Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο αρχηγός της Εθνικής… έβαλε τους Αυστραλούς στη θέση τους!

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η ανάρτηση του Κώστα Παπανικολάου για την ασέβεια των Αυστραλών με «Ύβρις και Νέμεσις».

 

Οι Αυστραλοί δε σεβάστηκαν την Ελλάδα και τους αθλητές της, με το πόστερ που δημιούργησαν για την προαναγγελία του μεταξύ μας αγώνα στο μπάσκετ. Εκεί είχαν σβήσει το όνομα της Ελλάδας προκλητικά και άφησαν μόνο το όνομα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, δείχνοντας πως παίζουν με αυτόν αντίπαλο.

Οι παίκτες της Εθνικής και συνολικά η Ελληνική ομάδα, εξαγριώθηκε και τους το έδειξε στο παρκέ όπου για 40 λεπτά δεν τους επέτρεψε ούτε να περάσουν μπροστά. Η καλύτερη απάντηση όμως, ήρθε από τον Κώστα Παπανικολάου. Με τον αρχηγό της Εθνικής να προχωρά σε διπλή ανάρτηση άκρως ελληνική.

Η πρώτη φωτογραφία που ανέβασε ήταν το πόστερ των Αυστραλών και έγραψε χαρακτηριστικά: «Πρώτα είναι η Ύβρις».

Εν συνεχεία έβαλε τη φωτογραφία με τους θριαμβευτές της Εθνικής ομάδας και έγραψε «Και μετά είναι η Νέμεσις».

Τα όσα είπε ο Βασίλης Σπανούλης μετά τη νίκη επί της Αυστραλίας:

«Μπορούμε να χαμογελάσουμε και μάλιστα δυνατά. Αυτή η ομάδα έχει επιστρέψει στην ελίτ του παγκοσμίου μπάσκετ. Το έδειξε απέναντι στην τρίτη ομάδα στο Παγκόσμιο, την πρωταθλήτρια Ευρώπης συν τρεις παίκτες και μια ακόμη που πήρε μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ομάδα έχει κάνει τρομερή υπέρβαση. Ευχαριστούμε τον κόσμο που είναι μαζί μας και μας δείχνει την αγάπη του, αλλά και αυτούς που δεν πιστεύουν σε μας και προκαλούν αυτή τη στενοχώρια στα παιδιά ότι δεν μπορούν. Αυτή η γενιά μπορεί και παρα-μπορεί.

Επιτέλους οι Έλληνες πρέπει είμαστε μαζί, στα καλά και στα άσχημα. Πρέπει να σταματήσουμε, όταν χάνουμε να είμαστε επικριτές και όταν κερδίζουμε να είμαστε όλοι μαζί. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, είμαστε Έλληνες, αντιπροσωπεύουμε αυτό εδώ το εθνόσημο. Είχα πει στα παιδιά ότι οι Έλληνες δεν τα παρατάνε και όταν λίγοι πιστεύουν εμείς συσπειρωνόμαστε τότε εμφανιζόμαστε. Κάναμε εξαιρετικό παιχνίδι. Δεν μου αρέσει να μιλάω για τη διαιτησία, αλλά σήμερα δεν είδαμε πάλι ίδια κριτήρια, όπως γίνεται σε όλο το τουρνουά.

Και σήμερα οι βολές ήταν 21-11, είδαμε παράβαση οκτώ δευτερολέπτων να σφυρίζεται στα 16 δευτερόλεπτα. Είναι κάτι κραυγαλέο, είναι Ολυμπιακοί Αγώνες και πρέπει να υπάρχουν ίδια κριτήρια για όλους. Τα παιδιά έκαναν ένα καταπληκτικό πρώτο ημίχρονο, κάπου κουραστήκαμε, κάπου κι αυτοί μας έπαιξαν με παραπάνω επαφή από ό,τι επιτρέπεται αλλά και πάλι κερδίσαμε καθαρά, για 38:34 ήμουν μπροστά.

Είμαι περήφανος, πρώτον που είμαι Έλληνας, δεύτερον για τα παιδιά και τρίτον που αντιπροσωπεύουμε την πατρίδα μας, την Ελλαδάρα μας. Όποιος ξέρει καλά αυτή την ομάδα, εμένα, τον Νίκο και τα παιδιά, ξέρουν πως είμαστε σκληρά καρύδια. Καταφέραμε μέσα σε λίγες μέρες να εκτελέσουμε άριστα το πλάνο μας, είμαι περήφανος για όλη αυτή την προσπάθεια που κάναμε φέτος. Είναι πολύ δύσκολο μια ομάδα να φορμαριστεί δύο φορές σε έναν μήνα. Παρόλο που κάποια παιδιά δέχτηκαν κριτική για κάποια σ σκαμπανεβάσματα, πρέπει να τους ανεβάζουμε! Η κριτική πρέπει πάντα να είναι καλοπροαίρετη.

