Ποιος είναι ο Keir Starmer; Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

Ένα ταξίδι βόρεια με τον πιο ισχυρό ηγέτη του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια γενιά.

Ο Keir Starmer, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μια μικρή πόλη της νότιας Αγγλίας, είναι ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Η νίκη του στις 4 Ιουλίου ήταν συντριπτική. Ωστόσο, η Βρετανία μετά βίας ξέρει ποιος είναι.

Ο Στάρμερ είναι πολιτικός μόνο εννέα χρόνια και από τότε που στέφθηκε ηγέτης των Εργατικών του Ηνωμένου Βασιλείου το 2020, οδήγησε το κόμμα του από τη χειρότερη εκλογική του ήττα εδώ και σχεδόν έναν αιώνα και έγινε η κυρίαρχη δύναμη στη βρετανική πολιτική.

Περισσότερο από αυτό, η επιτυχία του – ακριβώς όπως οι δυτικοί σύμμαχοι φλερτάρουν με τον λαϊκισμό – τον τοποθετεί αμέσως ως έναν από τους πιο εξέχοντες ηγέτες του κέντρου στον κόσμο. Αυτό μπορεί να είναι ένα μοναχικό μέρος, έλα στο τέλος του έτους.

Λίγοι θεωρούσαν πιθανή μια τέτοια μεταμόρφωση. Οι εχθροί του το αποκαλούν τύχη: λένε ότι έχει ωφεληθεί από την καταστροφή των Τόρις (που έχει) και είναι νικητής εξ ορισμού. Η αλήθεια είναι πιο περίεργη και εντυπωσιακή.

Στα 61 του, ο Στάρμερ έχει μακρά ιστορία. Ο πατέρας του ήταν ένας σιωπηλός, αυταρχικός κατασκευαστής εργαλείων. (Ο Στάρμερ μας θυμίζει τόσο συχνά το επάγγελμα του πατέρα του που η πολιτική τάξη, και μερικές φορές οι ψηφοφόροι, τον κοροϊδεύουν γι’ αυτό.) Η μητέρα του ήταν νοσοκόμα, με την εξουθενωτική κατάσταση της υγείας του Στιλ. Τον ονόμασαν από τον Keir Hardie, τον πρώτο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος.

Αρίστευσε στο σχολείο. Έπαιζε φλάουτο και ποδόσφαιρο —ένας λεπτεπίλεπτος, άλλος άγριος— και έγινε δικηγόρος . Τα αδέρφια του τον αποκαλούσαν «Superboy».

Ήταν σοσιαλιστής, περνούσε στη μαλακή αριστερά και όταν ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έπεσε το 2019, ο Στάρμερ υποστήριξε την ηγεσία του κόμματος σε μια ξεδιάντροπα αριστερή πλατφόρμα, δίνοντας 10 δεσμεύσεις για να απευθυνθεί στους συντρόφους του προκατόχου του. Μόλις ανέβηκε στην εξουσία, τους απέρριψε όλους, εκτός από τον τελευταίο — για να παράσχει αποτελεσματική αντιπολίτευση. Κορβυνίτες και αντισημίτες εκκαθαρίστηκαν από το κόμμα.

Ο Στάρμερ λέει τώρα ότι ο Covid-19, η Ουκρανία και η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών του απαγορεύουν να προχωρήσει στην αρχική του πλατφόρμα. Η αλήθεια είναι ότι ήθελε να κερδίσει τις γενικές εκλογές και δεν υπάρχει σοσιαλιστικός δρόμος προς αυτό σε μια συνταγματική μοναρχία.

«Είμαι στην αντιπολίτευση τώρα για εννέα πολλά χρόνια», μου είπε ο Στάρμερ τον Ιανουάριο. «Αυτό δεν αλλάζει ζωές. Έπρεπε να πάρουμε το Εργατικό Κόμμα και να το γυρίσουμε κυριολεκτικά από μέσα προς τα έξω. Χάσαμε το δρόμο μας μέχρι το 2019 ως κόμμα, χάσαμε το δρόμο μας, χάσαμε τον προσανατολισμό μας». Το ένιωθε εκείνη τη στιγμή; «Ναι», είπε και προχώρησε γρήγορα.

