Πληθαίνουν τα ερωτήματα για το πώς ξέφυγε η φωτιά στην Κορινθία. Δύο τα μέτωπα, διάσπαρτες εστίες. Κανονικά η κυκλοφορία στην Αθηνών – Πατρών.

Πληθαίνουν τα ερωτήματα για το πώς ξέφυγε η φωτιά στην Κορινθία.

Δύο τα μέτωπα, διάσπαρτες εστίες. Κανονικά η κυκλοφορία στην Αθηνών – Πατρών

Ένα βράδυ «κόλασης» πέρασαν οι κάτοικοι της Κορινθίας, με τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή το πρωί σε δασική έκταση στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας και στην οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, να έχει σπάσει σε δύο μέτωπα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, χρειάστηκε μάλιστα να κλείσει και η Εθνική Οδός Πατρών – Αθηνών, αφού οι φλόγες έφτασαν στον αυτοκινητόδρομο.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, το πρωί της Τρίτης υπάρχουν πολλές ενεργές διάσπαρτες εστίες και όχι ένα μεγάλο ενεργό μέτωπο. Λίγο μετά τις 7.30 το πρωί άνοιξε και η Αθηνών – Πατρών στα δύο ρεύματα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με εστίες δυτικά της πυρκαγιάς στα όρια με την Αχαΐα προς Δερβένι – Ευρωστίνα, χωρίς ωστόσο η πυρκαγιά να έχει περάσει στην Αχαΐα, καθώς και ανατολικά προς Ξανθοχώρι και Λουτρό Κορινθίας.

Εκκενώνονται τα Σοφιανά

Σήμερα στις 7.30, εστάλη 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Σοφιανά Ξυλοκάστρου προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Ρέθι. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Σοφιανά . Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σοφιανά απομακρυνθείτε προς Ρέθι. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών.

Με το πρώτο φως της ημέρας ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν τα εναέρια μέσα, ενώ ισχυρές παραμένουν και οι επίγειες δυνάμεις προκειμένου να ανακόψουν τις εστίες φωτιάς καθώς και τυχόν αναζωπυρώσεις. Στο σημείο επιχειρούν 406 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 123 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Από αέρος συνδράμουν 8 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 5 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.

Άνοιξε η Αθηνών – Πατρών

Σύμφωνα πάντως με ενημέρωση της Ολυμπίας Οδού η εθνική Αθηνών-Πατρών άνοιξε εκ νέου.

Ερωτήματα για την έκταση της φωτιάς

Τις τελευταίες ώρες και καθώς η φωτιά καίει για τρίτη μέρα, πολλά είναι τα ερωτήματα προς την Πυροσβεστική για το πώς ξέφυγε η πυρκαγιά.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Νίκος Πάστρας, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», έδωσε τα τελευταία νέα για τη φονική φωτιά.

«Όλο το βράδυ παλεύαμε με τις διάσπαρτές εστίες, ενώ το ίδιο θα γίνει και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το θετικό είναι ότι οι άνεμοι έχουν πλέον εξασθενήσει και πνέουν με ένταση 2-3 μποφόρ και υπάρχει και αυξημένη υγρασία που βοηθάει το έργο μας», ανέφερε ο κ, Πάστρας.

«Η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις για μια σειρά από λόγους, όπως το ανάγλυφο της περιοχής, το γεγονός ότι η φωτιά έκαιγε μέσα σε χαράδρες με πυκνή βλάστηση, σε δύσβατα μέρη που δεν υπάρχει πρόσβαση από οδικό δίκτυο. Σε πολλές περιοχές δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν πεζοπόρα τμήματα και σε κάποια άλλα δεν στέλναμε εμείς δυνάμεις γιατί ήταν πολύ πιθανό να εγκλωβιστούν», τόνισε ο κ. Πάστρας.

Σχολιάζοντας την κριτική που δέχεται η Πυροσβεστική ότι η φωτιά ξέφυγε και πήρε μεγάλες διαστάσεις, είπε ότι είναι σχετικό πόσο εύκολα μπορεί να περιοριστεί μια φωτιά η οποία καίει μέσα σε χαράδρα την ώρα που πνέουν άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ.

Πηγή: www.ieidiseis.gr