Όχι να λένε ‘πέταξέ τον, μην παίξει αυτός, να φύγει’. Αυτό μας πεισμώνει, μας κάνει καλύτερους, αλλά δεν είναι καλή αύρα αυτό. Είμαστε Εθνική Ελλάδας, όλοι πρέπει να είμαστε μαζί. Αυτά τα παιδιά δεν έχουν ξεκουραστεί καθόλου, πονάνε την ομάδα, δεν κοιμούνται… Μου θυμίζει πολύ τη δική μας την ομάδα. Είναι θέμα χρόνου να πετύχουμε αυτό που θέλουμε όλοι μας. Ό,τι θέλει ας γίνει τώρα, είμαι πολύ περήφανος, αυτή η ομάδα μπορούσε να είχε και τρεις νίκες απέναντι σε ομάδες εκπληκτικές που είναι στην ελίτ. Θα είμαστε για αρκετά χρόνια εκπληκτική ομάδα να κρατήσουμε για χρόνια μια μαγιά παικτών και είναι όλοι διαθέσιμοι.

Πρέπει να είμαστε όλοι εδώ και να προσπαθούμε για την πατρίδα μας. Το παράθυρο είναι ανοιχτό για όλους. Τα παιδιά είναι πολύ αγαπημένα, στηρίζει ο ένας τον άλλο, έχουν καρδιά, έχουν… καρύδια, έχουν ελληνική ψυχή και τη βγάλανε και σήμερα, όπως έκαναν και με Καναδά και Ισπανία. Έχουμε ψυχή, είναι θέμα χρόνου να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Δεν είναι μόνο ο Γιάννης, είναι όλη η ομάδα. Για μένα είναι ο καλύτερος παίκτης του κόσμου. Εμένα με πείραξε που έβγαλαν οι Αυστραλοί ότι παίζουν σήμερα εναντίον του Γιάννη. Με πείσμωσε. Ο Παπανικολάου ήταν σαν να έβαλε σήμερα 30 πόντους, ο Καλαϊτζάκης έπαιξε 9 λεπτά αλλά ήταν σαν να έπαιζε 30. Όλα τα παιδιά που μπήκαν βοήθησαν, είναι όλη η ομάδα».

Η Εθνική νίκησε 77-71 την Αυστραλία κι έχασε στο… σουτ την ευκαιρία να περάσει από σήμερα (8/2) στους «8» και πλέον θέλει νίκη της Σερβίας επί του Νότιου Σουδάν με τουλάχιστον 3 πόντους.

ΨΥΧΑΡΕΣ! Οι διεθνείς πραγματοποίησαν συγκλονιστική εμφάνιση στο πρώτο ημίχρονο, έκαναν κατάθεση ψυχής, μετά την ανάπαυλα και πλέον περιμένουν το Σάββατο (3/8), επικράτηση των Σέρβων επί του Νότιου Σουδάν με τουλάχιστον 3 πόντους.

Ο «όμιλος του θανάτου» δεν… τρόμαξε την Ελλάδα, η οποία μετά τις ήττες από τον Καναδά και την Ισπανία, πέτυχε μια παλικαρίσια νίκη επί των Αυστραλών. Η «γαλανόλευκη» ήταν μαγική στο πρώτο ημίχρονο και βρέθηκε ακόμα και στο +19 (55-36), στη συνέχεια, όμως, η κούραση την επηρέασε κι οι «Boomers» επέστρεψαν στη διεκδίκηση της νίκης.

Στο τέλος, όμως, οι παίκτες του Βασίλη Σπανούλη έκαναν κατάθεση ψυχής, έφτασαν στη νίκη κι αν το τρίποντο του Καλάθη στο τέλος ήταν εύστοχο θα πανηγύριζαν από τώρα την πρόκριση στα προημιτελικά. Αυτό δεν μειώνει στο ελάχιστο τη συγκλονιστική προσπάθεια…

Η εξέλιξη του Αυστραλία – Ελλάδα
Οι παίκτες του Βασίλη Σπανούλη μπήκαν με μεγάλη διάθεση στο παρκέ, έπαιξαν άμυνα, έβαλαν σουτ από την περιφέρεια και προηγήθηκαν 15-9, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να μετράει 7 πόντους.

Ο Πάτι Μιλς, όμως, αποτέλεσε «πονοκέφαλο» για την ελληνική άμυνα και με 8 γρήγορους πόντους έφερε τους «Boomers» στο -2 (19-21). Ένα απίστευτο σφύριγμα των διαιτητών που έδωσε τρεις βολές στον Γκίντεϊ επέτρεψε στην Αυστραλία να πλησιάσει στον πόντο (24-25) στην εκπνοή της πρώτης περιόδου.

