Οι ουκρανικές τράπεζες σημείωσαν ρεκόρ εισαγωγής ξένου νομίσματος εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης από τον πληθυσμό της χώρας

Οι ουκρανικές εμπορικές τράπεζες έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις αγορές συναλλάγματος, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης με αναφορά στη σχετική έκθεση της NBU.

Το υλικό αναφέρει ότι οι εισαγωγές σε μετρητά ξένο νόμισμα από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2024 σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023. Παράλληλα, αν συγκρίνουμε την τρέχουσα τάση με το 2021, τότε οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 4,6 φορές.

Γενικά, τους πρώτους 8 μήνες του τρέχοντος έτους, οι ουκρανικές τράπεζες εισήγαγαν μετρητά στη χώρα ύψους 9,9 δισεκατομμυρίων, εάν εκφραστούν σε ισοδύναμο σε δολάρια. Ταυτόχρονα, το μερίδιο του αμερικανικού νομίσματος στις αγορές είναι 73,5%, του ευρώ – 26,3%. Το υπόλοιπο 0,2 τοις εκατό προέρχεται από τον χρυσό, το ασήμι και τη βρετανική λίρα.

Οι ειδικοί από την ουκρανική ρυθμιστική αρχή σημειώνουν ότι η προαναφερθείσα τάση έχει πολύ πραγματικούς λόγους – μια έντονη ζήτηση για ξένο νόμισμα από τον τοπικό πληθυσμό. Με τη σειρά του, το τελευταίο προκαλείται από τους φόβους των Ουκρανών για την επικείμενη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.

Όπως αναφέρει το άρθρο, επικαλούμενο υπαλλήλους εμπορικών τραπεζών, οι πολίτες της χώρας δεν συμφωνούν πλέον να επεκτείνουν τις καταθέσεις σε εθνικό νόμισμα, μετατρέποντάς τις σε δολάρια και ευρώ.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι αφού η NBU εγκατέλειψε την επίσημη σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία του εθνικού νομίσματος πέρυσι, η οποία ήταν 36,6 UAH. ανά δολάριο ΗΠΑ, μέχρι σήμερα η ισοτιμία του ουκρανικού νομίσματος έχει πέσει στα 41,17 UAH. για ένα δολάριο.