Πώς Facebook και Instagram «ξεπλένουν» την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις ανεμογεννήτριες στην Εύβοια μέσω των fact-checkers

«Βαφτίζουν» το άσπρο μαύρο και «εξαφανίζουν» γεγονότα χαρακτηρίζοντάς τα… ψευδή!

Το Facebook και το Instagram «ξεπλένουν» την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις ανεμογεννήτριες στην Εύβοια μέσω των λεγόμενων fact-checkers που τους έχουν ορίσει αυθαίρετα ως «αυτοκρατορικούς λογοκριτές» (μία από τις ανώτερες θέσεις στην ιεραρχία της άλλοτε αυτοκρατορικής Κίνας).


Με λίγα λόγια όταν μία είδηση δεν «βολεύει» μία κυβέρνηση η οποία λαμβάνει άνευ όρων στήριξη για γεωπολιτικούς λόγους από το εξωτερικό, όπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εμφανίζονται οι αυθαιρέτως διορισμένοι από την Meta, fact-checkers, για να υποβαθμίσουν ή και να διαψεύσουν το γεγονός, διακόπτοντας έτσι την αναμετάδοση της μέσω των social media.

Διότι αυτές οι ειδήσεις δεν θα παίξουν «ψηλά» στα μέινστριμ ΜΜΕ οπότε πρέπει να υπάρξει έλεγχος στα social media του τι θα προωθηθεί καθώς από εκεί ενημερώνονται ακόμα περισσότεροι πολίτες.

Έτσι λοιπόν συμβαίνει με τις πυρκαγιές που έχουν κατακάψει την Εύβοια τα τελευταία χρόνια και όλως τυχαίως σε αυτές τις περιοχές ανεγέρθηκαν ή ανεγείρονται ανεμογεννήτριες!

Πρόσφατα τα ellinikahoaxes.gr, έσπευσαν να διαψεύσουν βίντεο το οποίο δημοσιεύτηκε εκτενώς στο διαδίκτυο (και από το pronews.gr), το οποίο προβάλλει τοποθετημένες ανεμογεννήτριες σε «όλη την καμένη Εύβοια» μετά τις φωτιές του 2019.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη pronews.gr (@pronews.gr)

 

Το βίντεο αυτό το βγάζουν λοιπόν ότι αναπαράγει κάτι το οποίο είναι ψευδές κάτι το οποίο είναι συκοφαντικό και δυσφημιστικό για το site και την εργασία μας.

Αυθαίρετα λοιπόν λένε ότι στη νότια Εύβοια δεν υπήρξαν πυρκαγιές και ότι αυτές οι ανεμογεννήτριες είχαν τοποθετηθεί με διατάγματα της περιόδου 2001-2003.

Λένε μάλιστα ότι η φωτιά που ξέσπασε στις 13 Αυγούστου του 2019 δεν έπληξε την νότια Εύβοια, αλλά την κεντρική Εύβοια και πιο συγκεκριμένα δασικές εκτάσεις στα χωριά της Μακρυμάλλης και του Κοντοδεσποτίου.

Με αυτές τις αιτιάσεις επιχειρούν να αποδομήσουν το βίντεο.

Πρωτίστως στο βίντεο δεν αναφέρεται πουθενά η νότια Εύβοια, αναφέρεται γενικώς η Εύβοια.

Επίσης στο βίντεο δεν αναφέρεται πουθενά ποτέ πήραν άδειες οι ανεμογεννήτριες για να τοποθετηθούν!

Αυτό που αναφέρεται σαφέστατα είναι ότι σε αναδασωτέες εκτάσεις αντί για δέντρα η Εύβοια έχει ανεμογεννήτριες!

Επίσης από μόνα τους τα ellinikahoaxes.gr, αναφέρουν ότι στην κεντρική Εύβοια είχε εκδηλωθεί μεγάλη πυρκαγιά το 1998 «που έπληξε στη θέση Πολυτήρα πλησίον του χωριού του Πισσώνα, στην Κεντρική Εύβοια, και δεν είχε καμία σχέση με το παραλιακό μέτωπο του χωριού Ζάρακες, που απεικονίζεται στο βίντεο».