Ο Στάρμερ εξόρισε τον Κόρμπιν από το κόμμα, αν και αν τον μισούσε κρυφά – ο Στάρμερ έχει μια μισή Εβραία σύζυγο και ο αντισημιτισμός άνθισε στους Εργατικούς υπό τον προκάτοχό του – δεν το είπε ποτέ.
Στην καρδιά των Τόρις

Συνάντησα τον Στάρμερ σε μια πλατφόρμα τρένου για μια σύντομη περιήγηση στο Μίλτον Κέινς, μια νέα πόλη στα βόρεια του Λονδίνου. Το επίκεντρο του Starmer για αυτό το ταξίδι είναι το έγκλημα, ενώ η στρατηγική του Εργατικού Κόμματος είναι να ξεπεράσει τους Τόρις στις συνήθεις περιοχές τους στο πεδίο της μάχης. Όπου είναι δυνατόν, ο Στάρμερ στέκεται μπροστά στους Union Jacks.

Οδηγούσε τη δική του βαλίτσα. Η φωνή του είναι ήσυχη και επίπεδη. ο τρόπος του διστακτικός, σχεδόν ντροπαλός. Μια γυναίκα φώναξε, «Καλή τύχη με τις εκλογές» και κοίταξε έκπληκτη τον εαυτό της. Είναι ένα άβολο πράγμα, να βλέπεις τον Στάρμερ να παίρνει ένα κομπλιμέντο: σαν ένα ραντεβού να έχει πάει στραβά.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχουν περάσει τέσσερα χρόνια», είπε για την ηγεσία του. Του είπα ότι είδα την ομιλία του στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος το 2021. «Το έτος που περάσαμε ο κανόνας αλλάζει», απάντησε, προσγειώνοντας αμέσως στο λειτουργικό. Κατευθυνόμαστε σε ένα Hilton, ένα γενικό εταιρικό ξενοδοχείο που συνδέεται, παράξενα, με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Είναι το σπίτι των Milton Keynes Dons, που ήταν η Wimbledon FC, με έδρα το νότιο Λονδίνο. Αποξένωσαν τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς για να μετακομίσουν σε καλύτερες περιοχές.

Εκείνο το βράδυ, καθώς ο Στάρμερ μιλούσε σε ένα θέατρο για το έγκλημα με μαχαίρι, μια γυναίκα λιποθύμησε. Ακούσαμε να σπάει γυαλί και ένα απαλό γδούπο καθώς χτυπούσε στο πάτωμα. Το ακροατήριο —το εργατικό, ανήσυχο— σταμάτησε και περίμενε να ηγηθεί ο Στάρμερ.

«… Νομίζω ότι λιποθύμησε», είπε τελικά ο Στάρμερ, αν και δεν μπορούσα να δω το πρόσωπό του. Δεν ήταν στη σκηνή και είναι 5 πόδια 8. Μετά είπε: «Έχουμε έναν πολύ έμπειρο αστυνομικό…» και προχώρησε.

Αναρωτήθηκα τι έκανε ο Τόνι Μπλερ με αυτή τη σκηνή. Πήδηξε από τη σκηνή – θα είχε μια σκηνή – και την πήρε στην αγκαλιά του; Γέλασε; Έκλαψε; Μίλησε για τη στιγμή που λιποθύμησε κάποτε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας;
«Η γάτα είναι ακόμα νεκρή»

Ο Tom Baldwin, ο δημοσιογράφος που έγραψε το ” Keir Starmer: The Biography “, συγκρίνει το στυλ του Starmer με τον τρόπο με τον οποίο ένας πατέρας μπορεί να απορρίψει μια οικογενειακή γάτα. «Ο Κέιρ θα μπει από τον κήπο και θα πει «η γάτα είναι νεκρή» και δεν θέλει να μιλήσει πολύ γι’ αυτό. Αλλά ο Τόνι Μπλερ θα έλεγε, «ήταν η μεγαλύτερη γάτα που είχαμε ποτέ! Δεν ήταν θαυμάσιο, και δεν πρέπει να μιλήσουμε περισσότερο για τη γάτα;». Έχουν πολύ διαφορετικά στυλ, αλλά στο τέλος της ημέρας», – ο Baldwin σταματά – «η γάτα είναι ακόμα νεκρή».

