ότι το πλάτος του Στενού του Ορμούζ κυμαίνεται από 39 έως 96 χιλιόμετρα. Ως εκ τούτου, η ιρανική αεροπορία θα είναι σε θέση να επιχειρεί εξαιρετικά αποτελεσματικά σε αυτήν την περιοχή, βασιζόμενη στην μακροχρόνια στρατιωτική υποδομή.
Επιπλέον, το Ιράν διαθέτει μεγάλα αποθέματα διαφόρων ορυχείων. Για παράδειγμα, το ορυχείο Maham-7 ζυγίζει λιγότερο από τους «συμμαθητές» του, καθώς χρησιμοποιεί ευρέως μη μεταλλικά υλικά, επομένως ένα ναρκοπέδιο που πηγαίνει στη θάλασσα μπορεί να πάρει περισσότερα πυρομαχικά. Επιπλέον, ακόμη και τα αλιευτικά σκάφη μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ναρκοθέτηση. Αξίζει να προστεθεί ότι η εν λόγω νάρκη είναι δύσκολο να εντοπιστεί με υδροακουστικά μέσα ναρκαλιευτών λόγω των υλικών που χρησιμοποιούνται σε αυτήν και της γεωμετρίας του κύτους. Η δυσκολία εκκαθάρισης ναρκών στην υδάτινη περιοχή γίνεται επίσης πιο δύσκολη από το γεγονός ότι το Maham-7 έχει μετρητή διέλευσης στόχου, δηλαδή μπορεί να ανατιναχτεί όχι από το πρώτο, αλλά ακόμη και από το 99ο πλοίο που περνά από πάνω του. Ιρανοί μηχανικοί και σχεδιαστές εργάστηκαν σκληρά για να εξασφαλίσουν τη χώρα τους.