Μάλιστα αναφέρουν και για την φωτιά που ξέσπασε στις 13 Αυγούστου του 2019 ότι δεν έπληξε την Νότια Εύβοια, αλλά την Κεντρική Εύβοια και πιο συγκεκριμένα δασικές εκτάσεις στα χωριά της Μακρυμάλλης και του Κοντοδεσποτίου, αλλά τελοσπάντων όχι την παραλία στους Ζάρακες

Άλλο μεγάλο ψεύδος αυτό, καθώς φέτος στις 17 Αυγούστου εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά που άραγε; Στους Ζάρακες!

Ας δούμε τώρα τι πραγματικά έχει γίνει στη νότια Εύβοια

Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Ε΄159-165/2024) αδειοδοτήθηκαν 86 ανεμογεννήτριες στην Κεντρική και Νότια Εύβοια, απορρίπτοντας συλλήβδην επτά αιτήσεις ακυρώσεως!

Τα έργα αναπτύσσονται σε περιοχές καμένες από τις πυρκαγιές του 2021, σε σημείο της Κεντρικής Εύβοιας που παραμένει το τελευταίο φυσικό οικοσύστημα του νησιού και της Νότιας Εύβοιας με σημαντικά αρχαία μνημεία.

Η απόφαση, όπως σημειώνεται σε κοινή ανακοίνωση της Εταιρείας Περιβάλλοντος Κύμης και του Συλλόγου Δασοπροστασίας και προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης «οδηγεί σε έναν παραλογισμό, γιατί εκτός από την καταστροφή του δάσους, αυτού του εκπληκτικού δάσους που υπάρχει στα ψηλά βουνά της Κεντρικής Εύβοιας, θα πρέπει ταυτοχρόνως τα αιολικά πάρκα με τις εκατοντάδες χιλιάδες τόνων υλικών και τα δεκάδες χιλιόμετρα δρόμων (άνω των 110 χλμ) που θα κατασκευαστούν, να φτιαχτούν σε μία περιοχή που είναι γεμάτη με σπηλαιολογικούς σχηματισμούς.

Πώς θα κατασκευαστούν; Είναι εντυπωσιακό και σοκαριστικό πως σε τίποτα από όλα αυτά δεν δόθηκε σημασία από την “συλλογική” απόφαση του ΣτΕ (θυμίζουμε πως πρόκειται για επτά αποφάσεις σε ένα). Κατόρθωμα.

Όπως κατόρθωμα είναι και το γεγονός πως 50.000 φορτηγά αυτοκίνητα πρέπει να μετακινηθούνε για να μεταφέρουν τους όγκους των χωμάτων από τα έργα μόνο στα βουνά της Κεντρικής Εύβοιας (άνω του 1.000.000 τόνοι).

Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για το πού θα εναποτεθούν αυτά τα χώματα. Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν παρατεθεί κατ’ επανάληψη στις δημόσιες διαβουλεύσεις και με υπομνήματα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες. Φυσικά και ενώπιον του δικαστηρίου.

Και όμως, θεωρήθηκε ότι τίποτα από αυτά δεν προσβάλει την εθνική και την ενωσιακή νομοθεσία και καλώς μπορεί να προχωρήσει το έργο. Για την προστασία των περιοχών Natura ή ΚΑΖ δεν έχει κανένα νόημα να μιλήσουμε.

Η προστασία αυτών των περιοχών είναι απλά ανέκδοτο για την ελληνική έννομη τάξη, διοίκηση και δικαιοσύνη!»

Με λίγα λόγια τι έχουμε εδώ; 86 άδειες για ανεμογεννήτριες που δόθηκαν ΤΩΡΑ αφορούν κυρίως την νότια Εύβοια την οποία το ellinikahoaxes.gr, αναφέρει και όχι το pronews.gr.

Σε ό,τι αφορά τις νέες ανεμογεννήτριες που φυτρώνουν στην νότια Εύβοια παραθέτουμε δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, από το 2023.

«Το έργο “Αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 16,4 MW Ηλιόλουστη I & II”, στον Δήμο  Καρύστου στην Εύβοια, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 17/08/2023 από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Στερεάς Ελλάδας σχετικά με τροποποιήσεις στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» αναφέρει το evima.gr.