Ο Στάρμερ δεν απολαμβάνει τα ράλι — είναι πολύ προσεκτικός, πολύ ντροπαλός και η μόνη φορά που άνθισε σε ένα ράλι ήταν λάθος. Στο συνέδριο του κόμματος των Εργατικών το 2023, ένας άνδρας πέταξε γκλίτερ πάνω από τον Στάρμερ στη σκηνή και παρασύρθηκε από την ασφάλεια, φωνάζοντας. Στις φωτογραφίες, που δείχνουν τον Starmer κάτω από ένα ουράνιο τόξο λάμψης, να προσπαθεί — είναι το Superboy! — φάνηκε ενδιαφέρον επιτέλους.

Συνήθως παίρνει το καλύτερο από τους διαδηλωτές: τους γεννά. Όταν ένας ιδιοκτήτης τον πέταξε έξω από μια παμπ στο Μπαθ το 2021, φωνάζοντας θυμωμένος για περιορισμούς πανδημίας, ο Στάρμερ του έδωσε ήρεμα τα γυαλιά του — γιατί είχε τα γυαλιά του; — και απομακρύνθηκε. Ήταν ξεκάθαρα έξαλλος. Του έδωσε όμως τα γυαλιά.

Στο Μίλτον Κέινς παρακολούθησα τον Στάρμερ να φιλοξενεί ένα «πρωινό αρχηγού» σε ένα δωμάτιο με θέα στο γήπεδο ποδοσφαίρου. Ο Starmer ζήτησε από τους τοπικούς υποψηφίους και τους καλεσμένους τους – δασκάλους, επιχειρηματίες, φιλανθρωπικούς οργανισμούς και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας – για τις ανησυχίες τους. «Οι καλύτερες θέσεις προέρχονται από την ακρόαση», μου είπε. «Όσοι έχουν δέρμα στο παιχνίδι ξέρουν καλύτερα. Πιστεύω πολύ σε αυτό.”

Είπαν ότι το έγκλημα αυξανόταν. Υπήρχε ανοιχτή χρήση ναρκωτικών στους δρόμους. τα κορίτσια δεν έβγαιναν έξω τη μέρα λόγω παρενόχλησης. Υπήρξε αύξηση 48 τοις εκατό στη χρήση τραπεζών τροφίμων σε τοπικό επίπεδο. 3.700 νοικοκυριά στην περιοχή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να ανοίξουν τη θέρμανση.

Δεν υπήρχαν πόροι για τη διαχείριση της αυξανόμενης ενδοοικογενειακής βίας. υπήρχε αναμονή δύο ετών για διάγνωση αυτισμού. τα παιδιά κρατήθηκαν αντί να παραδεχτούν ότι οι γονείς τους δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά παπούτσια ποδοσφαίρου για τα σχολικά αθλητικά μαθήματα. Ο Starmer, ήρεμος με στυλό και σημειωματάριο, φαινόταν ταραγμένος μόνο μια φορά: όταν πήρε λάθος ένα όνομα. Δεν του αρέσει να κάνει λάθη.

Νομίζω ότι το αρχέτυπο του Στάρμερ είναι το γονικό παιδί: ο διασώστης. Ο Στάρμερ είπε στον Μπάλντουιν πώς, όταν ήταν 13 ετών, οι γονείς του ήταν στο νοσοκομείο και ο πατέρας του τηλεφώνησε στο σπίτι. «Δεν πίστευε ότι η μαμά θα τα κατάφερνε. Εκείνο το βράδυ, είχα την ιδέα ότι έπρεπε να μείνω ξύπνιος όλο το βράδυ για να κοιτάξω μήπως χτυπήσει ξανά, αλλά πρέπει να με πήρε ο ύπνος τελικά γιατί ξύπνησα για να ακούσω τον ήχο του αυτοκινήτου του μπαμπά έξω από το σπίτι μας στις 7.30 το πρωί».
Μεγάλος σε όλη του τη ζωή

Στο σχολείο απέτρεπε τους νταήδες: τους εμπόδισε να κολλήσουν ένα παιδί σε μια ταφόπλακα. Το γονικό παιδί έχει δύο ελαττώματα: μια τάση για αυταρχισμό και, αν η διάσωσή του ματαιωθεί, οργή.

