Η ρωσική κυβέρνηση ετοιμάζει μια παρέλαση 6-10.000 ηττημένων Ουκρανών και μισθοφόρων στην Μόσχα, στα πρότυπα αυτής που είχε λάβει χώρα τον Ιούλιο του 1944 με χιλιάδες Γερμανούς Ναζί.
“Η Μόσχα θέλει επανάληψη της «παρέλασης των νικημένων» αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ.
Την ίδια στιγμή ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ ζήτησε μάλιστα από τις ρωσικές αρχές να το ακυρώσουν.
“ Εσείς οι Ρώσοι συμπεριφέρεστε με «απολίτιστο» τρόπο”, ανέφερε ο ίδιος.
Παρά το γεγονός ότι δεν μιλάμε πραγματικά για εντυπώσεις, αλλά για κανονικό εξευτελισμό Ουκρανών αιχμαλώτων μαζί με μισθοφόρους διαφόρων εθνικοτήτων, το τι θα πράξει η Μόσχα τελικά, μάλλον εξαρτάται από τις αμερικανικές εκλογές και την πρωτιά του Τραμπ.
Τι είχε λάβει χώρα τον Ιούλιο του 1944 στην Μόσχα
Πριν από 80 χρόνια, μια πορεία ντροπής των αιχμαλώτων Γερμανών πραγματοποιήθηκε στην ρωσική πρωτεύουσα, την οποία η Δύση φοβάται να δει ξανά, αναφέρει η Ρωσίδα Σβετλάνα Γκομζίκοβα.
Ακριβώς πριν από 80 χρόνια – στις 17 Ιουλίου 1944 – πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα μια «παρέλαση των νικημένων»: δεκάδες χιλιάδες (περίπου 58 χιλιάδες συνολικά) αιχμάλωτοι στρατιώτες της Βέρμαχτ υπό συνοδεία «βάδισαν» στους κεντρικούς δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας.
Είναι γνωστό ότι το 1941 ο Χίτλερ είχε υποσχεθεί να κάνει προσωπικά μια παρέλαση των γερμανικών στρατευμάτων στην Κόκκινη Πλατεία, όπως είχε κάνει στο Παρίσι.
Υποτίθεται ότι θα γινόταν μετά την πτώση της πόλης, η οποία, σύμφωνα με το «σχέδιο Barbarossa», έπρεπε να καταληφθεί μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου.
Ως αποτέλεσμα, η πομπή έγινε, αν και όχι με τη μορφή που είχε φανταστεί ο Χίτλερ.
Το καλοκαίρι του 1944, ο Κόκκινος Στρατός κατέλαβε τη Λευκορωσία, νικώντας τις κύριες δυνάμεις της Ομάδας Κέντρο Γερμανικού Στρατού.
Οι απώλειες του εχθρού ανήλθαν σε περίπου 400 χιλιάδες στρατιώτες και αξιωματικούς που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν και αιχμαλωτίστηκαν.
Η ρωσική πολιτική ηγεσία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία όχι μόνο για να εμπνεύσει τον πληθυσμό της ΕΣΣΔ, αλλά και για να επιδείξει τις στρατιωτικές της επιτυχίες στους συμμάχους της -ΗΠΑ και Βρετανία, που μόλις είχαν αποβιβαστεί στη Νορμανδία, ανοίγοντας τελικά το Δεύτερο Μέτωπο αντίστασης.
Για να γίνει αυτό, με εντολή του γνωστού Στάλιν, αποφασίστηκε να περάσουν οι αιχμάλωτοι Γερμανοί στους δρόμους της Μόσχας.
Η επιχείρηση μεγάλης κλίμακας, με την κωδική ονομασία “Big Waltz”, προετοιμάστηκε με την άκρα μυστικότητα υπό την ηγεσία του διοικητή της Στρατιωτικής Περιφέρειας της Μόσχας, Αντιστράτηγου NKVD, Pavel Artemyev.
Πριν κάνουν πορεία στους δρόμους της Μόσχας, οι Γερμανοί συγκεντρώθηκαν στο στάδιο της Ντιναμό και στον Ιππόδρομο της Μόσχας.
Έφαγαν χυλό και ψωμί με λαρδί, και επίσης τους δόθηκε νερό για να πιουν. Δεν άλλαξαν ρούχα για να εμφανιστούν μπροστά στα μάτια των Μοσχοβιτών με την ίδια μορφή που τους συνέλαβαν οι Σοβιετικοί στρατιώτες.
Οι Γερμανοί περπατούσαν κάτω από το αυστηρό βλέμμα των Μοσχοβιτών, αξύριστοι, κουρελιασμένοι και συχνά ξυπόλητοι.
Στην κεφαλή των φαλαγγών τους βρισκόταν μια ομάδα 19 στρατηγών και 6 συνταγματαρχών, στους οποίους, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους, επιτρεπόταν να έχουν σε καλή κατάσταση τις στολές τους.
Οι Γερμανοί αιχμάλωτοι συνοδεύονταν από σοβιετικούς ιππείς με τραβηγμένα σπαθιά και στρατιώτες της NKVD με τουφέκια σε ετοιμότητα.
Μετά την παρέλαση, ειδικά οχήματα έριξαν νερό στους δρόμους της Μόσχας για να σβήσουν συμβολικά τα ίχνη του ηττημένου εχθρού από τους δρόμους της Μόσχας.