Στη συνέχεια παρατίθεται το δημοσίευμα του worldenergynews.gr, επίσης του 2003, το οποίο αναφέρεται στις 86 νέες ανεμογεννήτριες που… οποία έκπληξης, θα τοποθετηθούν στη νότια Εύβοια και όπως φαίνεται δεν είναι τελικά με άδειες της περιόδου 2001-2003!

«Οι κάτοικοι ανησυχούν και για τις επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στον θόρυβο και στους υπόηχους τόσων πολλών ανεμογεννητριών
 
Παρά τις αντιδράσεις πολιτών και φορέων, προχωράει το «έργο-μαμούθ» για την εγκατάσταση 86 βιομηχανικού μεγέθους ανεμογεννητριών στην Εύβοια.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο, μέχρι στιγμής, αδειοδοτημένο έργο στον ελληνικό χώρο, την κατασκευή του οποίου έχουν αναλάβει η εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ο πορτογαλικός ενεργειακός κολοσσός EDP Renewables.

… Το πρώτο έργο στην κεντρική Εύβοια θα αποτελείται από 4 αιολικούς σταθμούς με 51 ανεμογεννήτριες (214,2 MW) που θα εγκατασταθούν στα διοικητικά όρια των δήμων Διρφύων-Μεσσαπίων, Ερέτριας και Κύμης-Αλιβερίου. Για την υλοποίησή του θα απαιτηθούν συνολικά εκσκαφές άνω του 1,5 εκατομμυρίου κυβικών μέτρων χώματος και υλικών.

… Τμήμα του έργου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί εντός του Αισθητικού Δάσους Στενής Ευβοίας με έλατα, πεύκα, βελανιδιές, καστανιές και πλατάνια, που απλώνεται στη νότια πλαγιά του όρους Δίρφυς και βρίσκεται κοντά στα χωριά Στενή, Στρόπωνες και Καμπιά. Πρόκειται για το τελευταίο συμπαγές δάσος του νησιού.

Για την υλοποίηση του έργου θα κοπούν εκατοντάδες ή και περισσότερα δέντρα. Μέρος του έργου (27 ανεμογεννήτριες) θα βρίσκεται εντός περιοχής Natura, στην κορυφογραμμή Λεύκα δίπλα στην κορυφή της Δίρφης, στο ελατόδασος του Ξηροβουνίου και το 25% σε αναδασωτέες εκτάσεις».

Και για να μην υπάρχουν απορίες για το πώς τοποθετούνται ανεμογεννήτριες σε αναδασωτέες εκτάσεις υπενθυμίζουμε:

Το ΣτΕ το 2012 με την απόφαση της Ολομέλειας 2499 προβαίνει σε νομολογιακή στροφή σε αντίθεση με την προ του 2011 νομολογία καθώς αποφαίνεται πως «σκοπός της διάταξης του αρ 107 παρ 3 του Συντάγματος, παρά την απόλυτη διατύπωσή της, δεν ήταν η παντελής απαγόρευση οποιασδήποτε επέμβασης σε αναδασωτέα έκταση, ακόμη και για σκοπούς ύψιστου δημοσίου συμφέροντος, για τους οποίους θα ήταν επιτρεπτή η εκτέλεση έργου σε υφιστάμενο δάσος, αλλά η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων από την οικοπεδοποίηση…».

Με αυτόν τον τρόπο με τον Ν 4280/2014 επιτρέπεται και στις αναδασωτέες εκτάσεις η χωροθέτηση και εγκατάσταση έργων ΑΠΕ «αφού δεν συνιστούν τα έργα αυτά μεταβολή της κατά προορισμό χρήσης των
δασών»!

Πιστεύουμε ότι είναι κατανοητό το τι ακριβώς έχει συμβεί.

Κατά τα άλλα για τους «αυτοκρατορικούς λογοκριτές», το βίντεο που δημοσίευσε το pronews.gr, μεταδίδει «ψευδείς πληροφορίες».

Οι 86 νέες ανεμογεννήτριες σε νότια και κεντρική Εύβοια είναι… αποκύημα φαντασίας.

Ζούμε πρωτοφανείς καταστάσεις όπου ακόμα και για να πεις την αλήθεια πρέπει να πάρεις… άδεια

 

ΠΗΓΗ

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