Περιβαλλοντικά Νέα: Καθηγητής Υδρολογίας – Οι αλλαγές στο Κλίμα γίνονταν κάθε 10.000 χρόνια και τώρα σημειώνονται κάθε χρόνο…(6:55 – Β’ πρωϊνή Ζώνη 6:45-7:15)

Στην εισαγωγική του ομιλία ο Άρης Στυλιανός, καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ, επισήμανε ότι «βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο.

ετά το καταστροφικό χτύπημα του «Daniel» στη Θεσσαλία ο Νικήτας Μυλόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων, μελετά εντατικά την κλιματική κρίση και ειδικότερα ασχολείται με την παρακολούθηση των υδατικών συστημάτων και τον υδρολογικό κύκλο ή, αλλιώς, κύκλο του νερού.

«Οι πλημμύρες και η ξηρασία αποτελούν τη νέα κανονικότητα που καλούμαστε να συνηθίσουμε από εδώ πέρα. Οφείλουμε να το πάρουμε απόφαση ότι ζούμε τεκτονικές αλλαγές. Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες συμβαίνουν τεράστιες αλλαγές. Είμαστε στο επίκεντρο μιας αδυσώπητης κλιματικής κρίσης και υπάρχει αλληλεπίδραση με την οικονομική, την υγειονομική και την ενεργειακή κρίση. Η κλιματική κρίση δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον και δημιουργεί νέες αξίες», επισήμανε ο κ. Μυλόπουλος, μιλώντας στην εκδήλωση με τίτλο «Κλιματική κρίση και περιβαλλοντικές πολιτικές» που διοργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης και το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στο θέατρο του Πνευματικού Κέντρου.

Ο κ. Μυλόπουλος επέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης ισχυριζόμενος ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα σαν να αρνείται την κλιματική κρίση και περιέγραψε μια σειρά από πρότζεκτ που συνεργάζονται μεταξύ τους για τον μετριασμό των επιπτώσεων της αλλαγής στο Κλίμα.

«Παρά τις ανακοινώσεις που έγιναν για τη Θεσσαλία, δυστυχώς δεν έχουμε αντιπλημμυρική θωράκιση και αυτό συμβαίνει διότι δεν υπάρχει μια ολιστική προσέγγιση με λύσεις που βασίζονται στη φύση, π.χ. τη διάνοιξη των ποταμών, την επαναφορά τους σε σχήμα μαιάνδρου. Επίσης την κατασκευή έργων ορεινής υδρονομίας που τα έχουμε ξεχάσει καθώς και μικρότερα έως μεσαία φράγματα για την ανάσχεση των πλημμυρικών φαινομένων και την εκτροπή των μεγάλων όγκων νερού σε λεκάνες απορροής», υπογράμμισε ο κ. Μυλόπουλος και σχολίασε: «Δυστυχώς δεν τα κατανοούν οι ιθύνοντες».

Αναφορικά με την υπηρεσία επικοινωνιών εκτάκτου ανάγκης, το γνωστό ως 112, υποστήριξε ότι «αυτό είναι σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, όταν γίνεται η κλήση είναι το τέλος. Η έγκαιρη προειδοποίηση είναι ένα σύστημα με πληθώρα αισθητήρων που είναι τοποθετημένοι σε σημεία τα οποία υποδεικνύονται από τους επιστήμονες. Μετράνε τα πάντα, στέλνουν μια σειρά δεδομένων στους υπολογιστές, ώστε να γίνει η πρόβλεψη για την επερχόμενη θεομηνία. Ακολουθεί η προσομοίωση για να ληφθούν κάποιες πιθανότητες που χρειάζεται να ξέρουμε πώς θα γίνει η καλύτερη διαχείριση και η πολιτική προστασία. Απαιτείται συντονισμός και χρειάζεται καλύτερη οργάνωση».

Η κλιματική κρίση είναι ανθρωπογενής και οφείλεται κυρίως στην υπερκατανάλωση των φυσικών πόρων, ανέφερε ακόμη ο κ. Μυλόπουλος.

«Αλλαγές στο κλίμα είχαμε πάντα. Αυτό που διαφοροποιείται με το παρελθόν είναι ότι αλλαγές γίνονταν ανά 10.000 χρόνια και τώρα σημειώνονται κάθε χρόνο. Άλλαξε ο φυσιολογικός κύκλος της ψύξης και της θέρμανσης. Πλέον η ταχύτητα, η σφοδρότητα και η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων απειλούν τον ανθρώπινο πολιτισμό», σημείωσε ο καθηγητής

Αναφορικά με την πράσινη μετάβαση, πρόσθεσε ότι «αποτελεί ευκαιρία για δομικές αλλαγές της οικονομίας και της κοινωνίας. Το επόμενο παγκόσμιο ντιμπέιτ θα αφορά τις μεγάλες δαπάνες για το κλίμα και όχι τα εξοπλιστικά προγράμματα».

Στην εισαγωγική του ομιλία ο Άρης Στυλιανός, καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ, επισήμανε ότι «βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο. Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη φέρνει καταστροφικά αποτελέσματα, για παράδειγμα στη Βαλένθια και στη Θεσσαλία. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν και εμείς πρέπει να δράσουμε για να σώσουμε τον πλανήτη». «Πρέπει να αποδώσουμε μια κεντρική θέση στο ζήτημα της κλιματικής κρίσης, σημείωσε ο κ. Στυλιανός, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η πράσινη μετάβαση να είναι ωφέλιμη και κοινωνικά δίκαιη.

Πηγή: https://greenagenda.gr/

Comments (0)
Add Comment