Οι Ρώσοι κατέβηκαν σε Αίγυπτο και Λιβύη – Αμηχανία στις ΗΠΑ

Το ‘πε και το ‘κανε ο Πούτιν! Η συνέχεια αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 

Μετά από χρόνια, ο ρωσικός στόλος επιστρέφει στην διαλυμένη Λιβύη!

Πιο συγκεκριμένα, το καταδρομικό Varyag του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού και η φρεγάτα Marshal Shaposhnikov έφτασαν στο μεσογειακό λιμάνι Τομπρούκ της Λιβύης, όπου θα παραμείνουν για αρκετές ημέρες, ανακοίνωσε το κέντρο Τύπου του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA).

«Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της διοίκησης του LNA και της Ρωσίας, μια ομάδα ρωσικών πολεμικών πλοίων που αποτελείται από το καταδρομικό πυραύλων Varyag και τη φρεγάτα Marshal Shaposhnikov επισκέφθηκε το Τομπρούκ μετά την ολοκλήρωση μιας άσκησης στην Αίγυπτο».

Μάλιστα ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της ρωσικής ναυτικής αποστολής στο λιμάνι του Τομπρούκ.

Το Varyag και ο Στρατάρχης Shaposhnikov έμειναν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου μέχρι τις 14 Ιουνίου.

Στις 12 Ιουνίου, την Ημέρα της Ρωσίας, τα πληρώματα οργάνωσαν γιορτές και πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις με τον αιγυπτιακό στρατό στις 14 Ιουνίου. Το ρωσικό γενικό προξενείο στην Αλεξάνδρεια περιέγραψε την επίσκεψη του Ρωσικά πλοία στο αιγυπτιακό λιμάνι ως «ένα ακόμη βήμα στο δρόμο της πρακτικής εδραίωσης της ρωσοαιγυπτιακής συνεργασίας στις θάλασσες».

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, που εξακολουθούν να είναι «μουδιασμένες» μετά τις… «βόλτες» ενός ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου 160χλμ. από τις ακτές της Φλόριντα, εξέφρασαν την έκδηλη ανησυχία τους επικαλούμενες αναφορές πως οι Ρώσοι ενδεχομένως να ξεφορτώνουν πολεμικό υλικό σε λιμάνια της Λιβύης!!

Πηγή: https://www.el.gr/