Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος συνόδευσαν το αεροπλάνο του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ πριν προσγειωθούν στο Καζάν της Ρωσίας για την Σύνοδο Κορυφής των BRICS, όπου βασικός στόχος είναι η δημιουργία μιας εναλλακτικής οικονομικής τάξης πραγμάτων απέναντι σε αυτή την διεθνιστικής Δύσης.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής της ομάδας BRICS, λέγοντας ότι η αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ της Μόσχας και του Πεκίνου συνιστούν έναν παράγοντα σταθερότητας για τον κόσμο.
«Χαίρομαι που είμαι στο Καζάν», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ καθώς αντάλλασσε χειραψία με τον Πούτιν πριν από τηn διμερή συνάντηση.
Ο Πούτιν αποκάλεσε τον Σι, «αγαπητό φίλο» και είπε ότι η Μόσχα και το Πεκίνο θα εργασθούν για τη δημιουργία μιας δίκαιας παγκόσμιας τάξης.
«Μπορούμε να πούμε με πλήρη σιγουριά ότι (οι επαφές μας) έχουν γίνει πρότυπο για το πώς πρέπει να οικοδομούνται οι σχέσεις μεταξύ των κρατών στον σύγχρονο κόσμο. Η πολύπλευρη συνεργασία μας είναι ισότιμη και αμοιβαία επωφελής», δήλωσε ο Πούτιν.
Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι, από την πλευρά του, παρατήρησε ότι την τελευταία δεκαετία η Ρωσία και η Κίνα «έφτασαν σε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο» στην σχέση τους και διατηρούν μια ισχυρή φιλία μετά την διαχείριση μιας σειράς παγκόσμιων προκλήσεων.
«Έχουμε ξεκινήσει στον σωστό δρόμο για την οικοδόμηση σχέσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων με βάση τις αρχές της αδέσμευτης πολιτικής, όχι της αντιπαράθεσης και της στόχευσης εναντίον τρίτων. Στην νέα εποχή, εσείς και εγώ δίνουμε πάντα αυξημένη προσοχή στις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας και τις έχουμε υπό τον προσωπικό μας έλεγχο», συμπλήρωσε ο Σι.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η διεθνής κατάσταση κυριαρχείται από χάος αλλά ότι η στρατηγική εταιρική σχέση του Πεκίνου με την Μόσχα είναι μια δύναμη σταθερότητας εν μέσω των πιο σημαντικών αλλαγών που έχουν υπάρξει σ’ αυτόν τον αιώνα.
Οι Σι και Πούτιν κατά την συνάντηση τους τον Μάιο υποσχέθηκαν μια «νέα εποχή» εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο ισχυρότερων αντιπάλων των Ηνωμένων Πολιτειών, τις οποίες χαρακτήρισαν επιθετικό ηγεμόνα του Ψυχρού Πολέμου που σπέρνει χάος σε όλο τον κόσμο.
Επί του παρόντος, ο κόσμος υφίσταται αλλαγές που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και εκατό χρόνια, η διεθνής κατάσταση είναι συνυφασμένη με το χάος», δήλωσε ο Σι στον Πούτιν στη ρωσική πόλη Καζάν κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής των BRICS. «Αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι η φιλία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας θα συνεχισθεί για γενεές και η υπευθυνότητα των μεγάλων χωρών για τους λαούς τους δεν θα αλλάξει».
Με τέσσερα μέλη (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) όταν δημιουργήθηκε το 2009, η συμμαχία BRIC διευρύνθηκε, συμπεριέλαβε πρώτα την Νότια Αφρική —όταν έγινε BRICS— το 2010 προτού νωρίτερα φέτος εντάξει διάφορες αναδυόμενες οικονομίες, ανάμεσα τους την Αίγυπτο και το Ιράν, αλλά και την Αιθιοπία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.