Η αδερφή του Starmer Katy είπε στον Baldwin: «Έπρεπε να είναι μεγάλος σε όλη του τη ζωή». Υπάρχει όμως και ένας ρομαντισμός. Λατρεύει τον Μότσαρτ, τη Northern Soul και — ως νεαρός άνδρας — το eyeliner . Οι φωτογραφίες του νεαρού Starmer είναι συναρπαστικές. Φαίνεται πεινασμένος και θυμωμένος.

«Τόσο μεγάλο μέρος της πολιτικής ήταν θέαμα», μου είπε ο Baldwin. «Ο Τόνι Μπλερ με χάρτινα κάστρα στον αέρα που δεν ξεπέρασαν τις εντυπώσεις του καλλιτέχνη. [Μπόρις] Τζόνσον έβαλε φωτιά σε ό,τι είχαμε. Ο Starmer μετακινεί τα δομικά στοιχεία. «Μπορείς να έχεις ένα εδώ και μπορείς να βάλεις άλλο ένα εδώ και ίσως πρέπει να το γυρίσουμε». Είναι βαρετό να το βλέπεις, αλλά στο τέλος, έχεις ένα γαμημένο σπίτι».

Ο Baldwin το αποκαλεί “ζοφερή, ρεαλιστική αποφασιστικότητα” του Starmer. Στο τέλος του πρωινού του Μίλτον Κέινς – που κανείς δεν έφαγε – πήγαν στο μπαλκόνι για να κοιτάξουν το άδειο γήπεδο ποδοσφαίρου. Η εργατική πολιτική έχει πολλά κοινά με το ποδόσφαιρο, και αυτό στοιχειώνει το κόμμα και εξηγεί εν μέρει τον έμφυτο συντηρητισμό της προεκλογικής του εκστρατείας. Και τα δύο θα σας ραγίσουν την καρδιά.

Όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές στις 22 Μαΐου, ο Στάρμερ πήγε στα κεντρικά γραφεία των Εργατικών για να μιλήσει στο προσωπικό. Έχω δει ένα βίντεο. Το προσωπικό σηκώνεται για να τον χαιρετήσει και να ζητωκραυγάσει. Στέκεται, με τα χέρια στις τσέπες, το κεφάλι κάτω. Σφίγγει το δεξί του χέρι στο αριστερό, μοιάζοντας σαν το βάρος του κόσμου να είναι στους ώμους του.

Έκανε ζουμ με το σκιερό ντουλάπι και τους είπε ότι ήταν η στιγμή που περίμεναν. Στη συνέχεια, πήγε σπίτι στην οικογένειά του στο βόρειο Λονδίνο —είναι παντρεμένος με έναν εργαζόμενο στο NHS και έχουν δύο παιδιά, τα οποία δεν κατονομάστηκαν ποτέ δημόσια— και έφαγε λαζάνια.

Η εκστρατεία επικεντρώθηκε στους ταλαντευόμενους ψηφοφόρους σε περιθωριακές εκλογικές περιφέρειες. Οι στρατηγοί της Εργασίας είχαν ιδιαίτερη εμμονή με τη Stevenage Woman, μια (φανταστική) ψηφοφόρο στα 40 της, με παιδιά και μια κακοπληρωμένη δουλειά. Ανησυχεί για το κόστος ζωής, την Εθνική Υπηρεσία Υγείας και τη μετανάστευση. Πιστεύει ότι το Westminster είναι ασήμαντο.