Η Ελλάδα, όμως, έπαιζε τρομερή άμυνα, με αποτέλεσμα να βρίσκει πόντους στο «ανοικτό» γήπεδο, ενώ είχε και 5/11 τρίποντα! Αυτό έφερε σερί 14-0 στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, με τους διεθνείς να προηγούνται με 39-24 (13’).

Ο Έξουμ προσπάθησε να κρατήσει τους «Boomers» στο ματς, αλλά η «γαλανόλευκη» «μασούσε σίδερα» στη δεύτερη περίοδο, με τον Ουόκαπ να βγάζει εκτός ρυθμού τον Μιλς, συμβάλλοντας κι επιθετικά!

Με πρωτοστάτη τον Μήτογλου (11π. με 5/7 σουτ) και τον Αντετοκούνμπο να είναι ο… γνωστός «Greek Freak», η διαφορά έφτασε στο +17 (50-33 στο 18’). Πολύτιμη δουλειά έκανε κι ο Παπαγιάννης, ερχόμενος από τον πάγκο κι Ελλάδα ολοκλήρωσε το δεύτερο δεκάλεπτο με επιμέρους 28-12!

Ο Καλάθης με το πρώτο καλάθι του δεύτερου ημιχρόνου έφερε την Εθνική, για πρώτη φορά στο +19 (55-36), ωστόσο οι διεθνείς «φορτώθηκαν» νωρίς με φάουλ. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Γιάννης χρειάστηκε κάποια στιγμή να πάει για «ανάσες» στον πάγκο, επέτρεψε στους Αυστραλούς να κάνουν την αντεπίθεση τους και μείωσαν σε 47-59 (27’).

Ήταν ένα σημείο που η επίθεση είχε «καταρρεύσει» κι ο Σπανούλης αναζητούσε λύσεις, κάτι που προδίδει κι οι μόλις 9 πόντοι που πέτυχαν οι διεθνείς στο τρίτο δεκάλεπτο. Με την άμυνα τους, πάντως, κατάφεραν να μπουν στην τελευταία περίοδο με προβάδισμα 12 πόντων (62-50).

Οι «Boomers» είχαν το μομέντουμ και με τρίποντο του Ντάνιελς πλησίασαν στο -7 (55-62 στο 31’). Όλα έδειχναν… ανάποδα, αλλά ο Αντετοκούνμπο έδωσε «ανάσα» με τρίποντο (65-55), ενώ λίγο αργότερα έκανε το 67-55 (32’). Η κούραση, όμως, ήταν εμφανής κι η εικόνα του ματς είχε «γυρίσει», με τους Αυστραλούς να μπαίνουν στη διεκδίκηση της νίκης. Η αναμέτρηση εξελίχθηκε σε θρίλερ με τον Μιλς να μειώνει σε 69-71 (37’).

Οι διεθνείς, όμως, έκαναν κατάθεση ψυχής κι όχι απλά πήραν τη νίκη, αλλά θα μπορούσαν να είχαν εξασφαλίσει από τώρα την πρόκριση. Το τρίποντο του Καλάθη, όμως, στην εκπνοή βρήκε σίδερο κι έτσι η Εθνική δεν μπόρεσαν να κερδίσει με τουλάχιστον οκτώ πόντους κάτι που θα την έφερνε δεδομένα (θα υπερτερούσε της Βραζιλίας) στις δύο καλύτερες τρίτες.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Βάσκεζ, Κοζλόβσκις, Μπατίστα
ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 24-25, 36-53, 50-62, 71-77
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (Γκούρτζιαν): Ντάνιελς 11 (2τρ., 6ριμπ., 8ασ.), Γκίντι 9 (1τρ., 11ριμπ., 6ασ., 5λ.), Μιλς 13 (3), Γκριν, Ντελαβεντόβα 3 (1), Έξουμ 6 (5ασ.), Λάνταλ 17 (8ριμπ.), Κέι 6, ΜακΒέι 3 (1), Μάγκνεϊ 3, Ριθ.
ΕΛΛΑΔΑ (Σπανούλης): Oυόκαπ 18 (4), Λαρεντζάκης, Μωραΐτης, Τολιόπουλος 13 (1), Καλάθης 7 (1τρ., 8ασ.), Καλαϊτζάκης, Παπαγιάννης 2 (7ριμπ.), Χαραλαμπόπουλος 3 (1), Παπανικολάου 1 (6ριμπ.), Αντετοκούνμπο 20 (1τρ., 7ριμπ., 6ασ.), Μήτογλου 13 (1τρ., 7ριμπ.)