Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν

Όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση του Ισραήλ – Χαγκάρι: «Επιβεβαιώνω ότι ολοκληρώσαμε την ισραηλινή απάντηση στις επιθέσεις του Ιράν»

 

Ολοκληρώθηκε στις 05.45 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος και Ισραήλ), με την ανατολή του ηλίου στην Τεχεράνη, η στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν, έπειτα από τρία κύματα αεροπορικών επιδρομών, μεταδίδει η κρατική τηλεόραση του Ισραήλ.

Χαγκάρι: «Επιβεβαιώνω ότι ολοκληρώσαμε την ισραηλινή απάντηση στις επιθέσεις του Ιράν»

Η επίσημη ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου των IDF, Αντιναυάρχου Ντανιέλ Χαγκάρι, έχει ως εξής:

«Μπορώ τώρα να επιβεβαιώσω ότι ολοκληρώσαμε την ισραηλινή απάντηση στις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Πραγματοποιήσαμε στοχευμένα και ακριβή πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν — αποτρέποντας άμεσες απειλές για το κράτος του Ισραήλ.

Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ εκπλήρωσαν την αποστολή τους.  Εάν το καθεστώς στο Ιράν έκανε το λάθος να ξεκινήσει έναν νέο γύρο κλιμάκωσης — θα είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε.

Το μήνυμά μας είναι σαφές: Όλοι όσοι απειλούν το Κράτος του Ισραήλ και επιδιώκουν να παρασύρουν την περιοχή σε μια ευρύτερη κλιμάκωση — θα πληρώσουν βαρύ τίμημα.

Δείξαμε σήμερα ότι έχουμε και την ικανότητα και την αποφασιστικότητα να δράσουμε αποφασιστικά —και είμαστε προετοιμασμένοι— σε επίθεση και άμυνα— να υπερασπιστούμε το κράτος του Ισραήλ και τον λαό του Ισραήλ».

Η ανακοίνωση του IDF

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε  ότι ολοκληρώθηκαν οι “στοχευμένες” επιθέσεις που εξαπέλυσε εναντίον στρατιωτικών στόχων του Ιράν, προσθέτοντας ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη επέστρεψαν με ασφάλεια στις βάσεις τους. O στρατός του Ισραήλ προειδοποίησε ότι αν «το καθεστώς του Ιράν κάνει το λάθος να ξεκινήσει έναν νέο γύρο κλιμάκωσης, θα αναγκαστούμε να απαντήσουμε».

«Πριν από λίγο, ο Ισραηλινός Στρατός ολοκλήρωσε ακριβείς και στοχευμένες επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων σε ορισμένες περιοχές στο Ιράν. Τα αεροπλάνα μας επέστρεψαν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

Το χτύπημα διεξήχθη ως απάντηση στις επιθέσεις του ιρανικού καθεστώτος κατά του κράτους του Ισραήλ και των πολιτών του τους τελευταίους μήνες. Το χτύπημα αντιποίνων ολοκληρώθηκε και η αποστολή εκπληρώθηκε.

Με βάση πληροφορίες, αεροσκάφη της IAF έπληξαν εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των πυραύλων που εκτόξευσε το Ιράν στο κράτος του Ισραήλ τον περασμένο χρόνο.

Αυτοί οι πύραυλοι αποτελούσαν άμεση και άμεση απειλή για τους πολίτες του κράτους του Ισραήλ. Ταυτόχρονα, οι IDF έπληξαν συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος και πρόσθετες ιρανικές εναέριες δυνατότητες, που είχαν σκοπό να περιορίσουν την εναέρια ελευθερία του Ισραήλ στο Ιράν.

Το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους απευθείας προς το Κράτος του Ισραήλ κατά τη διάρκεια δύο επιθέσεων τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο και χρηματοδοτεί και κατευθύνει τρομοκρατική δραστηριότητα μέσω των τρομοκρατικών πληρεξουσίων του σε όλη τη Μέση Ανατολή, προκειμένου να επιτεθεί στο κράτος του Ισραήλ και τους πολίτες του.

Παράλληλα με τις προσπάθειες του Ιράν να επιτεθεί στο κράτος του Ισραήλ, το Ιράν ενεργεί για να υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, καθώς και την παγκόσμια οικονομία.

Το IDF έχει μια σειρά από επιθετικές επιχειρησιακές δυνατότητες, μερικές από τις οποίες αναπτύχθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια των χτυπημάτων σε στρατηγικά μέσα βαθιά εντός του ιρανικού εδάφους.

Το κράτος του Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί τους πολίτες του εάν το ιρανικό καθεστώς συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον του κράτους του Ισραήλ και των αμάχων του.

Το IDF διενεργεί συνεχείς αξιολογήσεις καταστάσεων και είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει αμυντική και επιθετική δράση.
Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις κατευθυντήριες οδηγίες για την άμυνα του Home Front. Το κοινό καλείται να συνεχίσει να ακολουθεί τις οδηγίες».

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τα πλήγματα είχαν στόχο συστοιχίες πυραύλων εδάφους- αέρος και άλλα στοιχεία της ιρανικής αντιαεροπορικής άμυνας. Πρόσθεσε εξάλλου ότι επλήγησαν και εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή των πυραύλων, τους οποίους το Ιράν εκτόξευσε εναντίον του Ισραήλ τον τελευταίο χρόνο.

Σε τρία κύματα η επίθεση

Η επίθεση σημειώθηκε σε τρία μεγάλα κύματα, δήλωσαν Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Το δεύτερο και το τρίτο κύμα στόχευσαν ιρανικές εγκαταστάσεις παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, χτυπώντας πάνω από 20 στόχους, σύμφωνα με τον Axios και τους New York Times.

Το Ιράν είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν έχει λάβει αναφορές για τραυματισμούς από τα πλήγματα.

Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ διεύθυνε τις επιθέσεις από ένα ασφαλές συγκρότημα στο αρχηγείο των IDF στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

«Οι Ισραηλινοί Στρατοί επιτίθενται επί του παρόντος σε ακριβείς στόχους στο Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού Στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι σε δήλωση. «Αυτό είναι απάντηση στις συνεχιζόμενες επιθέσεις του ιρανικού καθεστώτος στο κράτος του Ισραήλ.

Ένα δεύτερο κύμα αεροπορικών επιδρομών αναφέρθηκε μετά από εκρήξεις που ακούστηκαν στο Σιράζ αργότερα τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Πάνω από 100 αεροπλάνα συμμετείχαν στην επίθεση, συμπεριλαμβανομένου του F-35 αιχμής, σύμφωνα με τον Walla.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ειδοποιήθηκαν από το Ισραήλ πριν από τα χτυπήματά του σε στόχους στο Ιράν, αλλά δεν συμμετείχαν στην επιχείρηση, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters.

Πηγή: https://www.zougla.gr/

Comments (0)
Add Comment