Σε πλειστηριασμό οδηγούνται τα περιουσιακά στοιχεία των άλλοτε κραταιών επιχειρηματικών ομίλων που άφησαν το αποτύπωμά τους.
Μήνας που κρύβει πλειστηριασμούς για περιουσιακά στοιχεία επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι μεσουράνησαν τις προηγούμενες δεκαετίες και έχτισαν… «αυτοκρατορίες» ο Μάρτιος.
Η αρχή γίνεται την Παρασκευή, οπότε και χτυπάει το ηλεκτρονικό σφυρί για τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας. Συγκεκριμένα, πωλείται -για δεύτερη φορά- ο μηχανολογικός εξοπλισμός της άλλοτε κραταιής βιομηχανίας με τιμή εκκίνησης 2.927.362,50 ευρώ.
Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, τα μηχανήματα της εταιρείας παρόλο που βρίσκονται σε λειτουργική αδράνεια παραμένουν μέχρι και σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση.
Είναι πλήρως συντηρημένα δεδομένου ότι καθ’ όλο το διάστημα λειτουργίας αλλά και μετέπειτα τηρήθηκαν σχολαστικά οι οδηγίες συντήρησης των κατασκευαστών. Η εγκατάσταση αποτελείται κυρίως από εξοπλισμό του οίκου Rieter, διεθνώς αναγνωρισμένου στον χώρο της κλωστοϋφαντουργίας.
Σύμφωνα με τον εκτιμητή, το παραγόµενο νήμα είχε ισχυρό όνομα στην αγορά εξαιτίας της πολύ καλής ποιότητας του. Κάτι που οφειλόταν, αφενός στις επεξεργαζόμενες πρώτες ύλες που προέρχονταν κυρίως από την ευρύτερη περιοχή και αφετέρου στη υψηλή ποιότητα του εξοπλισμού που είχε πρωτοποριακό σχεδιασμό.
Ο όμιλος Λαναρά ήταν ένα από τα «βαριά ονόματα» της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας. Η οικογένεια Λαναρά δραστηριοποιούνταν στο κλάδο από το 1909 και στην πολυετή πορεία της ίδρυσε δεκάδες εταιρείες, γράφοντας χρυσές σελίδες.
Όλα αυτά μέχρι το 2004 όταν και το «νήμα» άρχισε να κόβεται. Τότε άρχισε η ελεύθερη πτώση του ομίλου ενώ οι «τίτλοι τέλους» έπεσαν το 2012 όταν κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης.
Η τελευταία προσπάθεια να επαναλειτουργήσει έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που είχε στηρίξει τις προσδοκίες για την επαναλειτουργία της βιομηχανίας στην ύπαρξη του fund Aiglon.
Το συγκεκριμένο fund, με έδρα το Λουξεμβούργο, φερόταν να διαθέτει επενδυτικό σχέδιο ύψους 100 εκατ. ευρώ για την επαναλειτουργία της κλωστοϋφαντουργίας. Ωστόσο, δεν κατάφερε ποτέ να παίξει τον ρόλο του «λευκού ιππότη» και να αγοράσει μέσω πλειστηριασμού τον εξοπλισμό και τα ακίνητα της ΕΝΚΛΩ με απώτερο στόχο την επαναλειτουργία της.
Το «στρατηγείο» Κοντομηνά
Λίγο πριν φύγει ο Μάρτιος και συγκεκριμένα στις 28 Μαρτίου βγαίνει στο σφυρί το «στρατηγείο» του αείμνηστου Δημήτρη Κοντομηνά. Ο λόγος γίνεται για τις εγκαταστάσεις της ΔΕΜΚΟ Α.Ε., η οποία πλειστηριάζεται με τιμή εκκίνησης τα 6.696.958,43 ευρώ και επισπεύδουσα την Intrum.
Ο πλειστηριασμός αφορά έκταση 30 στρεμμάτων με κτιριακό συγκρότημα 4.110 τ.μ., που ανήκε στην Demco. Το ακίνητο βρίσκεται συγκεκριμένα στη θέση «Βακαλόπουλο» εντός του ΒΙΟΠΑ Παλλήνης.
Στο κάποτε στρατηγείο του Κοντομηνά σήμερα είναι εγκατεστημένη η «Green Pixel Productions» η οποία και μισθώνει το ακίνητο.
Ο «μάγος των deals»
Ο Κοντομηνάς πρωταγωνίστησε στην επιχειρηματική σκηνή επί δεκαετίες, κλείνοντας ορισμένα από τα μεγαλύτερα deals. Πέρα από την Interamerican, ο Δημήτρης Κοντομηνάς είχε ιδρύσει ή εξαγοράσει πλήθος άλλων επιχειρήσεων που απλώνονταν από τις τράπεζες, την ψυχαγωγία τα προϊόντα τεχνολογίας μέχρι τα media, ελέγχοντας την τηλεόραση Alpha.
πηγή: https://www.ot.gr/