Ποια είναι η τράπεζα Al-Qard Al-Hassan που έχει γίνει στόχος του Ισραήλ

Ιδρύθηκε το 1983 και σύμφωνα με Ισραηλινούς  και Αμερικανούς ελέγχεται από δίκτυο της Χεζμπολάχ – Πως λειτουργεί και τι είχε πει ο Νασράλα προτρέποντας τους πολίτες να καταθέσουν τις οικονομίες τους

 

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν το τελευταίο διήμερο, αργά το βράδυ της Κυριακής και νωρίς το πρωί της Δευτέρας, υποκαταστήματα μιας τραπεζικής ένωσης στη Βηρυτό που κατηγορείται για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατικής ομάδας Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ φαίνεται να επεκτείνει την εκστρατεία του εναντίον της υποστηριζόμενης από το Ιράν, Χεζμπολάχ, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει την ικανότητά της να χρηματοδοτεί επιχειρήσεις.

Τουλάχιστον 11 χτυπήματα αναφέρθηκαν στα νότια προάστια της Βηρυτού, με τις περισσότερες επιθέσεις να σημειώνονται στο νότιο Λίβανο και στη βορειοανατολική περιοχή της κοιλάδας Μπεκάα, όλα προπύργια της Χεζμπολάχ, καθώς πανικόβλητοι άμαχοι προσπαθούσαν να φτάσουν έγκαιρα στα  καταφύγια

Τα περισσότερα από τα χτυπήματα στόχευαν υποκαταστήματα της τράπεζας  Al-Qard Al-Hassan, που θεωρείται ως μια από τις κύριες πηγές μετρητών της Χεζμπολάχ.

Ποια είναι η τράπεζα Al-Qard Al-Hassan

-Η  Al-Qard Al-Hassan ιδρύθηκε το 1983, και περιγράφεται ως φιλανθρωπικός οργανισμός, ο οποίος παρέχει δάνεια σε ανθρώπους σύμφωνα με τις ισλαμικές αρχές που απαγορεύουν τους τόκους. Διαθέτει περισσότερα από 30 υποκαταστήματα σε όλο τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων 15 σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της κεντρικής Βηρυτού και των προαστίων της. Λειτουργεί με άδεια που χορηγείται από την κυβέρνηση του Λιβάνου.

-Πολλοί άνθρωποι από τη σιιτική εκλογική περιφέρεια της Χεζμπολάχ έχουν δανειστεί από την Al-Qard Al-Hassan, παίρνοντας δάνεια σε σκληρό νόμισμα έναντι της αξίας των κοσμημάτων που δίνουν ως ενέχυρο —για παράδειγμα— τα οποία αποπληρώνονται σε αρκετά χρόνια με ευέλικτους όρους.

Ο ρόλος της επεκτάθηκε καθώς ο Λίβανος βυθίστηκε σε μια βαθιά οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2019, «παγώνοντας» τους απλούς Λιβανέζους από τις αποταμιεύσεις τους. Η Χεζμπολάχ ενθάρρυνε τους Λιβανέζους από όλες τις αιρέσεις και τις πολιτικές παρατάξεις να χρησιμοποιούν την Al-Qard Al-Hassan.

-Το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο επέβαλε κυρώσεις στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα Al-Qard Al-Hassan το 2007, ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ το χρησιμοποιεί ως κάλυμμα για να διαχειριστεί «οικονομικές δραστηριότητες και να αποκτήσει πρόσβαση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα».

«Ενώ η Al-Qard Al-Hassan φέρεται να εξυπηρετεί τον λιβανέζικο λαό, στην πράξη κινεί παράνομα κεφάλαια μέσω λογαριασμών και διαμεσολαβητών, εκθέτοντας τα λιβανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε πιθανές κυρώσεις», ανέφερε σε μεταγενέστερη δήλωση το Υπουργείο Οικξονομικών των ΗΠΑ που επιβάλλει κυρώσεις σε άτομα που συνδέονται με αυτήν το 2021.

-Ο νεκρός αρχηγός τρομοκρατών της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στις 27 Σεπτεμβρίου, μίλησε πολλές φορές για την Al-Qard Al-Hassan. Το 2020, μετά την παραβίαση του απορρήτου της Al-Qard Al-Hassan και τη δημοσίευση των ονομάτων των πελατών της, ο Nασράλα είπε ότι στόχος ήταν να τρομάξει τους χρήστες της σε μια προσπάθεια να καταρρεύσει το ίδρυμα.

Προέτρεψε τους υποστηρικτές της Χεζμπολάχ να απαντήσουν καταθέτοντας οποιαδήποτε κεφάλαια είχαν στο σπίτι τους στην Al-Qard Al-Hassan. Την περιέγραψε ως οργάνωση που υποστηρίζεται και προστατεύεται από τη Χεζμπολάχ.

– Η Al-Qard Al-Hassan εκτιμάται ότι έχει εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες, σύμφωνα με δύο περιφερειακές οικονομικές πηγές.

Πηγή: The Times Of Israel

Comments (0)
Add Comment