«Το αστείο με αυτό», μου είπε ο Τζος Σάιμονς, ένας ανώτερος στρατηγός του Εργατικού Κόμματος – και τώρα βουλευτής, «είναι ότι στο ένστικτό του ο Κέιρ είναι ακριβώς όπως όχι μόνο με τους ψηφοφόρους γενικά, αλλά ιδιαίτερα με αυτόν τον αποδεσμευμένο ψηφοφόρο στόχο, ο οποίος είναι δύσπιστος απέναντι στην πολιτική και οι περισσότεροι πολιτικοί». Ο ίδιος ο Στάρμερ μου είπε: «Πραγματικά προτιμώ πολύ να βρίσκομαι στον δρόμο και να κάνω εκστρατεία από το να βρίσκομαι στο πολύ πιο κλειστοφοβικό περιβάλλον του κοινοβουλίου, με τις δύο πλευρές να φωνάζουν η μία στην άλλη σε μια αίθουσα». Stevenage Woman, c’est moi .
Καλώς ήρθατε στο Middleton

Καθώς περιηγηθήκαμε στο παράρτημα του Μίλτον Κέινς της YMCA, ο Στάρμερ μου είπε ότι το περασμένο καλοκαίρι πήγε διακοπές σε ένα χωριό στο Σάσεξ που ονομάζεται Middleton-on-Sea. (Τι όνομα!) «Κάθε φορά που βγαίναμε έξω για μια βόλτα, οι άνθρωποι έρχονταν κοντά μου — κάτι που είναι καλό γιατί βρισκόμαστε βαθιά στην επικράτεια των Τόρις», είπε.

Οι άνθρωποι μίλησαν για στεγαστικά δάνεια και λύματα: «Τα θέματα ήταν απολύτως συνεπή». Είπε ότι του αρέσει να ακούει τους ψηφοφόρους και το απέδειξε με ένα ρητό: «Γι’ αυτό έχεις ένα στόμα και δύο αυτιά». Είναι περιέργως παλιομοδίτικο. Αλλά τότε ο Στάρμερ είχε έναν πατέρα που δεν του επέτρεπε να βλέπει τηλεόραση. Ο Στάρμερ διαπραγματεύτηκε μια εξαίρεση, την ποδοσφαιρική εκπομπή του BBC «Match of the Day». Έγινε λάτρης του ποδοσφαίρου για να αποφύγει τις συζητήσεις στην αυλή του σχολείου για τηλεόραση που δεν είχε παρακολουθήσει.

Ο Στάρμερ είπε ότι ανυπομονούσε να είναι στην κυβέρνηση και λαχταρούσε να τελειώσει «το αυτοεπιεικό ψυχόδραμα του κόμματος των Τόρις». «Αναλαμβάνουν την εξουσία, ενσωματώνονται στο Γουέστμινστερ και μετά ασχολούνται με το να κάνουν κομμάτια ο ένας τον άλλον. Ενώ συμβαίνει αυτό, η χώρα μένει παραμελημένη», είπε.

Τον ρώτησα για τον κύριο χαρακτήρα σε εκείνο το ψυχόδραμα των Τόρις, τον Μπόρις Τζόνσον, τον πρώτο ηγέτη των Συντηρητικών που αντιμετώπισε ο Στάρμερ. «Οι περισσότεροι άνθρωποι», – διόρθωσε ο ίδιος – «πολλοί άνθρωποι είπαν ότι ο Τζόνσον θα ήταν πρωθυπουργός για 10 χρόνια. Δεν το πίστεψα ποτέ αυτό. Πάντα πίστευα ότι στο τέλος θα ήταν ο χαρακτήρας του που θα τον κατέβαζε».

Ο χαρακτήρας είναι πεπρωμένο; «Ο χαρακτήρας είναι το πεπρωμένο», επανέλαβε, «και μαζί του , βαθιά». Ωστόσο, πάλεψε με τους αντιπάλους του στους Τόρις. Στο πρώτο ντιμπέιτ της προεκλογικής εκστρατείας, όταν ο Ρίσι Σουνάκ φώναξε ότι οι Εργατικοί θα αυξήσουν τους φόρους κατά 2.000 λίρες, σύμφωνα με τη δημόσια υπηρεσία – ισχυρισμός που κρίθηκε εντελώς αναληθής από τη δημόσια υπηρεσία – ο Στάρμερ απάντησε δείχνοντας πληγωμένος . Τα μάτια του άνοιξαν διάπλατα σαν του παιδιού.

