Οι «οιωνοί» που τρομάζουν για «μέγα-πυρκαγιές» το καλοκαίρι

Τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν το «εκρηκτικό» κοκτέιλ για τις φωτιές το καλοκαίρι.

 

Οιωνοί που κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι ίσως επίκειται το δυσκολότερο καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετιών, από πλευράς καιρικών συνθηκών – ευνοϊκών για πυρκαγιές, προκαλούν ανησυχία στους κόλπους των επιτελών της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.

Τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν το «εκρηκτικό» κοκτέιλ είναι: τα υπάρχοντα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία για τις έως τώρα φετινές φωτιές, οι επικείμενες εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίας, η πρόβλεψη για παρατεταμένη ξηρασία αλλά και η συσσώρευση σημαντικών ποσοτήτων καύσιμης ύλης σε δάση και ακαθάριστα οικόπεδα.

Το πρώτο 4μηνο του 2024 οι πυρκαγιές αυξήθηκαν περίπου κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα πύρινα μέτωπα είχαν εντυπωσιακή διάρκεια. Ενδεικτική περίπτωση ήτανη πυρκαγιά που ξέσπασε στις 31 Μαρτίου 2024 στα Πιέρια Όρη, η οποία έσβησε μετά από τέσσερις ημέρες και αφού χρειάστηκε να διατεθούν ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις. Και όλα αυτά ενώ ήταν ακόμα άνοιξη.

Φέτος, κατά το πρώτο 4μηνο, εκδηλώθηκαν συνολικά 3.500 αγροτοδασικές πυρκαγιές, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχαν καταγραφεί 2.900.

«Μετά τον εφιάλτη που είχε ζήσει η χώρα με τις φωτιές το 2007, τα επόμενα χειρότερα έτη ήρθαν μετά το 2020. Είχαμε τις γιγαντιαίες φωτιές στην Εύβοια και στον Έβρο, τις μεγάλες πυρκαγιές σε Ρόδο και Αττική. Πέρυσι κλιματολογικά είδαμε παρατεταμένη ξηρασία και τον μακροβιότερο καύσωνα στη χώρα μας (τον οποίο ήταν αδύνατο να προβλέψουν τα σχετικά επιστημονικά μοντέλα). Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί και φέτος να έχουμε παρατεταμένη ξηρασία και καύσωνα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι τα δάση -και δη τα ακαθάριστα- θα είναι βραδυφλεγείς βόμβες», εξηγεί πηγή του ieidiseis.

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι φοβούνται τις «μέγα-πυρκαγιές», που «ευνοούνται» από την παρατεταμένη ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες. Τέτοιες πυρκαγιές είχαμε το 2021 στη βόρεια Εύβοια, όπως και πέρυσι στον Έβρο. Οι «μέγα-πυρκαγιές» χαρακτηρίζονται έτσι από τη διάρκεια, την ένταση και την έκταση που λαμβάνουν. Όταν μαίνονται δημιουργούν για πολλές ημέρες το δικό τους «μικροκλίμα», όπως υψηλής έντασης ανέμους.

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/