Όπλα μεγάλου βεληνεκούς δίνουν οι ΗΠΑ στους Ουκρανούς

Ένα μήνα πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ θέλουν να προκαλέσουν παγκόσμιο πόλεμο!

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, διέταξε τη μεταφορά 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όπλα και εξοπλισμό στο Κίεβο λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Επιπλέον 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια θα χρηματοδοτήσουν την αεράμυνα, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τη μακροπρόθεσμη στρατιωτική υποστήριξη.

Ο Μπάιντεν ενέκρινε επίσης την αποστολή πυρομαχικών JSOW και ενός συστήματος πυραυλικής άμυνας Patriot.

Το συγκεκριμένο όπλο μεγάλου βεληνεκούς Joint Standoff Weapon (JSOW) μπορεί να εκτοξευτεί από τα πρόσφατα παραδοθέντα στην Ουκρανία F-16, βάση των οποίων χτύπησε το πρωί της Πέμπτης η Ρωσίας.

«Για να ενισχύσω τις δυνατότητες κρούσης μεγάλης εμβέλειας της Ουκρανίας, αποφάσισα να παράσχω στην Ουκρανία τα πυρομαχικά μεγάλου βεληνεκούς Joint Standoff Weapon (JSOW)».

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, με βεληνεκές πάνω από 70 μίλια (112,6 χιλιόμετρα), αυτά τα όπλα θα επέτρεπαν στους Ουκρανούς πιλότους να στοχεύουν ρωσικά στρατεύματα και εγκαταστάσεις από ασφαλέστερη απόσταση.

Η ανακοίνωση του Μπάιντεν περιελάμβανε επίσης την επέκταση του προγράμματος εκπαίδευσης πιλότων F-16 για 18 επιπλέον Ουκρανούς πιλότους.