Αλλά η κριτική, λέει, είναι, «το νερό από την πλάτη της πάπιας». Και πρόσθεσε: «Ήμουν πάντα έτσι — αλλά επίσης, δεν το κάνω αυτό για μένα… Αυτό είναι μεγαλύτερο από εμένα. Αυτό είναι το τι πρέπει να κάνουμε για τη χώρα μας. Και αυτό μου επιτρέπει να οργώσω και να παραμερίσω οτιδήποτε μου πετάξουν».

Οτιδήποτε; «Όποιος κερδίσει τις επόμενες εκλογές αντιμετωπίζει μια τρομερή κληρονομιά», μου είπε ο καθηγητής Τζον Κέρτις, ο κορυφαίος Βρετανός δημοσκόπος. «Μεγιστοποιήσαμε την πιστωτική μας κάρτα, έχουμε επίπεδα ρεκόρ φορολογίας, οι δημόσιες υπηρεσίες δεν λειτουργούν, υπάρχουν πολύ λίγα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια και η οικονομία ισοπεδώνεται. Καλή τύχη, παιδιά, στην προσπάθεια να λύσουμε αυτό το πρόβλημα.»
Άγνωστος, περιορισμένος

Παρακολούθησα τον Στάρμερ να περιοδεύει σε ένα αστυνομικό τμήμα στο Μίλτον Κέινς. Είναι το μεγαλύτερο που έχω δει ποτέ, και είναι εκεί για την Stevenage Woman, που δεν αισθάνεται ασφαλής σε αυτόν τον κόσμο. Περιμέναμε ενώ ο Στάρμερ είχε ιδιωτικές συνομιλίες με αστυνομικούς και του έδειξαν κουτιά με μαχαίρια. Έκανε κρύο και τα κοράκια φώναζαν.

Ένα βαν για καφέ έπαιζε τη μελωδία «The Godfather», τόσο καλό τραγούδι των Starmer όσο κανένα, γιατί μαθαίνει από τα λάθη του.

Μήνες αργότερα, τον είδα να ξεκινά την προεκλογική του εκστρατεία σε μια μικρή αίθουσα του χωριού στη νότια ακτή της Αγγλίας, μια παλιά κόκκινη κουρτίνα μπροστά από τη σκηνή. Ήταν εσκεμμένα κατά του Μπλερίτικου, αφανής: αλλά οι δημοσκόποι του λένε ότι η Stevenage Woman φοβάται την ελπίδα.

Υπήρχε ένας άλλος τεράστιος Union Jack μπροστά από την κουρτίνα – έμαθα ότι ταξιδεύει μαζί του σε ένα κουτί – και, με μικρά μπλοκ γράμματα, η λέξη “CHANGE”. Εκφώνησε τον κολοβό λόγο του: μια επιλογή μεταξύ 14 ετών παρακμής υπό τους Συντηρητικούς και εθνικής ανανέωσης με ένα αλλαγμένο Εργατικό Κόμμα.

Ο Στάρμερ θα μπορούσε να είναι ένας σπουδαίος μεταρρυθμιστικός πρωθυπουργός των Εργατικών. Ή θα μπορούσε να είναι, όπως τον αποκαλούν οι ματαιωμένοι εχθροί του, ένας Τόρις με τα κόκκινα, που ακολουθεί τα σχέδια δαπανών των Τόρις και απλώς παίζει στα άκρα. Ή θα μπορούσε να πέσει γρήγορα από την προβληματική οικονομία: δεν έχει παράταξη στους Εργατικούς και αν αποτύχει, δεν έχει φίλους.

Νομίζω ότι αισθάνομαι κάτι πιο ζόρικο και πιο ευφάνταστο. Το παιδί ξεφύλλωσε από την ταφόπλακα! Τα θεάματα! Κανένας ηγέτης των Εργατικών δεν έχει έρθει στην εξουσία χωρίς να προσελκύσει ψηφοφόρους που αλλάζουν απέναντι από τους Τόρις — και έτσι, προς το παρόν, είναι διφορούμενος. περιορισμένες. Αναρωτιέμαι αν ο ίδιος ξέρει ακόμα. Ακόμα κι έτσι, αυτή ήταν μια νίκη για την εκστρατεία του, αν όχι για την πολιτική μας.