Ποιος ήταν ο Ισμαήλ Χανίγια, το «πρόσωπο» της Χαμάς – Τι αλλάζει στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του

Η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια ανατρέπει τις ισορροπίες και θα έχει σημαντική επίπτωση στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές. Βίντεο λίγες ώρες πριν τη δολοφονία του.

Κατά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατέστησε σαφές ότι το Ισραήλ θα κυνηγούσε τους ηγέτες της Χαμάς όπου κι αν βρίσκονταν, τόσο εντός όσο και εκτός της Γάζας. Το Ισραήλ εκπλήρωσε την υπόσχεσή του, σκοτώνοντας τον ηγέτη της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς -τον Ισμαήλ Χανίγια– και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα για την παλαιστινιακή οργάνωση.

«Η δολοφονία του θα έχει σημαντική επίπτωση στις διαπραγματεύσεις»

Ο θάνατος του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς είναι η «πρώτη πιο σημαντική ισραηλινή επιχείρηση από τις 7 Οκτωβρίου», δήλωσε ο αναλυτής πολιτικής και εξωτερικής πολιτικής του CNN, Μπαράκ Ραβίντ.

Αν και ο Χανίγια δεν είναι σημαντικός για το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς, είναι υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις της ομάδας και είναι ο βασικός συνομιλητής με τους μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ στις συζητήσεις για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, δήλωσε ο Ραβίντ.

«Η δολοφονία του θα έχει σημαντική επίπτωση σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», είπε.

Η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρεί τον Χανίγια ως έναν από τους υπεύθυνους για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Ραβίντ.

«Αυτή η δολοφονία ήταν, κατά κάποιο τρόπο, μόνο θέμα του πότε θα γίνει, όχι θέμα του αν», δήλωσε ο Ραβίντ.

Ισμαήλ Χανίγια: Το πρόσωπο της διπλωματίας της Χαμάς στις αραβικές πρωτεύουσες

Όπως μεταδίδει το Sky News, ο Χανίγια ήταν το πρόσωπο της Χαμάς. Ήταν λιγότερο σκληροπυρηνικός και μιλιταριστής από τον Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της Χαμάς μέσα στη Γάζα και ηγείται της μάχης.

Ο Χανίγια ήταν το δημόσιο πρόσωπο της διπλωματίας της Χαμάς στις αραβικές πρωτεύουσες. Ήταν επικεφαλής των προσπαθειών για τη διαπραγμάτευση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Τα τελευταία χρόνια είχε την έδρα του στο Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί την πολιτική πτέρυγα της οργάνωσης, αλλά πηγαινοερχόταν μεταξύ Τουρκίας, Λιβάνου, Ιράν και Αιγύπτου.

Εκτός από τις περιφερειακές επιπτώσεις, στο εσωτερικό της Χαμάς αυτό θα καταστήσει αναγκαία την αλλαγή ηγεσίας στην κορυφή. Αλλά η ομάδα είναι έμπειρη σε αυτό. Η δομή της επιτρέπει την ομαλή μετάβαση της εξουσίας.

Η δολοφονία ηγετών της Χαμάς δεν είναι ασυνήθιστη. Ο ιδρυτής της Χαμάς, ο σεΐχης Αχμέντ Γιασίν, δολοφονήθηκε το 2004. Έναν μήνα αργότερα ένας άλλος ανώτερος ηγέτης, ο Αμπντέλ Αζίζ αλ Ραντίσι, σκοτώθηκε επίσης από το Ισραήλ. Ήταν μόνο θέμα χρόνου να επεκταθεί η εμβέλεια του Ισραήλ και στη σημερινή ηγεσία της οργάνωσης.

Στο εσωτερικό του παλαιστινιακού εθνικού κινήματος ο Χανίγια αποτελούσε μια δημοφιλή προσωπικότητα, ακόμη και μεταξύ εκείνων που αντιτάσσονταν σθεναρά στην ιδεολογία του.