Πόλεμος στην Μέση Ανατολή και Ρωσία: Η σύγκριση είναι αναπόφευκτη

Οι προτεραιότητες Μόσχας και Τελ Αβίβ στην «ζυγαριά»

Ωστόσο, ρωσικά αλλά και αμερικανικά ΜΜΕ μπήκαν στον πειρασμό να προβούν σε ορισμένες συγκρίσεις, οι οποίες έχουν, αν μη τι άλλο, το ενδιαφέρον τους!

Η προτεραιότητα στρατιωτικών στόχων έναντι των καθαρά πολιτικών στόχων είναι ένα χαρακτηριστικό του Ισραήλ! Βάσει αναλυτών, η δράση της Ρωσίας εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από αυτοσυγκράτηση, σε αντιδιαστολή με την στρατηγική του Ισραήλ στον Λίβανο, καθώς το  Ισραήλ δεν πιστεύει πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία με την Χεζμπολάχ!

Επίσης η Ρωσία ανησυχεί για την παγκόσμια κοινή γνώμη, ενώ το Ισραήλ παραμένει παγερά αδιάφορο. Οι Ρώσοι στοχεύουν σε πολύ λιγότερους θανάτους αμάχων! Παρ’ όλα αυτά η Μόσχα συνεχίζει να υφίσταται τις ίδιες επικρίσεις με το Ισραήλ, αν όχι περισσότερες.

Τα στρατιωτικά, μυστικά και διπλωματικά κέντρα του Ισραήλ βλέπουν την μάχη εναντίον των εχθρών τους ως θέμα ζωτικής σημασίας. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για την Ρωσία, ωστόσο δεν αποτυπώνεται στην πράξη! Η Ρωσία συνεχίζει να επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση, θεωρώντας την φτωχοποίηση της Δύσης -συνέπεια του πολέμου και των κυρώσεων- πιο σημαντική υπόθεση!

Από την Μόσχα λείπει επίσης η αποφασιστικότητα σε ύψιστο βαθμό, την οποία έχει το Ισραήλ! Οι επιθυμητοί στόχοι δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί καθώς το βλέμμα είναι στραμμένο στον αριθμό των αμάχων! Το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για την κοινή γνώμη, τις πολιτικές συνέπειες και τον αριθμό θυμάτων, εμπρός στον βασικό στόχο που είναι η εξάλειψη των ηγετικών στελέχών των οργανώσεων που την απειλούν, καταλήγουν τα δημοσιεύματα!

Λαμβάνεται υπόψη, βέβαια, πως η Ρωσία δεν θέλει να γίνει αντί-δημοφιλής σε εδάφη, στα οποία αναμένεται να έχει τον έλεγχο! Ωστόσο τονίζεται η διαφορά σε σχέση με την στρατηγική του Ισραήλ, το οποίο ισοπεδώνει οικοδομικά τεράγωνα, προκειμένου να πετύχει τον στόχο του!

Η κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητές της και μένει να φανεί αν η Μόσχα αποφασίσει μελλοντικά να γίνει, εν μέρει, Ισραήλ, άπαξ και πιεστεί περαιτέρω από το ΝΑΤΟ!